Veel kopers van nieuwe wasmachine zoeken een energiezuinige wasmachine met een groen A+++ label. Veel minder aandacht is er voor het besparen op het waterverbruik van de wasmachine. Met een beetje aandacht tijdens het wassen bespaar je naast energie ook flink op het waterverbruik van de wasmachine. En indirect ook op de zuivering van het afvalwater.
Hieronder enkele tips van WaterMaatschappij Limburg (WML) en Vitens.
Zuinige wasmachine
Wasmachines gebruiken steeds minder water. In 2011 gebruikte een machine nog meer dan 80 liter per wasbeurt, terwijl de huidige wasmachine (9 kilo trommel) genoeg hebben aan 43 liter water. Met het vervangen van een oude wasmachine kan je op jaarbasis dan ook 8.140 liter water worden bespaard.
Dat staat gelijk aan 220 keer zeven minuten douchen, of 1428 keer het toilet doorspoelen.
Waterslot voorkomt waterballet
Een waterslot of waterstop beschermt tegen waterschade wanneer de wasmachine onverwachts lekt. Het waterslot wordt geplaatst tussen de kraan en de slang. Vraagt de slang meer water dan de wasmachine nodig heeft (meestal 20 liter per minuut), dan zal er een lek zijn en sluit het waterslot de kraan zelf af.
Er bestaan ook nog waterslots met een vochtsensor. Die plak je onder de wasmachine. Als de sensor nattigheid voelt, dan sluit hij direct de kraan af.
Wil je maximale zekerheid om een waterballet te voorkomen, bekijk dan eens de Miele wasmachine met WaterProof system.
Wassen met volle trommel
Wie wil besparen op het waterverbruik van de wasmachine wast altijd met een volle trommel. Kies daarom altijd voor een machine met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden: niet te groot én niet te klein. Stop de wasmachine ook niet overvol. De was zal dan minder schoon worden en de kleding kan beschadigen. In een volle trommel moet nog een vuisthoogte ruimte blijven.
Wasmachinepagina hanteert de volgende vuistregels.
Meer informatie: tips bij het kiezen van de ideale wasmachine
Was verder zoveel mogelijk op lage temperaturen (30°C). Ook op deze temperatuur krijgen de huidige wasmiddelen de kleding vaak goed schoon en bespaar je veel op het waterverbruik. Nieuwe wasmachines hebben ook vaak energiebesparende eco-wasprogramma’s. Gebruik deze!
Gebruik niet teveel wasmiddel
De wasmiddelen van tegenwoordig worden steeds geconcentreerder. Je hoeft vaak minder te gebruiken dan je denkt. Teveel wasmiddel zorgt niet voor nóg schonere was. Integendeel: door het teveel aan schuimvorming, wordt het wasresultaat minder. Teveel wasmiddel is slecht voor de was, voor je wasmachine en het milieu.
Kijk daarom altijd op de verpakking van het wasmiddel hoe hoog de dosering moet zijn. Deze is ook afhankelijk van de hardheid van het water. Hoe hoger de hardheid van het water, hoe meer wasmiddel nodig is.
Op de website van Waterhardheid.nl en de website van je drinkwatermaatschappij kun je eenvoudig de hardheid van het drinkwater voor jouw postcode opzoeken.
Wil je helemaal veel gemak met juist dosering? Dan is een wasmachine met automatische wasmiddeldosering een optie. Ook deze stel je de eerste keer in, door het hardheid van het kraanwater aan te geven. Daarna bepaalt de machine op de milliliter nauwkeurig hoeveel wasmiddel nodig is. Er zitten nog wel wat haken-en-ogen aan automatisch wasmiddeldosering.
In dit artikel hebben we autodosing van Miele, Bosch en Samsung vergeleken en geven we aan welke uitdagingen je in de praktijk zal tegenkomen.
Dus 6 euro per jaar. Dat x 10 jaar is 60 euro per jaar dus als hij meer dan 60 euro duurder is de water zuinige dan heeft het 0 waarde.
waterbesparing – wat helpt is de spoelingen van de wasmachine minderen, dat gaat (bij mijn weten) niet door de programma keuzeknop maar ik los dit op door na 2e of 3e (ipv 5) spoelbeurt de machine af te zetten + de knop helemaal rond ( niet gewoon verder) te draaien tot de drogen/ centrifugeerstand – dan bespaar je ettelijke onnodige spoelingen