Waar kan ik mijn wasmachine laten repareren?

Er zijn diverse mogelijkheden om je wasmachine te laten repareren. Zo is er altijd de lokale loodgieter die over het algemeen de meest voorkomende problemen wel zelf op kan lossen, en zijn er zelfs wasmachine reparatiecentra in Nederland en België waar je de wasmachine kunt brengen (of kunt laten ophalen) en waar deze vervolgens gerepareerd kan worden.

Toch is dat lang niet altijd nodig en kunnen 7 van de 10 meest voorkomende problemen bij wasmachines door een handige doe-het-zelver al opgelost worden! Je hebt dus misschien helemaal niet al een nieuwe wasmachine nodig, maar kunt deze soms nog gewoon repareren.

Er blijft water in de trommel staan

Een van de meest voorkomende problemen is dat er water in de trommel blijft staan. Erg vervelend, want hierdoor wordt de was niet gecentrifugeerd en kun je soms niet eens veilig de deur openen. Vaak komt dit doordat er iets in de afvoer zit waardoor het water niet weg kan. Ook kan het zijn dat de afvoerslang van de wasmachine te diep in de afvoer is gezakt en het water zo niet weg wil stromen.

Mocht dit het probleem niet zijn dan kan het ook nog dat de afvoerpomp defect is. Let wel goed op de eigen veiligheid en zorg ervoor dat de bedrading van het pompje niet in contact komt met het metaal van de machine en dat er geen water bij de bedrading kan komen.

De trommel draait niet meerwavedrum trommel van de bosch waq28363n

Een ander probleem wat we regelmatig tegenkomen, is dat de trommel er geen zin meer in heeft. Een trommel die niet meer draait, is meestal te verklaren vanwege een ontspoorde of defect geraakte aandrijfriem (koolborstel aandrijving). Deze riem verbindt de motor met de trommel en brengt
zo de beweging over. Wanneer de riem niet meer op z’n plek zit, kun je deze eenvoudig met weinig moeite terug plaatsen en is de kans groot dat de trommel nu alweer draait. Mocht dit ook niet helpen en is het eigenlijk al wel duidelijk dat de aandrijfriem kapot is, dan kun je een nieuwe aandrijfriem aanschaffen en deze er omheen leggen. Om de aandrijfriem te kunnen benaderen hoef je enkel de achterkant van de wasmachine te openen en kun je er dus al vrij eenvoudig bij.

De wasmachine lekt wateronderhouden wasmachine - lekkage wasmachine

Een derde en laatste probleem die we hier zullen bespreken, is het lekken van water uit de wasmachine. Vaak komt dit door een breuk of scheur in de leiding of doordat de afvoer van de wasmachine lek is geraakt. Je kunt dit probleem verder opsporen door de leidingen goed na te lopen op scheuren en lekkend water. Wanneer je de wasmachine aan zet kun je doorgaans goed zien waar het water uit komt; meestal loopt het er vrij snel uit.

Om problemen met het lekken van water te voorkomen, kun je de wasmachine in een lekbak zetten. Hierin wordt het water opgevangen en voorkom je dus dat de vloer helemaal blank komt te staan. Zo blijft de schade beperkt in het geval van een lekkage en zit je dus nooit met de ellende opgescheept als je na een nachtelijke draai beneden bij de wasmachine komt en ineens midden in het water staat.

En als je er zelf geen zin in hebt of er ondanks alle tips niet uit komt?

Mocht je zelf gewoon geen zin hebben om in de wasmachine te prutsen, een machine die vaak erg vies is en die bovendien vaak lastig te openen en soms ook te repareren is, of er gewoon niet meer uit komen, dan kun je twee dingen doen. Je kunt de reparatie claimen onder het mum van garantie en dus bij de fabrikant of leverancier aankloppen, maar je kunt ook een lokale loodgieter, bijvoorbeeld de loodgieter Rotterdam, inschakelen en deze vragen naar de wasmachine te kijken en de storing te verhelpen. Merk wel op dat lang niet elke loodgieter bekwaam is met het repareren van de wasmachine en vraag dat dus wel vooraf even na, voordat je straks met een loodgieter opgescheept zit die betaald moet worden maar eigenlijk niets van wasmachines af weet.

Wanneer je de reparatie uitbesteedt en het dus niet zelf doet, heb je in ieder geval de garantie dat de reparatie vakkundig gebeurt en heb je daar volgens Europees recht ook weer garantie op. Houd er echter wel rekening mee dat reparatie van de wasmachine soms duurder kan zijn dan het vervangen van de wasmachine, zeker als je de resterende levensduur ook in acht neemt. Let daarom goed op of het wel de moeite is om de machine te laten repareren. Soms kan het echter toch handig zijn om de machine te laten repareren zodat je nog enkele maanden hebt om door te sparen voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart