Hoe onderhoud ik mijn wasmachine?

onderhouden wasmachine - lekkage wasmachine

Het onderhouden van een wasmachine is iets dat vaak grovelijk onderschat wordt. We kopen een wasmachine van een paar honderden euro’s na uitgebreid op internet of in een vakblad onszelf te hebben ingelezen en uitgebreid in talloze winkels advies hebben ingewonnen en uiteindelijk dan toch de beste wasmachine voor onze situatie te kopen.

Vervolgens wassen we vaak meerdere malen per week met deze wasmachine en verwachten we dat deze jarenlang moeiteloos mee kan gaan, zonder ook maar enige vorm van onderhoud aan de wasmachine te hoeven besteden. Dat is een verwachting die je kunt hebben, maar wel een verwachting die – helaas – verre van realistisch is.

Natuurlijk moet je tegenwoordig van een wasmachine wel kunnen verwachten dat ‘ie meerdere jaren mee gaat, natuurlijk moet een wasmachine niet al gaan lekken bij het minste of geringste en zeker niet binnen enkele jaren na aanschaf en natuurlijk moet een wasmachine goed zijn in de taak waarvoor je hem hebt aangeschaft: het draaien van de wasjes.

Maar toch verdient een wasmachine onderhoud om goed te kunnen functioneren, zodat de levensduur verlengd kan worden en je nog langer van de wasmachine kunt genieten.

Hieronder enkele onderhoudstips voor je wasmachine.

Ontkalken van de wasmachine

In ons kleine kikkerlandje hebben we prima leidingwater, wat jammer genoeg wel over een groot nadeel beschikt: het gehalte kalk in het water is erg hoog. Dat heeft enkele gezondheidsvoordelen, maar ook enkele grote nadelen. Een van die nadelen is dat de wasmachine erg te leiden heeft onder de hoeveelheid kalkaanslag die in de wasmachine kan ontstaan.

Om te voorkomen dat die kalkaanslag in grote mate op kan bouwen, is het aan te raden om de wasmachine regelmatig te ontkalken. Je doet dat met speciaal ontkalkingsmiddel dat je in de wasmachine kunt gebruiken. Ook kun je hiervoor een handvol soda of een vaatwasblokje gebruiken, maar de werking daarvan is uiteraard niet gegarandeerd. Je doet er daarom verstandig aan om de materialen hiervoor te gebruiken die ervoor geadviseerd en ontwikkeld zijn (door de fabrikant van je wasmachine).

Uiteraard staat het je geheel vrij om zelf iets te proberen of om tips van anderen in je omgeving omtrent deze problematiek op te volgen en zo van de kalkaanslag af te komen.

Feit blijft dat deze kalkaanslag erg slecht is voor de wasmachine op de langere termijn en zorgt dat je wasmachine minder energiezuinig de was doet..

Hoe voorkom je lekkages?

De meest voorkomende problemen omtrent wasmachines zijn terug te voeren op één woord, namelijk: lekkages.

Lekkages kunnen om tal van redenen optreden maar de meest voorkomende reden is toch wel dat de leidingen niet meer op orde zijn. Leidingen worden na verloop van tijd broos en kunnen op dat moment gaan scheuren of simpelweg barsten. Vaak hebben de leidingen hoge temperatuurschommelingen te weerstaan en dat kan dus op een gegeven moment teveel zijn.

Je doet er dus verstandig aan om na een bepaalde periode van gebruik de leidingen op hun gesteldheid te controleren. Mochten de leidingen in en rondom de wasmachine er uit zien alsof ze elk moment kunnen gaan barsten, dan is dat vaak ook het geval en kun je er verstandig aan doen om de leidingen te vervangen. Op die manier verleng je de levensduur van de wasmachine en voorkom je dat je deze vroeger dan strikt noodzakelijk zou zijn moet vervangen.

De schade beperken in het geval van lekkage

Mocht er onverhoopt toch een lekkage optreden bij een wasmachine, dan is het natuurlijk wel zo plezant als de schade door die lekkage beperkt blijft. Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor? Wel, door bijvoorbeeld een opvangbak aan te schaffen.  

Met een dergelijke bak creëer je een situatie waarin de wasmachine misschien nog wel kan lekken, maar waarbij dit water geen overlast kan veroorzaken omdat het in die bak opgesloten blijft. Het werkt als volgt. Je koopt een opvangbak en zet hier je wasmachine in. Dat klinkt als iets wat erg omslachtig is en waardoor je dan ook niet meer goed bij de wasmachine kunt, maar dat is zeker niet het geval. Je kunt nog steeds goed bij de wasmachine aangezien de opvangbak niet heel hoog is. Ondanks deze geringe hoogte is de opvangbak wel hoog en groot genoeg om de hoeveelheid water die de wasmachine in één draai kan verwerken, op te vangen. Op die manier blijft al het water wat eventueel weg zou kunnen lekken, gevangen in de bak. Je kunt nu na constatering van het lekkage de bak legen en vervolgens het lekkage verhelpen. Je zit nu nog steeds met de lekkage opgescheept, maar het ontsnapte water kan geen schade meer aanrichten en bijvoorbeeld de vloer blank laten staan.

Zo’n lekbak heeft ook nadelen. Deze worden op deze website wat verder bekeken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart