Automatisch wasmiddeldosering: Miele Twindos v. Bosch I-Dos

Wist je van 22% van de Nederlanders wel eens vergeet om wasmiddel in de wasmachine te doen. Herken je dit, dan is een automatisch doseersysteem misschien wel het ei-van-Columbus.
Een wasmachine die zelf de juiste hoeveel wasmiddel doseert die nodig is voor een stalend schone was. Op de websites van de fabrikanten lees je natuurlijk allemaal voordelen.  Zo belooft Miele Twindos een optimaal wasresultaat en veel gemak. Bosch I-Dos heeft het over flinke besparingen op water en wasmiddel.
Grote vraag: is dat ook zo? Is een automatische wasmiddeldosering een must-have op een nieuwe wasmachine?  Hieronder lees je onze ervaringen.

Miele TwinDos v. Bosch I Dos v. Samsung Auto Optimal Wash

Wat is een automatisch doseersysteem?

Bij een automatisch wasmiddeldoseersysteem, doseert de wasmachine exact de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Hiervoor weegt de machine de hoeveelheid was in de trommel en wordt ‘gescand’ hoe vuil de was is. Doel hiervan is vast te stellen hoeveel wasmiddel nodig is om alles goed schoon te krijgen.

Doordat elke keer tot op de milliliter wordt gedoseerd bespaar je op wasmiddel en waterverbruik. Er zijn op dit moment 3 wasmachinefabrikanten die automatische dosering aanbieden.

 • Miele met Twindos
 • Bosch en Siemens met IDos
 • Samsung met Auto Optimal Wash

Miele TwinDos ervaringen

Extra kosten Miele Reservoir TwinDos

Het doseersysteem van Miele is TwinDos. Deze functie vind je terug in de machines in de hogere prijsklasse.

Het TwinDos-systeem werkt met het speciaal ontwikkelde 2 fase wasmiddel Ultraphase 1 en UltraPhase 2. Maar gelukkig kun je ook je gewone reguliere vloeibaar wasmiddel of wasverzachter gebruiken.

En dat is geen gek idee want het  Miele wasmiddel is behoorlijk prijzig. Hieronder heb ik de kosten voor 50 wasbeurten naast elkaar gezet.

Wil je eigen wasmiddel gaan gebruiken dan heeft Miele hiervoor een reservoir met een dopje gemaakt. Maar houd er wel rekening mee dat deze  navulbare reservoirs bizarre duur zijn. Ik heb er geen ander woord voor. Waarschijnlijk wil Miele ontmoedigen dat mensen eigen wasmiddel gebruiken, want voor twee plastic navul reservoires moet je rond 65 euro betalen! Dat vind ik schandalig veel.

Miele Twindos
met UltraPhase 1 en UltraPhase 2
Miele Twindos
met Dash en Lenor
Kosten voor 50 wasbeurten

 • UltraPhase 1:  € 20,00
 • UltraPhase 2:  € 18,00
Omgerekend voor 50 wasbeurten

 • Dash:  € 6,25
 • Lenor:  € 4,00

Veel gebruikers van Twindos kiezen bewust voor eigen wasmiddel, want de geur van het Miele wasmiddel wordt als steriel en muf beoordeeld.

TwinDos laat mijn was niet ruiken als frisse schone was
M Versteeg
Miele UltraPhase wasmiddel

Toch is het 2-fasen wasmiddel van Miele wel bijzonder.  Je kan deze gebruiken voor zowel witte als gekleurde was.
De flacon met fase 1 bevat een samenstelling voor wit én voor gekleurde was. De fase2 flacon bevat een samenstelling die alleen bij de witte was wordt gebruik. De Miele wasmachine mengt deze zelf in een optimale verhouding.

De Consumentenbond is niet overtuigt van het 2-fasenmiddel. Hun conclusie: gekleurde was wordt schoner, maar witte was wordt minder schoon als bij zelf doseren.

voordelen:

 • Schoonwassen van gekleurde was
 • Gemak van plaatsen

nadelen:

 • Hogere gebruikskosten
 • Geurloos

Siemens en Bosch i-Dos

Siemens en Bosch maken gebruik van IDos in hun wasmachines voor hun wasmiddeldosering. De werking is gelijk aan dat van Miele.

Instellen van I-Dos op je wasmachine

De wasmachine bepaalt het gewicht van de hoeveel was in de trommel. Je kan zelf nog aangeven hoe vies de was in de machine zit. Met deze gegevens wordt de juiste dosering gekozen.
Bosch geeft aan dat je toch 30% wasmiddel en 7.000 liter water kan besparen met hun IDos systeem.

Als je een I-Dos wasmachine wilt gaan gebruiken, moet je vooraf twee instelling doen.

 1. de waterhardheid van het kraanwater van jouw woonplaats. Deze kun je vinden via deze website van drinkwatermaatschappijen.
 2. de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Deze staat gewoon op het etiket van je wasmiddelfles.

Het je dit gedaan, dan is het een kwestie van een hele fles vloeibaar wasmiddel en wasverzachter in de reservoirs gieten. Klaar en wassen maar.

Bosch i-dos goedkoper in gebruik

We hebben een tijd geleden de Bosch Way32841NL met IDOS geprobeerd.
Voordeel van I-DOS is dat deze gebruik maakt van de reservoires in het zeepbakje.  Je hebt dus geen dure flacons nodig, zoals bij Miele.

In de reservoirs kun je gewoon standaard wasmiddel en wasverzachter gieten. En hierdoor zijn de gebruikskosten lager dan die van Miele. En ook positief is dat je in het vakje links nog wasmiddel voor de witte was zelf kan doseren.

Wat mij betreft een betere oplossing dan Miele TwinDos en Samsung Auto Optimal Wash,

Samsung Auto Optimal Wash

Auto Optimal Wash is het automatisch doseersysteem van Samsung. Ook bij Samsung  bestaat het doseersysteem uit twee reservoirs waar je regulier wasmiddel in moet gieten. 

Er wordt in Nederland gemiddeld 3,5 keer per week gewassen. En 68% doseert wasmiddel op gevoel.

Onderzoek Bosch

Instellen van de wasmachine is gelijk aan IDos. Je geeft weer de waterhardheid aan en het doseer advies van de wasmiddel-fabrikant.
Daarna blijkt auto ook echt automatisch wassen te zijn.  Bij het hierboven genoemde model bepaalt auto optimal wash de hoeveelheid was in de trommel, de vuilgraad en kies zelf een wasprogramma.

Hierdoor is het gebruiksgemak groot, maar op flexibiliteit wordt flink ingeboet. Gelijktijdig een wasmiddel voor gekleurde- en witte was is niet mogelijk.

In de Samsung WW10H9600EW zit verder geen zeepbakje meer voor zelf een andere wasmiddel toe te voegen. Dat blijkt in de praktijk niet heel handig. Vooral als je verschillende wasmiddelen voor witte en gekleurde was wilt gebruiken. Je moet kan uitwijken naar een wasbol die je met de kleding in de trommel stopt.

De  reservoirs zitten in de deur geïntegreerd, zoals het pluizenfilter van een wasdroger. Opvallend is dat deze kleiner zijn dan bij Miele en Bosch. Na het afvullen, kun je ongeveer 18 keer een was draaien.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Kan ik nog handmatig doseren?


Bij Samsung Auto Optimal Wash kan dit niet en zal je een wasbol moeten gebruiken.
Bij IDOS kan dit wel, omdat in het zeepbakje van je Bosch wasmachine de mogelijkheid blijft om zelf eigen wasmiddel toe te voegen.

Weegt besparing op tegen de hoger prijs van de wasmachine?

In deze video geeft Bosch aan dat het wasmiddel gebruik met 33% kan dalen en 7000 liter water wordt bespaard.
Als je puur naar euro’s kijkt zal je de meerprijs met IDOS niet terug verdienen. Vind je het belangrijk zelf een steentje bijdrage aan een groenere wereld, dan is elke besparing de moeite waard.

Conclusie: wel of geen automatisch doseersyteem

Uit verschillende vergelijkingstesten blijkt dat auto-dosering door de wasmachine nog niet altijd even goed werkt. Bij volle trommels met licht vervuilde kleding werken de systemen zoals je mag verwachten.

De resultaten worden echter minder bij extra vieze was of bij half gevulde trommels. De hoeveelheid gebruikt wasmiddel verschilt dan keer op keer, waardoor de wasresultaten verschillen. In deze gevallen wint het handmatig doseren van de automatische doseersystemen. En dat is toch wel een opvallende constatering, want automatisch wasmiddeldosering vind je op de wasmachines in de hogere prijsklasse.

Voor mij is I-Dos het beste doseersysteem van dit moment. Het is flexibeler dan bij Miele en Samsung en de gebruikskosten liggen lager dan bij Twindos.

Als je bedenkt dat het automatisch doseren duur is en nog niet altijd vlekkeloos functioneert, dan zou ik bij het kopen van een nieuwe wasmachine niet laten afhangen van het wel of niet aanwezig zijn van de doseer-functionaliteit.  Als je zelf wat meer bewust het wasmiddel in het bakje giet, haal je zeker dezelfde resultaten.

11 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. De miele twindos reservoiren kosten 25 euro per stuk

 2. ik heb sinds mei 2017 een Miele WKH132 WPS PWash 2.0 & TDos XL wasmachine gekocht bij wehkamp voor €1499,00 het ultraphase systeem vind ik erg makkelijk en het stinkt NIET. de was is ook schoon.wel is het systeem DUUR. helaas ben ik met de machine minder blij omdat je erg veel handelingen moet doen voordat de was draaid.
  het is zeker GEEN stille machine.hij staat bij mij op de bovenverdieping en beneden hoor ik de glazen trillen in de kast..(het staat waterpas) op een betonnen vloer. de machine vraagt nu om een twindos reiniging “voor iedere wasbeurt komt dat in beeld”. en moet wel 5 keer tikken om dat weg te krijgen. Dus maar op zoek hoe dat in zijn werk gaat, dat valt niet mee en je hebt daar ook een leeg reservoir voor nodig € 25,00 die moet je met water vullen en dan het reinigings programma starten die duurt dan 8 minuten per phase1 en phase2.
  conclusie voor een dure miele valt het mij erg tegen. ik heb spijt van deze machine

 3. Hoi,
  Ik heb exact dezelfde machine en ik ben er wel super tevreden mee.
  Een aantal van de problemen die je opnoemt kun je zelf oplossen door even een keer goed de gebruiksaanwijzing door te lezen.
  Hoezo moet je veel handelingen verrichten om de was te doen?
  Als je twindos gebruikt is het selecteren van het programma met de draaiknop zoals vrijwel elke wasmachine werkt en op start drukken voldoende. Er wordt gevraagd of het wit of bonte was betreft en naar de vuilgraad van de was waar je kunt kiezen tussen ‘licht’, ‘matig’, ‘sterk’ vervuild en klaar is kees. Wil je die vraag niet? Dan kun je zelfs deze vraag uitzetten via het instellingen menu.

  Wanneer u de ‘memory’ functie inschakelt dan hoeft u geen enkele instelling te doen bij de het kiezen van hetzelfde programma, de machine onthoud dan gewoon de laatst gebruikte instelling bij dat programma.

  Wanneer u last ondervind van het lawaai dan kunt u de optie “extra stil” inschakelen.

  U heeft een wasmachine gekozen die standaard de was eenvoudig kan doen maar daarnaast heel veel verschillende mogelijkheden en opties heeft. Die opties zult u over het algemeen maar weinig gebruiken dus veel handelingen hoeft het doen van de dagelijkse was niet te kosten.

  Het twindos systeem dient inderdaad af en toe gereinigd te worden en de machine geeft zelf aan wanneer het weer tijd is voor zo’n reinigingsbeurt. Het nadeel dat u noemt dat hiervoor een apart navulbaar reservoir dient te worden aangeschaft welke u ook kunt gebruiken wanneer u gebruik wilt maken van universele in de supermarkt verkrijgbare vloeibare wasmiddelen ben ik met u eens.
  Bij zo’n prijzige wasmachine had Miele zeker twee van deze navulbare reservoirs bij moeten leveren.
  Wanneer je nu je eigen wasmiddel en wasverzachter met het twindos systeem automatisch zelf wilt laten doseren en/of het twindos systeem moet reinigen dan zult u op zijn minst één (fase 1) navulbaar reservoir van €25,- moeten aanschaffen en als u ook de wasverzachter automatisch wilt doseren een fase 2 navulreservoir van €40,-.

  Maar voor u geldt: even de gebruiksaanwijzing doornemen een de meeste van uw problemen kunt u zelf oplossen. En het is een super wasmachine die minstens 20 jaar mee gaat waar u echt geen spijt van hoeft te hebben.

 4. Betreft de navulbare reservoirs voor Miele.
  Ik heb gewoon 2 gaten aan de bovenkant van de flacons gemaakt en ze op die manier navulbaar gemaakt.
  Werkt prima en scheelt weer centen.

 5. Wij hebben de Siemens idos, maar de laatste tijd met donkere werkkleding stinkt als we was ophangen.

  We gebruiken robijn coler en robijn wasverzachter.

 6. Ik kan erin gooien wat ik wil nu zelfs wasparfum gekocht maar nope geen lekker wasmiddel geur in huis. I dos systeem nou ik weet t niet de was rook veel beter toen ik t nog zelf in t bakje deed iedere keer. Bosch I dos

 7. Je kunt de i dos aanpassen qua ml inhoudt wasmiddel en wasverzachter. Standaard is het berekend op een lage aantal kilo’s. Ik heb net een nieuwe Bosch en toen viel het me op met i-dos dat mijn schone was niet naar lekkere schone was rook. Maar met een wol was waarbij i-dos uit staat rook mijn was wel heerlijk. Dus je moet het naar mijn idee wel aanpassen.

 8. Wij ervaren ook een stinkend wasresultaat bij de siemens idos machine. Al verschillende A merk wasmiddelen gebruikt.

  • Miele TwinDos verbruikt ruim 2x zoveel als dat ze in hun communicatie vertellen. Ik voelde me belazert toen ik hier achter kwam. Toen ik Miele hiervan op de hoogte bracht, wilde ze er niets aan doen.

   • Nou, het verbruik hangt af van de hardheid van je water (moet je bij ingebruikname instellen) en de bevuilingsgraad van de kleding. Bij mij thuis hangt een waterontharder dus ik kan ‘m op minimumstand instellen en dan gaat een halfjaarvoorraad echt ook wel 6 à 7 maand mee. Ik gebruik nu al een jaar TwinDos en wil niet meer terug. Het is duurder dan gewoon wasmiddel maar het wasresultaat is perfect en de was ruikt fris maar vrij neutraal, niet alsof ie uit een bad toiletverfrisser komt.

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart