Wasmachine huren of toch maar niet

Bijna ieder huishouden in Nederland beschikt over een wasmachine.
De meeste wasmachines worden gekocht, maar een deel van de Nederlanders kiest ervoor om een wasmachine te huren. Dit kan in de eerste instantie vreemd klinken. Huren lijkt immers duurder dan kopen.  In dit artikel geef ik meer achtergronden, om de juiste keuze te maken.

Toch kan huren in sommige gevallen een goede optie zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor veel studenten. Ze wonen vaak voor een kortere periode in een studentenhuis met huisgenoten en daarom loont het niet om te investeren in huishoudelijke apparatuur. Na 2 of 3 jaar vertrekken ze naar de volgende woning en de gedeelde apparaten kunnen ze niet zomaar meenemen.

Voor expats kan huren ook een uitkomst zijn. Vaak verblijven expats niet veel langer dan 1 of 2 jaar in Nederland, het heeft dan geen zin om zelf apparaten te kopen.

De verschillen bij huren zijn bizar groot. Skala zou ik zeker niet aanraden.

””

Voor- en nadelen van huren

Voor studenten en expats is huren een aantrekkelijke optie, maar ook voor een normaal huishouden zijn er voordelen voor het huren van een wasmachine.

Hieronder heb ik de voordelen en nadelen verder toegelicht.

Reparatie

Wanneer een wasmachine stuk gaat is dat een vervelende en onverwachte uitgave. Als je een wasmachine huurt zijn de kosten voor reparatie vaak inbegrepen. Je loopt dus geen risico op onverwachte kosten.

Geen investering

Wanneer je een wasmachine nodig hebt maar niet het spaargeld hebt, kun je een wasmachine huren.
Een wasmachine huren is na verloop van tijd duurder maar de maandelijkse bedragen zijn in vergelijking met het aankoopbedrag niet zo hoog (vanaf 12 euro per maand).

Duurzame machine als je die zelf niet kan betalen

Wasmachines die nu op de markt komen zijn vaak veel zuiniger dan verouderde wasmachines. Ze gebruiken minder: stroom, water en wasmiddel. Dit zijn kosten die over de loop der jaren een flink verschil kunnen maken.

Zie hieronder een voorbeeld van Milieu Centraal over de gebruikskosten van een wasdroger hoe de kosten voor energie over de loop der tijd op kunnen lopen.

Vergelijking van gebruiikskosten van een wasdroger na 12 jaar

Het voorbeeld hierboven gaat over een droger, deze gebruiken meer energie dan een wasmachine. De kosten voor stroom lopen dan ook sneller op.
Bij een wasmachine heb je weer te maken met kosten voor water en wasmiddel. Hier kan je met zuinigere modellen ook op besparen. Het kan dus lonen om voor een duurder maar zuiniger apparaat te kiezen. Wanneer je het aankoopbedrag niet meteen kunt betalen is huren een optie.

Geschikte oplossing voor korte termijn

Een wasmachine kan ook geschikt zijn voor wanneer je in een tijdelijke situatie zit. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat je binnenkort naar het buitenland gaat om te werken of studeren.

Nadeel zijn de hoge kosten

Het belangrijkste nadeel van huren zijn de hogere kosten.
Bij Skala kan je bijvoorbeeld een Zanussi-wasmachine huren voor €299 per jaar, voor minimaal vijf jaar, terwijl de nieuwprijs €300 is!

In een artikel van de Consumentenbond en hieronder kun je meer informatie vinden over de huurprijzen van verschillende aanbieders. De maandbedragen verschillen enorm!

Wanneer huren en wanneer kopen?

Huren is na verloop van tijd eigenlijk altijd duurder.
Het voordeel is natuurlijk dat je niet meteen een hoog bedrag kwijt bent en geen risico loopt op onverwachte kosten. Verder is het goed om te weten dat er enorme verschillen zitten tussen de verschillende verhuurmaatschappijen.

Hieronder heb ik berekend na hoeveel jaar je de verschillende wasmachines terugverdiend bij 3 verschillende verhuurmaatschappijen. We konden de modellen niet overal vergelijken. Dat komt omdat Skala voornamelijk budget wasmachines aanbiedt en Bundles alleen Miele wasmachines.

Zanussi Wasmachine ZA-ZWF71443W (prijs €339)

  • Skala: € 24,95 per maand bij een huurcontract van 5 jaar.
  • Meolease: € 15 per maand bij een huurcontract van 3 jaar.

Wasmachinepagina beste koop: Siemens WM16Y541NL (prijs €650)

  • Meolease: €24,95 per maand bij een huurcontract van 3 jaar (bij een vergelijkbaar model)

Miele WDD 020 WCS (prijs €1000)

  • Meolease: € 30 per maand met een looptijd van 3 jaar (bij een vergelijkbare Miele wasmachine)
  • Bundles: € 17,75  per maand en maandelijks opzegbaar bij 3 wasjes per week.

Het verschil tussen huren, leasen en kopen op afbetaling

Bij veel verhuurders worden huren, leasen of afbetaling door elkaar gebruikt. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

Huren

Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verhuurder een apparaat ter beschikking stelt aan de huurder die daarvoor een huurprijs betaald.
De verhuurder is verplicht om gedurende de huurperiode reparatie en eventuele schade die ontstaat door het apparaat te vergoeden.

Leasing

Het leasen van wasmachines lijkt in veel opzichten op normale huur. De lessor (verhuurder) is bijvoorbeeld nog steeds verantwoordelijk voor reparatie.
Soms wordt de term leasen gebruikt om aan te geven dat er aanvullende diensten bij de overeenkomst horen.
Dit kan onderhoud zijn maar ook het automatisch aanvullen van je wasmiddel voorraad.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is een vorm van lenen. Je betaald voor een product in minstens twee termijnen.
Het voordeel is dat je een product, bijvoorbeeld een wasmachine, meteen hebt maar niet in 1 keer het hele bedrag hoeft te betalen.
Het nadeel is dat je vrijwel altijd rente moet aflossen over het bedrag dat je nog moet betalen.

De circulaire economie en Bundles

De laatste jaren hoor je steeds meer over een circulaire economie. Dit is een economie waar alleen kwaliteitsproducten worden gebruikten en volledig gerecycled. Dit voorkomt dat er onnodig afval ontstaat. De circulaire economie is bij verschillende producten in opkomst, in de wereld van de wasmachines zijn bedrijven zoals Bundles daar mee bezig.

Bundles wilt graag dat iedereen gebruik gaat maken van goede wasmachines die lang meegaan. Dat zorgt namelijk voor minder afval.
Omdat het aanschaffen van zo’n wasmachine duur is kun je bij Bundles een Miele wasmachine huren voor relatief weinig geld (ten opzichte van andere verhuurmaatschappijen).

Bij Skala betaal je bijvoorbeeld €24,95 per maand voor een Zanussi wasmachine t.w.v. €339,-.  Je zit dan ook nog eens 5 jaar vast aan een contract.
Bij Bundles betaal je € 17,75 (bij 3 wasjes per week) en dan heb je een Miele wasmachine t.w.v. € 1000,-. Een bijkomend voordeel is dat het contract maandelijks opzegbaar is.

Conclusie en advies

Uit mijn vergelijking van verschillende witgoed verhuurders vallen direct de bizar hoge kosten van Skala op. Gezien de hoge kosten voor relatief goedkope wasmachine zou ik deze partij zeker niet adviseren om een wasmachine te huren.

Bundles biedt een sympathiek initiatief wat past in de nieuwe circulaire economie. Zoek je een wasmachine voor een korte periode, dan is een wasmachine van een topmerk toch bereikbaar.

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart