Beste Koop

Siemens WM14UU00NL review | check deze aanbieding

Wordt dit je nieuwe wasmachine? Dan moet je deze aanbieding bekijken.
Ben je nog niet zeker of je wel de juiste keuze maakt? Lees dan hieronder onze uitgebreide Siemens WM14UU00NL review met alle pluspunten en ook de minpunten van deze wasmachine.

Siemens WM14UU00NL review: de Beste Koop uitgebreid bekeken

Siemens is vaker de keuze van de Consumentenbond als het gaat om de Beste Koop. Sinds eind 2020 is er echter een splinter nieuwe topper op de markt. Hierbij is het fijn om te zien, dat een uitstekend presterende wasmachine niet altijd een dure Miele hoeft te zijn. En om toch al een tipje van de sluier op te lichten: deze wasmachine verovert een plek in onze wasmachine top 10 (9 kilo trommel).

Wat weet je na het lezen van deze beoordeling?

 •  Rapportcijfers en oordeel over schoonwassen en centrifugeren in de praktijk
 •  Opvallende feiten en cijfers die je moet kennen
 •  Wat zijn de mogelijke alternatieven voor deze wasmachine?
 •  Uitleg bij functies en voor de 1e keer wassen
 •  Advies: Siemens WM14UU00NL kopen of niet?

8.6 Totale Score
mijn favoriet met een 9 kilo trommel

Trommel capaciteit: 9 kilo
Centrifugeren: 1400 tpm
Energieklasse: A+++ -30%
Jaarverbruik: € 35,- (152 kWh)
Wasresultaat: uitstekend
Centrifugeert: zeer goed

Wasresultaat
10
Centrifugeren
9
Energieverbruik
8.5
Spoelen
6.5
Snelheid wasprogramma's
7
Bediening en gebruiksgemak
9
Prijs/kwaliteit
10
Pluspunten
 • Wasresultaat
 • Centrifugeren
 • Voldoet aan nieuwe energielabel
 • Keuze van Consumentenbond (dec+jan 2021)
 • Prijs-kwaliteit
- Minpunten
 • Lange duur eco-wasprogramma's
 • Geen automatische wasmiddel dosering

Als je deze Siemens WM14UU00NL in de winkel ziet staan, is het niet direct een opvallende verschijning.
Het meest opvallende is de grote sticker met het logo van de Consumentenbond. Deze machine is namelijk in december 2020 namelijk uitgeroepen tot de Beste Koop van de wasmachinetest en dat is op het moment van schrijven van deze review nog steeds.  Voor zo’n grote 9 kilo wasmachine is dat best  bijzonder, wat meestal krijgen de apparaten met een 7 of 8 kilo trommel dit predicaat.

Dat is meteen een goed startpunt voor deze review, want de capaciteit maakt dat de machine niet voor iedereen geschikt is.

Siemens WM14UU00NL review

Voor wie wie is dit de ideale wasmachine?

Een predicaat beste koop of beste uit de test  werkt als een magneet op veel Consumenten. En op zich is daar ook niks mee, want je weet zeker dat de prestaties in orde zijn.
Toch moet je bewust zijn, dat zo’n predicaten niet alles zegt.

 • allereerst is een test een moment opname en zegt deze niks over de betrouwbaarheid op lange termijn
 • ten tweede zegt een goede prestatie nog niks of het apparaat past bij jouw situatie

Over de eerste kanttekening hoef je bij Siemens niet zo druk te maken. In het merktevredenheidsscore overzicht behoort Siemens met het rapportcijfer 8.5 nog altijd bij de top van wasmachinefabrikanten. Dit cijfer is gebaseerd op de waardering van een grote groep van 5700 kopers.

Het tweede punt is wel iets om stil bij te staan.

betrouwbaarheid en tevredenheid kopers

De doelgroep van de  Siemens WM14UU00NL

Twee belangrijke eigenschappen van deze wasmachine zijn:

– centrifugeren op 1400 toeren
– en een maximaal vulgewicht voor 9 kilo katoenwas

Zo’n grote trommel past bij huishoudens van 4 -5 personen. Of bij kleinere gezinnen met bovengemiddeld veel was. Voor een één of twee persoonshuishouden is deze wasmachine gewoon te groot.

Het centrifugeren doet de Siemens uitstekend op 1400 toeren. Gebruik je heel veel de wasdroger, dan is een 1600 toeren wasmachine misschien toch een beter keuze.

Wat ik hier vooral wil zeggen, dat je nooit alleen op een predicaat “winnaar uit de test” moet afgaan. Ga voor jezelf na welke functies/eigenschappen voor jou noodzakelijk zijn. Het wordt dan een stuk makkelijker kiezen uit het oerwoud van verschillende soorten wasmachines.

Uitleg bij specificaties en handleiding

In elke webwinkel vindt je bij elk product een uitgebreide lijst met eigenschappen. Maar wat is nu eigenlijk echt belangrijk?

 • Specificaties & Uitleg
 • Video over deze wasmachine
 • Handleiding van deze wasmachine
Ik zal proberen wat meer uitleg te geven bij de moeilijke wasmachinetaal.

Wat heb je er aan?
Introductie jaar Deze  wasmachine is in  juni 2020 op de markt gekomen. Dit model voldoet direct aan de eisen van het nieuwe energielabel. Dit geeft zekerheid over een laag energieverbruik én lange tijd beschikbaar zijn van  onderdelen voor reparatie.
Vulgewicht De trommel heeft een capaciteit om in één keer 9 kilo katoen wasgoed schoon te wassen. Dit is echt een flinke berg was en deze capaciteit past bij gezinnen waar gewassen moet worden voor 4 tot 6 personen. Voor kleinere huishoudens is een 7 kilo of 8 kilo trommel een betere keuze. De kleinere Siemens WM14N075NL (Beste Koop nov.2020) is dan een heel goed alternatief met vergelijkbare prestaties.
Centrifuge toerental Deze Siemens centrifugeert in onze vergelijkingstest erg goed op 1400 toeren per minuut.  Dit is vooral belangrijk bij het veelvuldig gebruik van een wasdroger. Hoe beter je wasmachine centrifugeert, hoe lager je energieverbruik van je wasdroger is.Hiermee is de WM14UU00NL een prima combinatie met een wasdroger. Wel zou ik een 1600 tpm wasmachine overwegen als  je écht veel gebruik maakt van de wasdroger. Bekijk dan het restvochtpercentage. Hoe lager dit percentage hoe beter gecentrifugeerd is.
Energieverbruik Op het oude energielabel staat een geschat jaar verbruik van 152 kWu. Hiermee is het een van de zuinigste grote wasmachines die we beoordeeld hebben.De machine voldoet ook aan alle eisen die door het nieuwe energielabel worden gesteld. Het energieverbruik om een volle trommel op 60 °C te wassen ligt op 0,90 kWh.
Afmetingen De afmetingen van deze machine zijn  (H)84.5 cm x (B)59,8 cm x (D)59 cm.
Wasresultaat Op het gebied van schoonwassen zit deze Siemens in de top. Verschillende laboratoriumtesten van consumentenorganisaties laten zien dat zowel katoen als synthetisch kleding uitstekend schoon wordt gewassen. Dit blijkt ook als we de Siemens vergelijken met andere 9 kilo wasmachines die we beoordeeld hebben.
Geluidniveau Met een geluidsniveau van 48 db  (tijdens het wassen) en 72 db (tijdens het centrifugeren) is dit apparaat stiller dan veel concurrenten. Een laag geluidsniveau laat indirect ook zien dat de bouwkwaliteit en isolatie dik in orde zijn.
Bijzonderheden Deze wasmachine is in december 2019 uitgeroepen als beste uit de test (Consumentenbond)

Onze video review

Zelf plaatsen en aansluiten van een wasmachine

Een kind kan de was doen. Extra betalen voor aansluiten is niet echt nodig.

IQ-drive motor stil en betrouwbaar

Tegenwoordig zijn elke wasmachinemotor wel een koolborstelloze motor. In de praktijk blijkt de motor van Bosch en Siemens ook nog eens betrouwbaar.

Handleiding en achtergrondinformatie

In de Siemens WM14UU00NL handleiding, vind je meer informatie over installatie, onderhoud en garantie. Ook handig zijn de installatie- en onderhoudsvideo’s op het Youtube kanaal van Siemens..

Uitstekende schoonwasser onder de 9 kilo wasmachines

In zijn algemeenheid presteren de grotere wasmachines beter op gebied van schoonwassen, dan de kleinere varianten. Een grotere trommel levert meer wrijving met het wasgoed, waardoor de wasresultaten positief worden beïnvloed.

Ik adviseer bij het zoeken van een nieuwe wasmachine op dit onderdeel altijd verder te kijken dan alleen het rapportcijfer. Vooral het energieverbruik en de tijdsduur van de wasprogramma’s hangen nauw met elkaar samen.
Schoonwassen kost nu eenmaal veel tijd en soms ook veel energie. De kunst voor de fabrikanten is om hier een mooie balans in te vinden.

De belangrijkste cijfers gaan we eens uitgebreider bekijken.

Welke wasprogramma’s vind je op de Siemens WM14UU00NL?

Wat betreft de wasprogramma’s is er weinig verrassing. Alleen het eco 40-60 wasprogramma is het waard om hier te benoemen. Dit programma is namelijk een verplichting bij het nieuwe energielabel.

 • katoen
 • eco 40-60
 • snel + mix
 • fijne was / zijde
 • wol
 • kreukherstellend / synthetisch

Hoe snel is de wasmachine? … hmm  geen snelheidsmonster

Zoals uit de testscores blijkt, is deze machine erg goed in schoonwassen. Hiervoor neemt de machine wel de tijd.
Vooral de eco-programma’s duren erg lang. Ook opvallend is dat de tijdsduur van eco-programma voor een volle en halfvolle trommel gelijk zijn.

De meesten van ons zullen voor het het 40°C  katoenwasprogramma gebruiken. Ga er dan vanuit dat de machine met een volle trommel iets minder dan 3 uur bezig is met deze wasklus.

De cijfertjes op een rij

Hieronder vind je de doorlooptijden van de wasprogramma’s waar je rekening mee moet houden. Door de weegsensoren, kan de tijdsduur per wasbeurt verschillen.

meetwaarde
Regulier katoen wasprogramma 40°C  (volle trommel) 170 minuten
Regulier  synthetisch wasprogramma  40°C  (4 kilo) 130 minuten
Eco katoenprogramma op 60 °C  (volle trommel) 285 minuten | verbruik  0,90 kWh
Eco katoenprogramma op 40 °C  (volle trommel) 285 minuten | verbruik  0,59 kWh
Eco katoenprogramma op 40 °C  (4 kilo) 285 minuten | verbruik  0,44 kWh

Aan de slag met wassen

Het  bedieningspaneel is overzichtelijk en duidelijk. De wasprogramma’s zijn eenvoudig met de draaiknop te selecteren. Eventueel zijn de standaardwaarden met de knoppen op het display aan te passen. Zelf ben ik een liefhebber van een duidelijke drukknop, maar dat wordt steeds zeldzamer op nieuwe wasmachines. Ook hier zijn het knoppen die op de display verschijnen.

Het verbruik is trouwens dik in orde. Het is een A+++-30% wasmachine, maar dat zal vanaf maart 2021 waarschijnlijk een een B of C worden.  Het geluidsniveau valt met 48 decibel en 72 decibel tijdens centrifugeren niet op ten opzichte van de concurrentie.

Samengevat: Siemens WM14UU00NL voordelen en nadelen
UpdateDe Siemens WM14UU00NL is op het moment van schrijven uitgeroepen tot  Beste Koop  wasmachine januari 2021)

Verschillen tussen de Siemens WM14UT00NL en de Siemens WM14UU00NL

vragen aan de klantenservice van Siemens

Als je gaat zoeken bij webwinkels dan kom je twee bijna identieke modellen tegen. Wat zijn precies de verschillen? En kun je zo maar de goedkoopste van de twee kiezen?

De twee Siemens wasmachines hebben allebei een vulgewicht van 9 kilo en centrifugeren op 1400 toeren.
Bij het vergelijken van de modellen op de Siemens website, zie ik maar twee verschillen: het outdoor programma en trommelverlichting. Voor wat meer informatie heb ik hierover nog gechat met de klantenservice van Siemens. Via de site kan dit snel en klantvriendelijk, maar zij moeten de informatie ook van de website halen. Hier zijn de antwoorden dan ook vrij algemeen, terwijl ik juist wat meer diepgaande informatie zocht.

Uit de verschillende praktijktesten van consumentenorganisatie van deze modellen komen nog meer verschillen naar boven. Overall is de Siemens WM14UU00NL net wat beter dan Siemens WM14UT00NL. En dat past bij de iets lagere prijs van dit laatste model.

De Siemens WM14UT00NL is een fractie minder goed in schoonwassen van vooral katoen wasgoed, maar de prestaties zijn nog steeds zeer goed te noemen. Verder is deze goedkopere Siemens variant ook wat minder in centrifugeren en heeft deze een  iets hoger energieverbruik dan de gereviewde wasmachine.

De bediening van de  WM14UT00NL is wel wat uitgebreider en geeft wat meer informatie op het display weer. Ook heeft deze Siemens een betere ingebouwde waterlekkage beveiliging.

SpeedPack van Siemens

Het lijkt er bijna op dat fabrikanten het kiezen van de juiste nieuwe wasmachine bewust moeilijker maken. Siemens heeft nu 3 verschillende speedpacks geïntroduceerd. De klantenservice wist mij niet zo goed uit te leggen wat verschillen tussen varioSpeed en Speedpack M is. Na flink wat zoeken op de website blijkt dat dit hetzelfde is. De hogere en duurdere IQ-series hebben nog wat meer mogelijkheden om wasprogramma’s in te korten.

meer over Siemens Speedpacks M en L en xl

Eind oordeel:  betaalbare goed presterende 9 kilo wasmachine

Uit onze uitgebreide beoordeling komen veel pluspunten, maar ook wat mindere punten naar voren. De meest opvallende zijn in deze review uitgebreid toegelicht.

Tijdens mijn Siemens WM14UU00NL review heb ik gezien deze machine erg goed is, waarvoor hij gemaakt is, namelijk: schoonwassen en centrifugeren. En als dan de ook de prijs/kwaliteit absoluut goed is te noemen, dan hebben we te maken met een topper.

Mindere kanten zijn het spoelen en vooral de snelheid van de wasprogramma’s. Persoonlijk vind ik dat te veel focus op eco is gelegd, waardoor de tijdsduur van de eco-wasprogramma’s te lang zijn. In het drukke gezinsleven wordt dan een sneller wasprogramma ingeschakeld met een hoger verbruik.  Natuurlijk kun je met uitgestelde start een geschikt moment kiezen, zodat de langere doorlooptijd geen probleem is.

Wat mij betreft een aanrader voor gezinnen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een nieuwe wasmachine. We zien deze Siemens ook terug in onze top 10 lijstjes met beste gereviewde 9 kilo wasmachines.

Geef als 1e jouw mening

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart