Wasmachine kopen: waar moet je op letten?

Bij een zoektocht naar een nieuwe wasmachine wordt je overspoeld met vaktaal en moeilijke woorden. Maar wat is nu eigenlijk écht belangrijk als je een nieuwe wasmachine gaat kopen en wat is gebakken lucht? Geloof zeker niet alles wat een verkoper zegt.

Hieronder vind je alle kennis die je nodig hebt om goed voorbereid een (web)winkel te bezoeken. Ook bespreken we belangrijke wasmachine innovaties in gewone mensen taal, zodat iedereen het kan begrijpen.

Hier moet je op letten bij een wasmachine

Vulgewicht: 7 kg, 8 kg, 9 kg of een nog grotere wastrommel?

vulcapaciteit-wasmachinetrommels

Meest gestelde vraag: hoe groot moet mijn wasmachine trommel zijn?  Tien jaar geleden hadden alle wasmachines een capaciteit van 5 kilo. Nu is de 7 kilo wasmachine de meest verkochte capaciteit en dat loopt door tot een trommelcapaciteit voor 12 kilo was.

Een wasmachine met grotere trommelinhoud is alleen handig als je deze ook daadwerkelijk vol krijgt. Wassen met een halfvolle trommel kost onnodig veel energie en het wasresultaat is minder dan bij een volle trommel.

Wat past in trommelinhoud van 9 kg?
– 4 spijkerbroeken
– 12 shirts
– 10 handdoeken
– 10 paar sokken

Wasmachinepagina

Daarom is de eerste stap bij het kiezen van een wasmachine, de benodigde vulcapaciteit kiezen voor jouw persoonlijke (gezins)situatie.
Een indicatie voor de benodigde trommelinhoud is:

 • huishoudens van t/m 4 personen: kies dan een 7 of 8 kg wasmachine
 • huishoudens van meer dan 5 personen: kies dan een 9 kg wasmachine of groter

Ik heb een speciale pagina gemaakt over mijn favoriete gezinswasmachine van dit moment.  Hiermee vind je de beste wasmachine voor elk gezin.

Een 1400 of 1600 toeren wasmachine?

een 1400 of 1600 toeren wasmachine?

Moderne wasmachines centrifugeren op 1400 of 1600 toeren. Dit toerental geeft aan hoe vaak de trommel per minuut draait om vocht uit je was te slingeren. Als vuistregel kan worden aangehouden dat de 1600 toeren wasmachines het beste centrifugeren, maar dat kost energie en deze wasmachines zijn behoorlijk wat duurder dan de 1400 toeren variant.

Helaas wordt het centrifugeer toerental flink overschat. Voor de meeste huishoudens is de goedkopere 1400 toeren wasmachine meer dan voldoende. Het verschil is beperkt en kun je aflezen aan het restvochtpercentage.

De centrifugesnelheid van een wasmachine is van belang als je vaak je wasgoed droogt in de wasdroger. Kies dan een wasmachine die bovengemiddeld goed is in centrifugeren.  Hoe droger je het wasgoed  in de wasdroger stopt, des te minder energie de droger gebruikt.

Door een wasmachine te kiezen die goed centrifugeert, kun je over 10 jaar  250 euro aan energie besparen doordat de wasdroger sneller klaar is. Het centrifugeren in de wasmachine kost namelijk minder energie dan het droogproces van de wasdroger. Hang je het wasgoed normaal gesproken  op de waslijn, dan is de centrifugesnelheid van je nieuwe wasmachine niet echt van belang.

1400 toeren 1600 toeren
Beste keuze als je de waslijn gebruik voor het drogen
(en sporadisch de wasdroger)
Ideaal als je veel gebruik maakt van de wasdroger.
Goedkoper in aanschaf.
Voor de meeste huishoudens meer dan voldoende
Duurder in aanschaf

Zoek je een wasmachine die boven gemiddeld goed centrifugeert, dan moet je zeker eens kijken naar onderstaande modellen.

Welke innovaties bij wasmachines zijn echt bruikbaar…en welke niet

Om echte nuttige functies te kunnen onderscheiden van kletspraat, is het handig om te weten welke facetten van belang zijn tijdens het wasproces. Als je deze kent, dan kun je zelf prima het nut van innovaties, zoals EcoBubbles, automatisch wasmiddeldosering, stoomfunctie, Smartwash, Addwash bepalen. En dat is wel zo handig als je een keuze moet maken uit het enorme assortiment wasmachines.

Deze 3 facetten beïnvloeden het stralend schoon wassen

Er zijn maar 3 facetten die bepalend zijn voor het schoonwassen. Deze gelden voor elke wasmachine, duur of goedkoop. 

Om goed schoon te wassen zijn 3 aspecten echt belangrijk.

Inwerking van wasmiddel

Wasmiddel is nodig om vlekken op te lossen. Teveel wasmiddel zorgt voor te veel schuimvorming, wat ten koste gaat van het wasresultaat. Bovendien leidt teveel wasmiddel gebruiken uiteindelijk tot een muffe en stinkende wasmachine.
Te weinig wasmiddel zorgt dat viezigheid niet goed wordt verwijderd. Kortom een optimaal sopje van wasmiddel en wasverzachter is een belangrijke stap in het wasproces. Samsung Ecobubble speelt hier op in.

Beweging en wrijving in de trommel

Kleding wordt schoon (en slijt) door de wrijving met andere kledingstukken in de trommel. Dit maakt duidelijk dat voorzichtigheid geboden is. Fabrikanten moeten daarom een optimale balans vinden om slijtage aan kleding te voorkomen.verband wasprogrammaduur en temperatuur Wasmachine met een moderne koolborstelloze motor hebben meer draaimogelijkheden bij het aansturen van de trommel. Zo beschikken sommige LG wasmachines over 6-motion. Dit stelt de wasmachine in staat om het wasproces met 6 verschillende trommelbewegingen het schoonwassen te verbeteren.

Wasduur en temperatuur

Vandaag de dag wordt veel gewassen op lage temperaturen. Voordeel hiervan is een laag energieverbruik en de lage gebruikskosten. Nadeel is echter dat de tijdsduur van wasprogramma’s flink langer zijn geworden. Een wasmachine heeft tijdig om het sopje goed te laten inwerken. Er zijn ecoprogramma’s die meer dan 4 uur duren en dat is toch wel lang als je haast hebt.

Met VarioPerfect van Bosch/Siemens kun je zelf bij elke wasbeurt weer kiezen tussen snel of  zuinig.

Nu  je wat belangrijk is voor een stralend schone was, is het makkelijk om zinvolle innovaties te herkennen.  Laat je niet misleiden door goed klinkende marketingtermen, maar beoordeel of de functie een bijdrage levert aan een van de 3 facetten van schoonwassen.

bruikbare functies onzinnige innovaties
 • Koolborstelloze motor
 • Trommelreinigingsprogramma
 • Automatisch wasmiddeldosering
 • Automatisch wasmiddellade reiniging
 • Fragrance Dos (Miele)
 • Addwash (Samsung)
 • Smartwash Apps
 • Stoomfunctie
 • Zeer grote vulcapaciteit

Update - 2017.09.10Deze lijst wordt aangevuld met nieuwe functies, nadat we deze getest hebben op bruikbaarheid in de praktijk.

Als je een nieuwe wasmachine nodig hebt, kun je kiezen uit een gigantisch assortiment en modellen. Maar welke machine moet je kiezen?
Een wasmachine kopen is een lastige klus. Alleen al op Kieskeurig.nl vind je 671 wasmachines!!!!  En de meeste grote webwinkels hebben een assortiment van meer 100 wasmachines.

Maar wat is nu echt belangrijk bij het kiezen van een nieuwe wasmachine?

Op deze pagina vind je de beste wasmachines geordend op verschillende eigenschappen. Zo wordt het vinden van de beste wasmachine een stuk gemakkelijker.
En kom je er toch niet helemaal uit….dan kun je ons altijd emailen voor gratis persoonlijk advies.

Energiezuinige wasmachines

Een wasmachine gebruiken kost gemiddeld  vier procent van het totale elektriciteitsverbruik van een huishoudens. Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op  40 euro per jaar.

Snap je het nog?

Energielabel op je wasmachine Betekenis
A+++ – 50% 50% zuiniger dan de A+++ variant
A+++ – 40% 40% zuiniger dan de A+++ variant
A+++ – 30% 30% zuiniger dan de A+++ variant
A+++ – 20% 20% zuiniger dan de A+++ variant
A+++ – 10% 10% zuiniger dan de A+++ variant
A+++ 30% zuiniger dan een wasmachine met A-label
A++ 20% zuiniger dan een wasmachine met A-label
A+ 10% zuiniger dan een wasmachine met A-label
A Een tijdje geleden was dit de referentie voor de meest zuinig energielabel voor wasmachines
B Niet meer in gebruik voor nieuwe wasmachines
C Niet meer in gebruik voor nieuwe wasmachines

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

De meeste gestelde vraag aan elke wasmachine verkoper: welk merk moet ik kiezen?
Vaak wordt gezegd dat merken er niet toe doen, maar dat is bij witgoed een misverstand.

Het merk wasmachine is misschien wel het belangrijkste keuze die je moet maken bij het kopen van een wasmachine. De verwachte levensduur van wasmachines is afhankelijk van het merk. Dit heeft vooral te maken met de gebruikte materialen door verschillende fabrikanten. Duitse merken wasmachines behoren tot de wereldtop en zijn de beste wasmachines die je kunt kiezen. Maar natuurlijk hangt hier ook een prijskaartje aan.

In de tabel hieronder is de levensduur van de wasmachine weergeven op basis van aantal wasbeurten. Een Miele staat bekend als de top onder de wasmachines, maar behoort ook tot het duurdere segment. Het is natuurlijk wel goed de aanschafprijs te relateren aan de gemiddelde levensduur.

Op basis van onderstaande tabel mag je verwachten dat een Miele gemiddeld meer dan vier keer langer meegaat als een Indesit/Ariston.

Houd bij het kopen van een wasmachine wel degelijk rekening met het merk en het aantal te verwachte wasbeurten per week.

Advies: kies als het budget het toelaat voor een Duitse wasmachine met levensduur van 3000 wasbeurten of meer. Dit geeft de grootste zekerheid dat je jaren probleemloos kan wassen voor de komende 10 jaar.

LG en Samsung zijn relatief nieuw op de wasmachine markt.  Veilige keuzes zijn Miele, Bosch en Siemens. Zoek je een goedkopere wasmachine, dan zijn de wasmachines van Zanussi zeker een optie.

Merk wasmachine Gemiddeld aantal wasbeurten
Miele 5.000  *****
Asko 4.500  *****
Bosch 3.000  ****
Siemens 3.000  ****
AEG 3.000  ****
Zanussi 2.200  ***
Samsung 2.200  ***
Electrolux 2.200  ***
Whirpool 2.200  ***
Bauknecht 2.000  **
LG 2.000  **

Wat is de beste wasmachine voor jou?

Sinds kort bent ik begonnen onze ervaringen over wasmachines te verwerken in deze digitale wasmachine adviseur. Een voorproefje is hieronder uitgewerkt.
De digitale adviseur is nog niet werkelijk operationeel, waar ik wil toch alvast een voorproefje laten zien.

Meer advies nodig? Probeer onze digitale wasmachine adviseur

wasmachine-verkoper

Ik ben Leon, uw wasmachine adviseur. Ik wil u graag helpen bij het vinden van de beste wasmachine voor uw situatie.
Mijn advies heb ik gebaseerd op:

 • Onafhankelijke testresultaten van consumentenorganisatie
 • Ervaringen wasmachine reparateurs
 • Bevindingen en meningen van consumenten

Klik op de onderstaande vraag en kies een antwoord wat past bij uw situatie.

[wp_nested_faq id=”1″]

Repareren of toch een nieuwe wasmachine kopen?

Een wasmachine kan je niet meer missen.  Dit merk je pas als je wasmachine kapot is.
Je zal dan de vraag moeten beantwoorden: “een nieuwe wasmachine kopen of is het de moeite waard om een kapotte wasmachine te laten repareren?”

Repareren is vaak zeker de moeite waard!

Voor de meeste mensen is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Een goede reparateur kan je helpen de vraag te beantwoorden. Ook zelf kun je vrij eenvoudig een goed inschatting maken of het de moeite waard is om je kapotte wasmachine te laten repareren.

Hieronder hebben we een voorbeeld uitgewerkt, hoe je zelf kan bepalen of het repareren van een kapotte wasmachine zinvol is. De inschatting is gebaseerd op de leeftijd van jouw wasmachine en de verwachte levensduur van verschillende merken wasmachines.

Merk wasmachine Gemiddeld aantal wasbeurten
Miele 5.000
Asko 4.500
Bosch 3.000
Siemens 3.000
AEG 3.000
Zanussi 2.200
Samsung 2.200
Electrolux 2.200
Whirpool 2.200
Bauknecht 2.000
LG 2.000

Repareren of toch nieuwe wasmachine kopen?….

Een AEG wasmachine van 5 jaar gaat kapot.
Vraag: is het de moeite waard deze wasmachine te repareren?

 • Reparatie kost ongeveer € 150,-.
 • Met deze wasmachine wordt 5 maal per week gewassen.

Inschatting maken:
Met de volgende gegevens kunnen we de te verwachtte levensduur van deze machine kunnen bereken.

 • Aantal wasbeurten per jaar: 260
  Namelijk: 5 (wasbeurten per week) x 52 (weken per jaar) = 260 (wasbeurten per jaar)
 • Uit de bovenstaande tabel kunnen we aflezen dat de verwachte levensduur van een AEG 3000 wasbeurten is.
  Dus 3000 wasbeurten / 260 wasbeurten op jaarbasis  = 11 jaar.

Dit betekent dat bij normaal gebruik deze wasmachine 11 jaar meegaat.
Repareren van de machine is in dit geval zeker rendabel. Je mag immers verwachten dat deze AEG nog ruim 6 jaar meegaat. Houdt er wel rekening mee dan oude wasmachines veel minder energiezuinig zijn dan de huidige generatie wasmachines. Met een nieuwe wasmachines met een A++ label bespaar je al snel 50 euro aan energie.

Bij deze berekening wordt uitgegaan van een normaal gebruik van de wasmachine.
Een wasmachine die altijd wordt volpropt heeft een grotere kans op problemen met de lagers, veren en/of schokbrekers en is dus eerder technisch versleten.

Energielabel en verbruik van de wasmachine

Een wasmachine gebruiken kost gemiddeld  vier procent van het totale elektriciteitsverbruik van een huishoudens. Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op  40 euro per jaar. Meer informatie op Milieucentraal.

energielabel witgoed leren lezen

Hoe zuinig een wasmachine is, kun je aflezen op het energielabel die op de machine geplakt is. Het energielabel heeft als doel duidelijkheid te scheppen over het energieverbruik van witgoed apparaten. Het A-label werd in het verleden toegekend aan de meest zuinige wasmachine die te koop was. Door innovatie ontstonden als snel nog zuinigere machines. Hierdoor zijn allerlei categorieën en sub categorieën  ontstaan, waardoor duidelijkheid ver te zoeken is.

Alle nieuwe wasmachines zijn tegenwoordig zuinig te noemen en beschikken tenminste het energielabel A+.  Alleen oudere machines hebben nog wel eens het label B, C, D, E of G.

Energielabel A is op dit moment de minst zuinige wasmachine. Tegenwoordig vind je ook nog plusjes achter de A.  Elk plusje geeft aan dat de wasmachine  10% zuiniger is dan het A-label.

Een machine met A+++ label is dus 30% energiezuiniger dan een wasmachine met energielabel A.

De aanschafprijs van een energiezuinige wasmachine is hoger, maar deze meerprijs betaalt zich op  termijn zeker terug. Zeker als je bedenkt dat een wasmachine 10-15 jaar meegaat.

Tips zuinig wassen

Bij zuinig wassen is niet alleen een laag energielabel van belang. .Net zo belangrijk is om een wasmachine te kiezen die bij jou past.
Kies een machine met een trommel inhoud die past bij jou past.

 • Was met een volle trommel..
 • Kijk op het energielabel naar het jaarverbruik in kWh: binnen A+++ label bestaan grote verschillen in energiegebruik.
 • Gebruikt u een wasdroger? Centrifugeer dan op de hoogste stand.

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart