Welke snelle wasmachine kiezen?

snelle wasmachine
“Het doen van de wassen in mijn nieuwe wasmachine, duurt bijna dubbel zo lang als mijn oude wasmachine….dat valt me erg tegen!”
Mevr. Paulien Strijbosch

 

Snelle wasmachines vergelijken

Bij alle nieuwe moderne wasmachines doen langer over het wassen, dan in veel oude wasmachines.

Ik kan me helemaal voorstellen dat de langere tijdsduur van de wasprogramma’s van je nieuwe wasmachine een tegenvaller is.
In deze test ga ik een aantal snelle wasmachines vergelijken.
Van elke machine klokken we de tijdsduur van het doorlopen van het katoen- en synthetisch wasprogramma. Daarna roepen we een testwinnaar uit.
Dat is de wasmachine die snelheid combineert met een goed wasresultaat.

 

Top 3 snelste wasmachines

Dit zijn de drie snelste wasmachines die je vandaag de dag kunt kopen. De snelste doorloopt het wasprogramma katoen in iets meer dan één uur.
Opvallend is dat ze alle drie van Whirpool zijn.
Hier wordt je bijna enthousiast van, maar lees even het ‘addertje onder het gras’.


Nr. 1 Whirlpool CareMotion 1407 SM

snelle wasmachine Whirlpool CareMotion 1407 SM

 

Volle trommel katoen: 1:15 uur
Volle trommel synthetisch: 0:55 uur
Wasresultaat: Matig
Vulcapaciteit: 7 kilo
Energiekosten per jaar: 28 euro

 

 

 

 

 
 

 


Nr. 2 Whirlpool Primo 1408 UM

snelle wasmachine Whirlpool-Primo-1408-UM

 

Volle trommel katoen: 1:30 uur
Volle trommel synthetisch: 1:20 uur
Wasresultaat: Matig
Vulcapaciteit: 8 kilo
Energiekosten per jaar: 39 euro

 

 

 

 


Nr. 3 Whirlpool Chiara 1400

snelle wasmachine Whirlpool-Primo-1408-UM

 

Volle trommel katoen: 2:00 uur
Volle trommel synthetisch: 1:20 uur
Wasresultaat: Matig
Vulcapaciteit: 7 kilo
Energiekosten per jaar: 45 euro

 

 

 

 

 


winnaar vergelijking drie goedkope wasmachines 2015

En de winnaar is: …  helaas roepen we geen winnaar uit

De wasmachine hierboven zijn de Max Verstappens onder de wasmachines.
Het zijn de snelste wasmachines die op dit moment kunt kopen.

Helaas presteren ze matig op gebied van schoon wassen.
Geen van deze snelle wasmachines weet snelheid te combineren met schoonwassen.

Daarom roepen we dit geen testwinnaar uit. Immers een wasmachine moet in onze ogen allereerst goed schoonwassen, en dat doen de drie snelheidsmonster maar matig.

Als pleister op de wonden ga ik  opzoek naar alternatieven, waarmee je toch totale wastijd kan verkorten.

 

Schoon wassen heeft tijd nodig

Hieronder hebben we de snelste wasmachines uit de test eens vergeleken met enkele ‘beste koop’ wasmachines.
De snelheidsmonsters zijn een uur sneller klaar dan onze best geteste wasmachines en dat is best indrukwekkend.

Opvallend is dat het snelle wassen wel ten koste gaat van goed schoonwassen en het energieverbruik.
Zoals eerder geconcludeerd hebben we geen wasmachine gevonden die schoon wassen combineert met snelheid.

 

Merk en type Benodigde tijd katoen Benodigde

Tijd synthetisch

Energie

per jaar

Was resultaat
Whirlpool CareMotion 1407 SM (7 kilo) 1:15 uur 0:55 uur  28 euro 5.5
Whirlpool Primo 1408 UM (8 kilo) 1:30 uur 1:20 uur  39 euro 5.5
Siemens WM14Q363NL IQ500 (7 kilo) 2:40 uur 1:40 uur  32 euro 9.0
Siemens WM16Y541NL (9 kilo) 2:50 uur 2:04 uur  44 euro 9.0

 

Waarom is de tijdsduur van  wasprogramma’s zo lang?

Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, zal je blij verrast zijn met technologische vooruitgang.
Je nieuwe wasmachine is merkbaar stiller, is veel energiezuiniger en heeft een grotere inhoud. Dan valt het toch tegen als je merkt hoe lang een was draaien kan duren. Sommige machines doen en meer dan 3,5 uur over, maar gemiddeld kun je rekening houden met 2,5 uur.

Maar waarom zijn nieuwe wasmachine zo langzaam?

Er zijn twee belangrijke oorzaken:

 

 • De trommelinhoud van moderne wasmachine is groter geworden

De standaard trommelinhoud van de vorige generatie wasmachine was 5 kilo. De wasmachines die je vandaag de dag koopt hebben een trommel van 7 kilo en dat door loopt door tot wel 12 kilo. Het duurt simpelweg langer om meer kilo’s aan vuile was schoon te krijgen.

 

 • Wassen op lage temperaturen duurt langer

Een andere belangrijke oorzaak is het wassen op lage temperaturen.

Een gezegde is: ‘goed werk heeft tijd nodig’. Dat geldt zeker voor wasmachines. De moderne wasmiddelen worden ontwikkelt om optimaal te functioneren op lage temperaturen. Soms al vanaf 15 graden. Dat is een groot verschil met enkele jaren terug.

Voordeel van wassen op lage temperaturen is de enorm besparing op energie, want het waswater hoeft niet (langdurig) op een hoge temperatuur gehouden te worden. De energiekosten van een energiezuinige wasmachines (tot  A+++-40%) bedragen nog maar 25 euro per jaar.

Nadeel van deze focus op energiezuinigheid is dat  het wasmiddel (en dus de wasmachine) meer tijd nodig heeft voor  het goed schoon wassen op deze lagere temperaturen.

Energiezuinigheid/schoonwassen en snelheid zijn dan ook communicerende vaten, zoals het plaatje hieronder laat zien. Het is een weegschaal die zo goed mogelijk in evenwicht moet worden gehouden voor een optimaal resultaat.snelheid versus energieverbruik wasmachines

 • Om sneller schone was te krijgen, moet de temperatuur van waswater omhoog, waardoor energieverbruik toeneemt.
 • Voor schone was en een lage energierekening, moet je wassen op lage temperaturen en duurt het langer voordat de was weer schoon is.

 

 

Gelukkig zijn er de snelle wasprogramma’s

Gelukkig hebben de meeste wasmachines wel een ‘turbo’ om toch snel een was te kunnen draaien. Elke fabrikant heeft hiervoor wel een naam bedacht.
Bosch kent een snel programma (VarioPerfect) , waarmee je maximaal een halve trommel binnen 30 minuten kan wassen.
Ook heb je opfrisprogramma’s die binnen 15 minuten klaar zijn, om was zonder moeilijke vlekken snel te kunnen opfrissen.

Ben je wel bewust dat snelheid altijd leidt tot een hoger energieverbruik en dat het resultaat bij erg vieze was een minder schoon resultaat zal opleveren.

 

Alternatief voor de snelle wasmachine

Wie niet snel is, moet slim zijn. Daarom heb ik de behoefte aan snelle wasmachines eens van de andere kant bekeken.
In plaats van twee keer een normale was draaien, kun je ook één keer een grote was draaien. Dit scheelt absoluut in de totale tijd dat je bezig moet zijn met wassen.

De topper onder de grote wasmachines is de LG F1495BD, waarmee 12 kilo in één keer schoon gewassen kan worden binnen een redelijke tijd.

De LG  is een van onze best geteste wasmachine, die in één keer 12 kilo wast ook nog met een prima wasresultaat. De benodigde tijdsduur van het wasprogramma komt niet in de buurt van de winnaars, maar door de gigantisch trommel kun je twee wasbeurten vervangen door één!

Ik geeft toe:  het is ver gezocht, maar één ding is zeker. De totale tijd die je jaarlijks aan wassen moet besteden wordt zeker minder met de 12 kilo wasmachine van LG.

De  LG F1495BD met een inhoud van 12 kilo!
LG F1495BD wasmachine review


 

 

 

Mijn advies als je snel wilt wassen … en ook nog schoon.

Een wasmachine koop je in eerste plaats voor het schoon wassen van kleding.
Persoonlijk blijft dat mijn uitgangspunt bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine. Je hebt niet zoveel aan een snelle wasmachine, die niet perfect schoon wast.

Mijn advies: kies een wasmachine uit onze redactiekeuze die qua grootte en budget past bij jouw huishouden.
Alle deze machines wassen  (zeer) goed schoon en zijn ook nog energiezuinig.

Allemaal beschikken ze over een kort&snel wasprogramma voor die situaties dat snelheid echt belangrijk is.  Je kan dan wel wat minder hoeveelheden wassen, maar je krijgt er wel echt schonere was voor terug.

Op dit moment sluit ik af met de constatering dat een gebrek aan snelheid de prijs is die we moeten betalen voor de energiezuinige wasmachine.

 

 

4 Opmerkingen
 1. Ik heb net een wasdroogcombinatie gekocht van AEG. De Rolls-Royce onder wascombi’s. Je kunt op vakantie gaan en bij terugkomst is je was net klaar. Inhoud was 9 kg en drogen 6 kg. Volautomatisch katoen eco programma duur 8,5 uur.
  Nog een nadeel was zit zo lang in machine dat er geen geur van wasmiddel meer over is. Ik heb het altijd als prettig ervaren dat je was ook schoon ruikt.
  Hoe vuil is je kleding tegenwoordig nu eigenlijk als je je dagelijks verkleed en gewoon kantoorwerk verricht. Dus vaak het 20 minuten programma gebruiken.

 2. Net een nieuwe Miele. Pfff vreselijk … 3 uur duurt een 60 graden was. En ik wil toch echt het witte ondergoed en de handdoeken op die temperatuur doen. Het kortste 40 graden programma duurt een uur. Er zit wel een 20 minuten programma op, maar dat is dan max voor 30 graden. En wie wil er nu een machine van zoveel kilo’s….? Ik denk dat er veel meer behoefte is aan een machine die kleine hoeveelheden was kan doen, in korte tijd en op allerlei graden.. We dragen inderdaad een kledingstuk maximaal 1 dag en hebben veel verschillende soorten kleine wasjes. Het grootste ‘stuk’ dat in de machine gaat is een 2-persoons dekbedhoes. Mijn dochter (2 persoonshuishouden) zoekt nu ook een wasmachine en een droger. Wat zou er zijn dat hieraan voldoet?

 3. Sinds 3 dagen een LG FH612 ECO in onze Amerikaanse camper staan. (Wonen in een camper) Deze is aangesloten op hotfill, dwz warm water haalt de machine uit de boiler, dus tijd en energiebesparend. Deze heeft een vulinhoud van 12 kg wassen en 8 kg drogen. Hebben de volautomatisch programma katoen ECO 60 gr. Incl. drogen gedaan. Deze deed er 7 uur over. Wast en droogt prima. Heb echter teveel was voor drogen erin gelaten met het gevolg dat het erg kreukte. Dit kan dus verholpen worden door het maximaal te beladen van 8 kg, immers dit Is zijn drooginhoud. Zijn er super blij mee doordat hij erg zuinig is in energie en water. Dit is voor ons erg belangrijk vanwege het wonen in een Amerikaanse camper.

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart