Wat verandert er met nieuwe energielabel wasmachines

energielabel 2021Het bestaande energielabel wasmachines en wasdrogers gaat volledig op de schop. Als consument merk je dit nu al volop bij webwinkels, want veel populaire apparaten zijn nauwelijks nog te verkrijgen. Wat is er aan de hand?

Vanaf 28 februari 2021 moeten alle nieuwe wasmachines voldoen aan de eisen van het vernieuwde energielabel. Een groot aantal van de populaire wasmachines uit onze test worden dan ook niet meer gebouwd. Op dit moment verkopen de webwinkels de ‘oude’ wasmachines  en zullen daarna nieuwe wasmachines inkopen die aansluiten op het nieuwe europese label.
De modellen met het oude label mogen nog tot uiterlijk 1 maart 2021 verkocht worden.

[wpsm_quote author=”” float=”left” width=”100%”]Help waarom zijn de beste wasmachine niet meer leverbaar?[/wpsm_quote]

Hoe herken je een wasmachine met een nieuw energielabel?

Op dit moment zijn we volop bezig om wasmachines die nu al voldoen aan het verplichte energielabel te beoordelen. De nieuwe generatie wasmachines kun je makkelijk herkennen.
Allereerst wordt bij deze machines al het nieuwe wasmachine energielabel meegeleverd. Hieronder heb ik layout en de betekenis van het nieuwe witgoedlabel toegelicht.
Daarnaast moet er op de nieuwe modellen verplicht het Eco 40°-60°C wasprogramma zitten.

Onderstaande modellen kunnen we van harte aanbevelen en deze voldoen aan de eisen die horen bij het nieuwe europese energielabel.


Bosch WAN28095NL ( 7 kilo)

Bosch WAN28095NL met nieuw energielabel

Voor Wasmachinepagina heb ik de Bosch WAN28095NL mogen beoordelen. Deze machine is op dit moment ook de Beste uit de Test van de Consumentenbond.
De uitgebreide review vind je op WasmachinePagina, maar met deze machine doe je zeker geen miskoop.

[dfrcs ean=”4242005231676″]


Bosch WAU28U00NL (9 kilo)

Bekijk de Bosch WAU28U00NL (9 kilo) met nieuw energielabelZoek je een nieuw model wasmachine met een grotere trommel die beschikt over alle eisen bij het nieuwe energielabel voor wasmachines? Dan moet je deze Bosch WAU28U00NL zeker eens bekijken.

[dfrcs ean=”4242005229710″]


 

Wat zijn de grootste verschillen?

Hieronder heb ik de grootste verschillen tussen het oude en nieuwe energielabel genoemd. Niet alles is nieuw onder de zon, maar een aantal aangepaste regels zullen uiteindelijk zeker positief uitwerken. Op de website van Kassa lees je meer reacties van andere kopers en consumenten.

 

Hoe ziet het nieuwe label er uit? En wat betekent het.

Zelf denk ik dat het nieuwe europese label een verbetering is. Het voorkomt dat een wasmachine met een grote trommel ten onrechte een groene/zuinige label krijgt.
Dat heb ik altijd gezien als “misleiding” binnen de toegestane grenzen, waarvan marketing en verkoop van de fabrikanten volop gebruik van hebben gemaakt.

Ik heb de twee labels langs elkaar gezet, waarbij de informatie op het nieuwe plaatje nog nader is toegelicht.

Het nieuwe energielabel wasmachines. Verschillen en overeenkomsten met uitleg.

 

  1. QR-code: vanaf 1 maart 2021 ga je naar een website van de EU  met  informatie, specificaties en pictogrammen die meer informatie geven over de wasmachine.
  2. Energie-efficiëntieklasse loopt van G tm A en  is gebaseerd op ECO 40°C en 60°C wasprogramma’s. Zuiniger als A bestaat dus niet meer.
  3. Gewogen energieverbruik: op basis van 100 wasbeurten een kwart, half en vol geladen wasmachine.
  4. Maximale capaciteit van de trommel (kilo’s wasgoed)
  5. Tijdsduur van het Eco 40°-60°C  met een volle trommel
  6. Aantal liters water wat wordt verbruikt tijdens een wasbeurt met het standaard (Eco 40-60 programma) wasprogramma
  7. Geeft aan hoe goed de wasmachine centrifugeert. Op basis van het restvochtpercentage.
  8. Geluidsniveau in decibel tijdens het centrifugen.

 

Meer interessante informatie bronnen

 

1 Reactie
  1. Goedendag,ik vraag mij af hoe dat zit met de garantie, nu heb ik twee jaar garantie van de winkel en kan vijf jaar bij kopen , maar is het niet zo dat het twee x twee jaar is ,van de winkel en van de fabrikant?

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart