Miele WEJ 135 WPS review

Pak jouw korting
pak 20 euro korting bij Expert
Pak jouw korting
pak 20 euro korting bij Expert
Pak jouw korting
pak 20 euro korting bij Expert

De Miele WEJ 135 WPS is op het moment van schrijven (juli 2020) als Beste uit de Test van de Consumentenbond gekomen.  Het is een 8 kilo wasmachine die centrifugeert op 1600 toeren per minuut.  Wat mag je verwachten als je voor deze wasmachine kiest?  De verwachtingen zijn hoog gespannen. Met deze Miele WEJ 135 WPS review wil ik jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Miele WEJ 135 WPS wasmachine aanbiedingen

Voor wie al zeker weet dat ze deze Miele willen gaan kopen, wil ik beginnen met de laatste aanbiedingen. Hieronder staan de rechtstreekse linkjes naar de winkels.
Wil je eerst wat meer over mijn bevindingen weten,  lees dan zeker verder.

UpdateDit oudere model is steeds moeilijker verkrijgbaar. De Miele WEF 375 WPS is de opvolger of bekijk voor nieuwe modellen onze lijst met beste geteste 8 kilo wasmachines.

De prijzen verschillen niet zoveel van de eerder geteste Miele WDD 030 WCS  (1400 toeren). Dat maakt de WEJ 135 WPS de moeite waard om uitgebreid te reviewen, want het is een 1600 tpm model met interessante functionaliteit.

 

Dit zijn opvallende plus- en minpunten

De rapportcijfers en het testoordeel baseren we altijd op vergelijking met andere machines met dezelfde trommelgrootte. Hierdoor kun je verschillende modellen eerlijk met elkaar vergelijken.

8.5 Totale Score
Wasmachine zonder minpunten

Trommel capaciteit: 8 kilo
Centrifugeren: 1600 tpm
Energieklasse: A+++ -10%
Jaarverbruik: € 41,- (176 kWh)
Wasresultaat: Uitstekend
Centrifugeert: Uitstekend

Wasresultaat
9.5
Centrifugeren
9.5
Energieverbruik
8.5
Spoelen
7.5
Snelheid wasprogramma's
8
Bediening en gebruiksgemak
8
Prijs/kwaliteit
8.5
Pluspunten
 • schoonwassen
 • bedieningspaneel
 • centrifugeren op 1600 toeren
- Minpunten
 • 30cm deur trommel
 • autodosering en smart app bediening
terug naar menu ↑

Wassen: snel en schoon

Ten opzichte van de concurrentie blinkt deze Miele vooral uit op gebied van schoonwassen en centrifugeren. En de snelheid en het energieverbruik worden hierdoor niet negatief beïnvloed.

Heel vaak zien we dat wasmachines die erg goed scoren op het onderdeel schoonwassen, extreem lange wasprogrammatijden laten zien. Miele heeft hier een mooie balans gevonden. Dit bewijst dat je ook binnen normale wastijden, perfect schone was kan krijgen.

Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren is niet bijzonder laag. De LG F4WV708P1 bewijst dat het nog stiller kan, al centrifugeert deze laatste op een lager toerental.

 

terug naar menu ↑

Centrifugeren op 1600 toeren

Je hebt kunnen lezen dat het geluidsniveau niet verschilt van de concurrentie. Dat is op gebied van centrifugeren anders. Hier steekt deze Miele met kop en schouder boven de concurrentie uit.

Het restvochtpercentage is met 44% is vooral interessant voor die huishoudens die regelmatig de wasdroger gebruiken.
Een wasmachine gaat tijdens het centrifugeren efficiënter met energie om dan een wasdroger. Dit betekent simpelweg dat je energiekosten bespaart als je wasmachine goed centrifugeert, voordat de was de droger in gaat.

Heb je geen wasdroger, dan is een goedkopere 1400 toeren wasmachine een betere keuze.  Een stukje verder op in dit artikel zal ik een aantal goedkopere Miele alternatieven noemen, die je dan ook zeker eens moet bekijken.

terug naar menu ↑

Mag de deuropening wat groter

Het is wel wat saai, maar bij de beoordeling van de Miele WEJ 135 WPS ben ik geen echte minpunten tegen gekomen. Als ik toch iets moet benoemen, dan ga ik voor de relatief kleine deur opening.

Bij alle Miele wasmachines, die ik tot nu toe gereviewd heb, vind je een relatief kleine deuropening van 30 cm. Bij andere merken (Samsung, Bosch en AEG) is de deur een stuk groter tot 35 cm, waardoor het in- en uitladen van de trommel gemakkelijk gaat.

Natuurlijk is dit ook weer geen wereld-probleem, maar als Miele toch nog iets wil gaan verbeteren in hun ontwerp dan zou ik dit punt als eerste oppakken;-)
Simpelweg omdat je hier elke wasbeurt weer plezier en gemak van ervaart.

terug naar menu ↑

Wat staat er in de Miele WEJ 135 WPS handleiding?

Op de website van Miele vind je de Miele WEJ135WPS handleiding, maar deze heb je niet echt nodig om met de machine aan de slag te gaan.
Een paar weetjes en handigheden heb ik er uitgehaald voor wat aanvullende toelichting. Allereerst de uitleg over de knoppen op het bedieningspaneel.

weetjes uit de Miele WEJ 135 WPS handleiding

 1. Op het display vind je de standaardwaarden voor temperatuur en toerental van een gekozen wasprogramma. Met de  ▼▲ kunnen de waarden worden aangepast.
 2. OK-toets om de gekozen instelling te bevestigen.
 3. Extra functies om bijvoorbeeld te kiezen voor een ingekort wasprogramma, extra water bij spoelen, voorstrijken  waardoor de was minder gekreukt uit de trommel komt.
 4. Hier kun je aangeven dat je gebruik maakt van de capdosing.
 5. Uitgestelde start om de wasmachine op een later tijdstip te starten. (mogelijk van 15 minuten – 24 uur)
 6. Startknop om het wasprogramma te starten
 7. Draaiknop met alle mogelijke wasprogramma’s

 

terug naar menu ↑

Wasduur en wasprogramma gegevens

De tabel met de wasprogrammaduur geeft een goede indicatie van de wasduur en het energie- en waterverbruik.

wasduur

 

 • Specificaties & Uitleg
 • Video over deze wasmachine

De belangrijkste specificaties en functies heb ik voorzien van wat meer uitleg.

Uitleg bij de specificaties
Introductie jaar 2019
Vulgewicht Het maximale vulgewicht van 8 kilo katoen is de meest gekozen capaciteit. Ruim voldoende voor huishoudens van 2 tot 4 personen.
Energieverbruik 176 kWu per jaar (schatting  220 wasbeurten op 60°C en 90 °C). Omgerekend komt dit neer op ongeveer € 41. De kosten voor een gemiddeld Nederlands huishouden zijn een stuk lager omdat minder vaak en op lagere temperatuur gewassen wordt.
 • Energieverbruik standaard eco katoenprogramma 60°C (volledige lading): 0,90 kWh (€ 0,21) met een wasduur van  179 minuten
 • Energieverbruik standaard eco katoenprogramma 60°C (gedeeltelijke lading): 0,88 kWh (€ 0,20) met een wasduur van  179 minuten
 • Energieverbruik standaard eco katoenprogramma 40°C (gedeeltelijke lading) 0,51 kWh (€ 0,12) met een wasduur van  179 minuten
De reguliere katoenprogramma’s zijn sneller, verbruiken ook iets meer energie.
 Geluidsniveau Tijdens het wassen 48 decibel en bij het centrifugeren op 1600 toeren ligt het geluidsniveau op 73 decibel.
Afmetingen Hoogte 85 cm, breedte 59,6 cm en diepte 63,6 cm (gesloten deur) en bij geopende deur 106 cm

Verschillende video reviews

Wanneer gebruik je capdosing?

In 90% van de tijd kun je voor de dagelijkse was een regulier wasmiddel gebruiken. Maar bij bijzondere kleding, krijg je het beste resultaat en bescherming als je een optimaal afgestemde hoeveelheid actieve componenten van een wasmiddel of wasverzachter gebruikt. Dat is juist wat de caps bieden. Er zijn caps voor :

 • speciaal samengesteld wasmiddel voor wol, zijde,  sportkleding en dons.
 • wasverzachter voor extra zachte handdoeken
 • impregneren van waterafstotende hiking kleding

Is Capdosing duur?

In vergelijking met regulier wasmiddel is capdosing wel behoorlijk prijzig. Om je een idee te geven, staan hieronder wat indicaties.

 • Wol (Woolcare):  1,66 per wasbeurt
 • Sport 2,50 per wasbeurt

Er zijn ook  sets verkrijgbaar waar combinaties in zitten. Deze zijn een stuk goedkoper. Bekijk waar Miele Caps in de aanbieding zijn.

Hoe werkt QuickPowerWash?

Handig als je niet altijd een volle trommel wil wassen

 

terug naar menu ↑

Miele WED135WPS  en andere goedkopere alternatieven

De Miele WEJ 135 WPS (1600 toeren) bevindt zich in het hogere prijssegment. Past deze niet in je budget? Gelukkig zijn er ook enkele goedkopere Miele wasmachines met een 8 kilo trommel.

Deze goedkopere alternatieven moet je zeker ook eens bekijken.

 • WED135 WPS
 • WDD030 EcoPlus&Comfort
 • WDD330 SpeedCare 1400

De alternatieven zijn allemaal 1400 tpm machines.  Maar ook op het gebied van functionaliteit zijn er wat verschillen.

Functie
WEJ135WPS
WddEJ135WPS WddEJ135WPS WddEJ135WPS
Centrifigeren 1600 toeren 1400 toeren per minuut 1400 tpm 1400
PowerWash-functie Powerwash 2.0
Bedieningspaneel ComfortSensor Direct Sensor DirectSensor DirectSensor
Energielabel
A+++ – 10%
A+++ – 10% A+++ – 10% A+++ – 20%
Waterbeveiliging WPS (= beste) WPS (= beste) WCS (= goed) WCS (= goed)

Ik hoop dat de vergelijking tussen de modellen helpt om jouw ideale wasmachine te vinden.

Als je globaal naar alle specs en prestaties kijkt, dan is het gehele viertal top.  De WEJ135 is door het uitstekend centrifugeren, de beste keuze als je veel gebruik maat van een wasdroger. Doordat er meer vocht uit het wasgoed wordt gecentrifugeerd, kan de wasdroger efficiënter en sneller de was drogen.

Daarnaast beschikt de WEJ135 over CapDosing. Al hoewel dit niet voor iedereen even interessant is, kan het de doorslag geven om voor dit model te kiezen als je extra voorzichtig met delicate kleding wil omgaan.

Hangt jou was meestal op de waslijn te drogen, dan is de goedkopere Miele WED135WPS een interessante optie.
Dit 1400-toeren model is een stuk goedkoper, maar presteert verder gelijk en beschikt ook over de meest uitgebreide WPS waterlekkage beveiliging.

Lees meer achtergronden over functionaliteit op Miele wasmachines.

Ik hoop dat de vergelijking tussen de modellen helpt om jouw ideale wasmachine te vinden.

verschil tussen QuickPowerWash en een verkort wasprogramma

 

terug naar menu ↑

Verschillen tussen Miele wasmachines

Uit  de vergelijking met alternatieven blijkt dat  quickpowerwash en het bedieningspaneel de grootste verschillen zijn tussen de verschillende Miele wasmachines. Om deze verschillen beter te begrijpen, heb ik deze punten hieronder toegelicht.

 

terug naar menu ↑

Verschil powerwash 2.0 en kort/snel programma

Vaak krijgen we bij WasmachinePagina de vraag of PowerWash niet hetzelfde is als een ingekort wasprogramma.
En ik kan me voorstellen dat hier verwarring over bestaat, want een deel van de functionaliteit komt ook overeen. Allebei de opties leiden dat je tijd bespaart en de schone was weer sneller op de waslijn kan laten drogen.

Beide technieken hebben voordelen en nadelen. Een ingekort programma is flexibeler en breder te gebruiken, terwijl powerwash meestal sneller is en ook bij normaal bevuilde was gebruik kan worden.

terug naar menu ↑

Het nut en voordelen van PowerWash 2.0

Miele PowerWash kun je zien als een extra bijzonder wasprogramma. Je ziet QuickPowerWash ook als optie bij de draaiknop met wasprogramma’s.
Op dit moment kun je deze optie gebruiken met maximaal 5 kilo in de trommel. De trommel mag dus maximaal voor ongeveer de helft gevuld zijn.

Normaal bevuilde was, wordt met PowerWash binnen één uur schoongewassen. Je krijgt met het snelle Powerwash 2.0 hetzelfde uitstekende wasresultaat als bij een regulier wasprogramma.  PowerWash gebruikt wel meer energie, doordat er meer trommelbewegingen nodig zijn om het wasgoed sneller schoon te wassen. QuickPowerWash is geschikt voor wasgoed dat op 40°C of 60°C in de wasmachine mag.

terug naar menu ↑

Een ingekort wasprogramma

Bij het inkorten van een wasprogramma, ga je een regulier wasprogramma van de wasmachine inkorten. Dit is dus geen volwaardig wasprogramma, dat je met de draaiknop kan selecteren. Het is aanpassing van een regulier wasprogramma, zoals je ook kan kiezen om te centrifugeren op een lager toerental.

Deze optie gebruik je alleen als  je wasgoed niet bovenmatig vervuild is met lastige vlekken. Het ingekorte wasprogramma is minder krachtig dan PowerWash en de wasduur zal meestal ook langer dan één uur duren. Voordeel van deze functie is wel dat  je het inkorten bij elke wasprogramma kan selecteren. Dus ook bij een volledig gevulde trommel met 8 kilo was, wat bij QuickPowerWash niet mogelijk is.

 

terug naar menu ↑

Bedieningspaneel: Comfort sensor versus Direct Sensor

Nog een klein verschil tussen verschillende Miele wasmachines is het bedieningspaneel.
Er zijn modellen met een ComfortSensor (WEJ135 WPS) of  met de DirectSensor (WDD030) bedieningspaneel.

In de afbeelding heb ik beide bedieningspanelen naast elkaar gezet.

overeenkomsten en verschillen tussen Comfortsensor en de DirectSensor

 

Het is niet dat het ene paneel beter is dan de andere, het verschil van bediening zit vooral in toegankelijkheid van opties.
Bij de DirectSensor zie je direct alle mogelijke opties in beeld, waarbij je “direct” de gewenste keuze aan toetst. Dat oogt rommeliger, maar toont alle mogelijkheden in één oog opslag.

De ComfortSensor zit vaak op de uitgebreidere machines met meer keuzes, waardoor Miele met scroll pijltjes werkt om alle opties toegankelijk te maken.
Het zal van persoon tot persoon verschillen welke de voorkeur heeft. Mijn ervaring is dat beide displays prima en goed werken, het is een kwestie van een paar keer de wasmachine starten en je weet hoe het zit.

Als laatste is er dan nog de kleur, waarbij de wasmachine een wit of geel paneel kan hebben.

 

terug naar menu ↑

Bevindingen en meningen van andere kopers

De betrouwbaarheid van een apparaat op lange termijn, kun je het best baseren op meningen en ervaringen van andere kopers.  Zo krijgen we bijvoorbeeld veel klachten en problemen over Samsung wasmachines, terwijl deze apparaten wel behoorlijk presteren in de vergelijkingstest.

Wat krijgen we terug over de Miele WEJ135 in de praktijk?  De veel genoemde voors en tegens van andere kopers heb ik eens naast elkaar gezet.

Pluspunten:
 • wasresultaat
 • stil
 • degelijk
 • makkelijke bediening
 • centrifugeert erg goed op 1600 toeren
 • grote trommel
 • reinigingsprogramma voor onderhoud
 • minder gekreukte overhemden

Minpunten:
 • geen app bediening

 

terug naar menu ↑

Ons eindoordeel en tips

Aan het einde van deze Miele WEJ 135 WPS review kan ik alleen maar zeggen dat ik geen grote minpunten heb gevonden. Wel een paar kleine kanttekening, zoals de beperkte grootte van de deuropening. Maar dat zijn meer verbeterpunten, want alle testonderdelen laten uitstekende prestaties zien.
De wasmachine komt dan ook met stip binnen op onze ranglijst met de beste wasmachines voor 2 tot 4 persoonshuishoudens.

Natuurlijk lees je vaak dat de hoge prijs een nadeel van Miele is. En eerlijk is eerlijk dat heb ik zelf ook wel eens geschreven. Maar met een verwachte levensduur van meer dan 16 jaar, ben je verzekerd van jaren probleemloos wassen. En kopers waarderen het merk Miele met een 9,3! Er geen fabrikant die hierbij in de buurt komt.

De prijs past bij dit product past. Iedereen moet zelf de keuze maken of je dit voor een wasmachine over hebt.

De Miele WED135WPS  (1400 toeren) is een goedkoper alternatief. En natuurlijk kun je altijd eens kijken naar andere gereviewde wasmachines door WasmachinePagina.

 

terug naar menu ↑

Aanbieding bij Expert, Coolblue of Mediamarkt

Als je online een goeie deal wil scoren, maakt het dan nog uit bij welke winkel je een wasmachine koopt?
Een wasmachine is een groot product, waar je jaren zonder problemen gebruik van wilt maken.

Alle Nederlandse webshops moeten zich houden aan de consumentenwetgeving rondom kopen op afstand. En die biedt consumenten heel veel bescherming. Daar zit dus niet het verschil.

Verschillen tussen winkel zie ik wel als je kijkt naar service en garantie. Onze ervaringen met Expert en Coolblue als wasmachinewinkel zijn erg goed.
De prijs bij deze winkels is soms net iets hoger, maar je hebt dan wel de zekerheid dat je ook na je aankoop blijvend goed geholpen wordt. Dat geeft heel veel kopers terecht een goed gevoel.

 

Geef als 1e jouw mening

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0