Redactiekeuze

Miele WDB 030 WCS review en aanbiedingen

Miele WDB 030 WCS review: terug in de top voor een concurrerende prijs

Iedereen kent de slogan: ‘Miele er is geen betere’. Toch heeft er lange tijd geen Miele in onze wasmachine top 10 gestaan. Niet omdat de testresultaten niet goed waren, maar meer door de hoge aanschafprijs ten opzichte van de concurrentie. Deze Miele WDB 030 WCS review bewijst dat ze terug zijn. Een top wasmachine voor een prijs die past bij de uitstekende prestaties.

Update: De Miele WDB 030 WCS was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Miele wasmachine hoog.

In deze review heb ik de Miele WDB 030 WCS op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine. Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst. 

Let op: de WMiele WDB 030 WCS wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.

Alternatieven voor de Miele WDB 030 WCS

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de Miele WDB 030 WCS op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Miele WSA 033 WCS - €859,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Miele WSA 033 WCS
Laatste updates:
 • €859,00 - 27 januari 2023
 • €915,00 - 4 januari 2023
 • €919,00 - 1 januari 2023
 • €799,00 - 13 december 2022
 • €903,99 - 9 december 2022
 • €849,00 - 12 september 2022
 • €799,00 - 16 augustus 2022
 • €849,00 - 4 augustus 2022
Sinds: 2 augustus 2022
 • Hoogste prijs: €919,00 - 1 januari 2023
 • Laagste prijs: €799,00 - 16 augustus 2022
Let op: hieronder gaat de review van de Miele WDB 030 WCS verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.

Wat weet je na het lezen van deze beoordeling?

 • Oordeel over het schoonwassen en centrifugeren.
 • Hoe hoog zijn de gebruikskosten van het apparaat?
 • Wat valt op tijdens het gebruik?
 • Alle plussen en minnen op een rij
 • Is de Miele WDB 030 WCS een aanrader of niet?

8.8 Totale Score
Onze #1 wasmachine met een 7 kg trommel

Capaciteit: 7 kilo
Centrifugeren: 1400
Energieklasse: A+++ (175 kWh)
Wasresultaat: goed
Centrifugeert zeer goed
Beste uit de Test Consumentenbond

Wasresultaat
8.5
Energieverbruik
8.5
Gebruiksgemak
8
Snelheid
8.5
Centrifugeren
9.5
Spoelen
7
Prijs/kwaliteit
8
Pluspunten
 • Blinkt uit in schoon wassen
 • Zuinig met water en elektriciteit
 • Stil
 • Centrifugeert goed
 • Beste uit de Test (Consumentenbond juni 17)
- Minpunten
 • 30 cm vulopening
 • Stoomfunctie ontbreekt
 • Geen Miele TwinDos
Miele WDB 030 WCS review
Miele WDB 030 WCS

Als je een Miele wasmachine ziet, dan herken je direct de degelijkheid. Aan de buitenkant voelt de geëmailleerde voorkant robuust aan. Krassen door ritsen zal je niet snel krijgen. Bovendien is het materiaal makkelijk schoon te houden  als je ooit wat wasmiddel knoeit. Maar de echte robuustheid zit in de binnenkant (die je niet ziet). Miele gebruikt duurtesten die vergelijkbaar zijn met 20 jaar gebruik.

Ik kreeg de kans om zelf eens een kijkje te nemen in het Miele Experience centrum, mocht jezelf in de gelegenheid zijn dan moet je dan zeker ook eens doen. Je ziet dan hoe de wasmachine is opgebouwd. Miele gebruikt een roestvrij stalen (RVS) kuip, waar andere fabrikanten kiezen voor gegoten plastic.

Die aandacht voor duurzaamheid zie je ook terug in de tevredenheidsonderzoeken van het testpanel van de Consumentenbond. Geen merk scoort zo hoog als Miele als het gaat om merktevredenheid. Een 9.1 is een indrukwekkende score

 • Specificaties & Uitleg
 • Video over deze wasmachine
 • Handleiding van deze wasmachine

Ik heb de belangrijkste kenmerken van de wasmachine voorzien van uitleg. Zo kun je zelf bepalen of je deze functionaliteit belangrijk vind. Wat

Uitleg bij de specificaties
Introductie jaar De wasmachine is in 2016 op de markt gekomen.
Vulgewicht Met een trommel voor maximaal voor 7 kg katoen wasgoed, past de machine in huishoudens 1 tot 3 personen. De Miele WDD 030 WCS  is de gotere 8 kilo variant.
Centrifuge toerental De Miele centrifugeert erg goed  op  1400 toeren per minuut. Hiermee kun je deze wasmachine ook inzetten als je veel gebruik maakt van een wasdroger. Hoe beter de wasmachine centrifugeert, hoe minder energie je wasdroger zal gebruiken.
Energieverbruik  Het energielabel A+++ is niet bijzonder, maar ben je bewust dat dit gebaseerd is op het ECO-wasprogramma. Uit de praktijk blijkt dat de Miele een laag energieverbruik heeft met de normale wasprogramma’s. Op het energielabel vind je het minimaal verbruik van 175 kWh/jaar per jaar. (0.9 kWh om een volle trommel op 60 graden te wassen).
Afmetingen De afmetingen van deze machine zijn  (H)85 cm x (B)59,6 cm x (D)63,6 cm.
Wasresultaat Op basis van een Europese normering valt de wasmachine in de beste A -klassen, maar daaronder vallen alle nieuwe wasmachines. Uit onafhankelijke testen blijkt dat de wasresultaten ruim voldoende tot goed zijn.
Geluidniveau Met het geluidsniveau van 50 db  (tijdens het wassen) en  75 db (tijdens het centrifugeren) is dit een behoorlijke stille wasmachine
Bijzonderheden De wasmachine is in juni 2017 uitgeroepen als beste uit de test (Consumentenbond)

Onze video review

De Miele in volle glorie

Video review door Coolblue

Handleiding en achtergrondinformatie

Meer over wasprogramma’s installatie en garantie, vind je in de Miele WDB 030 WCS handleiding. In tegenstelling tot andere fabrikanten is de handleiding erg goed leesbaar en overzichtelijk.

Kampioen schoonwassen onder de 7 kg wasmachines

Al lange tijd is de Bosch Wnat323471 de beste allround wasmachine met een 7 kilo trommelinhoud.  Een sterk punt van de Bosch zijn de uitstekende wasprestaties. Maar nu blijkt uit verschillende laboratoriatesten (van Consumentenorganisaties) dat de Miele WDB 030 WCS  zich op hetzelfde niveau bevindt. Katoen wordt zelfs nog iets beter schoon gewassen door de Miele.

Het wassen doet de Miele trouwens erg stil. Met 50 db aan geluid zal je deze wasmachine nauwelijks horen. Zelfs het centrifugeren op 1400 toeren is met 74 db aan geluid zeker niet luidruchtig te noemen.

De 10 wasprogramma’s kun je met de draaiknop makkelijk kiezen.

uitleg over gebruik en bediening

 • Katoen
 • Katoen eco
 • Kreukherstellend
 • Fijne was
 • Wol
 • Overhemden
 • Express 20
 • Donker wasgoed/jeans
 • Outdoor
 • Impregneren

En eventueel kun je met capdosing een wasprogramma verder aanvullen. Dit is vooral voor speciale textiel soorten, zoals wol en sportkleding.
De caps plaats je dan in het wasmiddelbakje en de machine voegt dit middel dan op het juiste moment toe.
Persoonlijk vind ik deze caps duur en voor de normale dagelijkse was ook overbodig.

Dat blijkt ook, want ook zonder caps wordt, zowel katoen als synthetisch wasgoed, goed schoon gewassen.

Veel mensen zullen het Express 20 wasprogramma waarderen. Perfect om licht vervuilde kleding binnen 20 minuten weer fris en schoon te wassen. Echt een verademing in deze tijd van zeer langdurige (eco) wasprogramma’s.

DirectSensor bediening werkt gemakkelijk

Het gebruiken van de Miele WDB 030 WCS is erg eenvoudig door de DirectSensor bediening. Dat is een touchscreen, waarmee je eventueel nog extra keuzes maakt in het wasprogramma. Het scherm is erg overzichtelijk.

Ook vind ik fijn dat je nog heel veel standaard instelling kan bijstellen, zoals centrifugeertoerental, temperatuur en extra spoelbeurten.
Bij veel andere nieuwe wasmachine kun je maar weinig zelf aanpassen.
Zelf centrifugeer ik namelijk vaak op 1200 toeren, omdat ik mijn was droog op de waslijn en door dit lagere toerental het wasgoed minder slijt.

Lage gebruikskosten door beperkt verbruik van water en elektriciteittest energieverbruik - label A+++

Opvallend is dat de Miele WDB 030 WCS op 1400 toeren erg goed centrifugeert. En dat ook nog eens met laag energie verbruik.

De energiekosten van deze Miele zullen in de praktijk iets lager liggen dan de Bosch WNAT323471. Helaas zie je dat niet terug op het energielabel, omdat het energielabel alleen gebaseerd is op het gebruiken van eco-wasprogramma’s.  Dat is natuurlijk niet erg realistisch.

Kopers hebben laten zien dat het daadwerkelijke energieverbruik erg laag is. De beladingsherkenning door de sensoren werkt erg goed. Hierdoor past de machine het water- en energieverbruik aan aan de hoeveelheid wasgoed in de trommel. Een half gevulde trommel wordt hierdoor goedkoper en (vaak sneller) gewassen dan een volle trommel met 7 kilo kleding.

Verschillen tussen de Miele WDB 030 WCS en Miele WDB 030 WPS

Ook deze wasmachinefabrikant is er weer in geslaagd om bijna identieke wasmachines op de markt te brengen. Helaas is het voor de gemiddeld consument nauwelijks mogelijk te achterhalen wat nu precies de verschillen zijn.

Zo ook de toevoeging WCS of WPS die je vaak achter een modelnummer ziet staan. Wat is nu het verschil?

WCS WPS
Water Control System WaterProof System
Controleert op het verwachtte waterniveau wordt bereikt. Zo niet, dan wordt de watertoevoer gestopt. Controleert op het verwachtte waterniveau wordt bereikt. Zo niet, dan wordt de watertoevoer gestopt.
Maakt gebruik van waterniveau sensoren Maakt gebruik van waterniveau sensoren
Extra: dubbelwandige waterslang
Extra: dubbele magneetventiel direct aan de waterkraan

In gewone mensentaal is WPS dus iets geavanceerder, maar beide waterbeveiligingen geven voldoende zekerheid tegen wateroverlast door een defecte wasmachine.

Gemak dient de mens

Minpunt de 30 cm vulopening

Gebruiksgemak is iets wat niet zo gemakkelijk te beoordelen is. Toch heb je hiermee tijdens de gehele levensduur van je wasmachine te maken. We zagen al dat de bediening erg gemakkelijk is via het bedieningsschermpje.

Een andere functionaliteit die onderhoud voorkomt is de automatisch wasmiddellade reiniging. Na elke wasbeurt wordt je wasmiddelbakje doorgespoeld, zodat er geen zeepresten achterblijven. Dit helpt om bacteriegroei tegen te gaan en de kans op een stinkende wasmachine te voorkomen.

Op dit model zit trouwens niet het automatisch wasmiddeldoseersysteem (TwinDos) van Miele.  Ook beschikt deze wasmachine niet over een stoomfunctie.  Ik denk dat de laatste twee opties door de meeste mensen niet echt gemist worden, maar het is maar dat je het weet.

Wat ik wel een minpunt vind in het gebruiksgemak is de kleine vulopening van 30 cm. Hierdoor is het inladen en uitladen van vooral beddengoed lastiger, dan machines met een deur van bijvoorbeeld 34 cm. Jammer dat Miele niet gekozen heeft voor een grote vulopening.

Eind oordeel: de beste 7 kilo wasmachine van dit moment

Uit deze beoordeling komen een groot aantal plussen, maar ook wat mindere punten van deze Miele naar voren.
Tijdens de Miele WDB 030 WCS review heb ik ervaren dat deze wasmachine oer degelijk is, die gelukkig erg goed is in schoonwassen, energie zuinig is en bovendien erg goed centrifugeert.
Op al deze belangrijke punten blijft de WDB030WCS al zijn concurrenten voor.  Het enige minpunt vind ik de kleine vulopening van 30 cm.

Past deze wasmachine binnen je budget en zoek je een 7 kg wasmachine? Dan hoef je niet meer verder te zoeken.

UpdateDe Miele WDB 030 WCS is als Beste uit de Test gekomen uit de wasmachinetest van de Consumentenbond.

Actuele aanbiedingenwasmachine aanbieding: actuele kortingscodes

Wil je snel checken naar actuele aanbiedingen? Bij deze webshops met de laagste prijzen.

[dfrcs ean=”4002515812853″ context=”discount_prices”]

Interessante alternatieven

Bosch WAQ28636NL Siemens WMN16T3471 AEG L76479NFL
Wasmachine review bosch WAQ28363NL Lees advies Siemens WMN16T3471 Lees advies aeg l76479nfl review Lees advies
Zeer goed in schoonwassen
Spoelt beter dan concurrentie
Betrouwbare reputatie

Technisch identiek aan de Siemens WM14Q363NL
Zeer goed in schoonwassen
Centrifugeert zeer goed
Betrouwbare reputatie

Technisch identiek aan de Bosch WNAT323471
Absolute top in schoonwassen
Centrifugeert zeer goed
Lange levensduur

10 Opmerkingen
 1. Ik heb de Miele pas een paar dagen in gebruik, maar wat een verademing tov mijn oude Miele. Super stil. En Ruud bedankt voor de kortingsactie hier heb ik flink met bespaard. Keep up your good work! Top advies van jou

 2. Antwoord
  suzanne uit roermond 24 juni 2017 op 10:59

  Aanrader! Instellen en aanpassen is echt eenvoudig. Maandag besteld bij BCC en dinsdag kon ik wassen. De Miele is rrg stil.

  Ik kreeg dezelfde 200 euro korting als bij MediaMarkt. Snel verdiend.

 3. Wij hebben deze wasautomaat nu een paar weken maar is super. Stil en met 1400 toeren super droog en genoeg programma’s . Dus met 1 woord een aanrader een goede prijs voor een meer dan goede wasautomaat maar ja het is ook een Miele he.

 4. Vandaag geleverd door Expert. Fijne korting en extra garantie van 48 maanden. Zal wel niet nodig zijn voor een Miele.
  WasmachinePagina bedankt voor jullie advies.

 5. Vind hem met centrifugeren wel hoop herrie maken alsof er een trein langs dendert!

 6. Super bedankt voor je uitgebreide antwoord!
  Ik heb hem inmiddels besteld en hoop er veel plezier van te krijgen. Ik kwam er ook achter dat onze oude miele al zo’n 20-25 jaar oud is ipv 12 jaar wat ik eerst dacht! Nogmaals erg bedankt en super dat jullie zo’n pagina hebben opgezet, helpt enorm in de hoeveelheid keuzes die er zijn op het gebied van wasmachines.

 7. Ik denk erover deze te kopen maar nu zie ik ook dit typernummer met W1 erachter en Classic. Nu zie ik door de bomen het bos niet meer……….

  • Hallo Jacoba,

   Het klopt dat er inderdaad verschillende benamingen worden gebruikt. Ons systeem zoek op EAN-code (soort unieke artikelcode). Hierdoor heb je altijd het juiste type.

   In dit geval eannummer: 4002515812853 . Alle wasmachines in de vergelijker hebben deze codes en zijn dus identiek.

 8. Allen,

  Zes jaar geleden hebben we een wasmachine en warmtepompdroger van Miele, editie 111 (jaar bestaan de firma die nog steeds reclame maakt met de slogan ‘Miele, er is geen betere’) gekocht: EUR 2500,00. Helaas hebben we met beide apparaten alleen maar ellende gehad. Twee jaar geleden – na ruim vier jaar gebruik! – een reparatie aan de wasmachine: kosten EUR 600,00. Onlangs een storing aan de droger: kosten EUR 450,00. Tel uit je winst. De voorgangers van deze apparaten hebben meer dan vijftien jaar probleemloos gefunctioneerd. Conclusie: de kwaliteit van Miele is die van Whirlpool en andere gooi-en-smijt-merken. Voor ons geen Miele meer.

 9. mijn miele na dag al stuk kan nog maar met een wasprogramma wassen en slaat ook niet uit als de was klaar is en ook dat alles voor geprogrammeerd dat vind ik helemaal slecht of wij te dom zijn om de was te doen

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart