Geld besparen met wassen? Was beter én zuiniger met deze tips!

Geld besparen, we willen het allemaal maar waar begin je? In dit artikel bespreken we alle tips die wij zelf ook toepassen.
Een wasmachine is gemiddeld verantwoordelijk voor 4% van de energierekening. Met een paar simpele veranderingen in je wasgedrag kan je hier flink op besparen!

Het eerste wat je moet weten is dat het energieverbruik per apparaat sterk verschilt. Hou daarom bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine altijd rekening met het energieverbruik!

Vergelijken op basis van energieverbruik is niet ingewikkeld. Alle wasmachines zijn namelijk voorzien van een energielabel.
Het label A+++ is de zuinigste categorie. Binnen deze categorie bestaan nog wel verschillen. Sommige webshops zetten daarom een percentage achter het label, bijvoorbeeld: A+++ -30%. Dit betekent dat de wasmachine 30% zuiniger is dan het A+++ label.

Hieronder vind je uitleg over het energielabel die bij elke wasmachine wordt meegeleverd.

Uitleg over energielabel van je wasmachine

Op het energielabel van een wasmachine vind je niet alleen het energieverbuik per jaar, maar ook geluidsniveau, waterverbruik en centrifugeresultaat. Een mooie samenvatting van de prestaties.

 

Wil je meer weten over het kiezen van een zuinige wasmachine? Bekijk dan ook het artikel over de beste energiezuinige wasmachines van 2016.

Heb je al een goede wasmachine? Dan kan je nog steeds veel besparen door kleine aanpassingen in je was gedrag.
Lees de 7 tips hieronder en begin direct met zuiniger wassen!

7 tips om beter en zuiniger te wassen:

  1. De eerste tip, was altijd met een volle trommel. Dat is de zuinigste manier van wassen- en drogen.
    Bij een katoenwas kun je de wasmachine helemaal volstoppen. Bij een fijne of kreukherstellende was kan je beter wassen met een halfvolle trommel.
  2. Was zoveel mogelijk op een lage temperatuur. Je hebt deze tip waarschijnlijk vaker gehoord, maar wist je ook dat wassen op 40°C bijna 50% minder energie gebruikt dan wassen op 60°C? Een makkelijke manier van besparen dus!
  3. Zorg ervoor dat je ongeveer 1 op de 20 wasjes draait op 60°C. Je verbruikt meer energie maar je wasmachine wordt wel goed schoon. Boven de 60°C dood je namelijk bacteriën (vetluis), daaronder niet. Dat voorkomt dat je wasmachine gaat stinken.
  4. Was tijdens de daluren, dan is energie goedkoper! In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur, maar het kan iets verschillen per netbeheerder. Het klinkt misschien onhandig om ‘s nachts te wassen maar veel wasmachines hebben tegenwoordig een functie om de starttijd uit te stellen.
    Je hoeft er dus niet voor wakker te blijven!
  5. Gebruik je een droger? Centrifugeer dan op de hoogste stand. De was komt droger uit de wasmachine waardoor de droger minder energie verbruikt.
  6. Gebruik zo vaak mogelijk het programma ‘katoenwas’, dit programma gaat het zuinigst om met water en elektriciteit. Fijnwasprogramma’s moet je met minder belading draaien. Per kilogram wasgoed gebruiken deze programma’s dus meer water en stroom.
  7. Veel Nederlanders gebruiken nog een ‘voorwasprogramma’. Dit gebruikt veel extra energie en water maar is eigenlijk niet nodig. Gebruik dit programma dus alleen als de was heel vies is.

Beter omgaan met wasmiddel

Een gemiddeld Nederlands huishouden geeft per jaar 175 euro uit aan wasmiddel. Dat is 30% te veel, is uit onderzoek gebleken. We gaan niet nauwkeurig om met het doseren van wasmiddel, daar kunnen we dus makkelijk op besparen! Het is ook nog eens beter voor je machine.

Door goed te doseren heb je geen extra antikalk- of ontkalkingsmiddelen nodig. En er ontstaan minder snel vieze geurtjes door vetluis.

Hoe kan ik wasmiddel goed doseren?

Op de verpakking staat altijd een doseeradvies. Dit advies geldt voor een volle trommel. Is de trommel niet helemaal vol? Dan kan je ook minder wasmiddel gebruiken.

Heb je geen tijd of zin om het wasmiddel af te meten? Dan is een machine met een automatisch doseersysteem erg handig. De wasmachine weegt de was, bepaalt de hoeveelheid wasmiddel en voegt het zelf toe. Ik heb het automatische wasmiddeldoseersysteem (IDOS van Bosch) getest in review van de Bosch WAY32841NL. In praktijk blijkt dit erg goed te werken.

Er zijn ook wasmachines die doseeradvies geven, een makkelijke manier van besparen. De machine weegt de was en op een display lees je hoeveel middel er nodig is. Je hoeft het dan alleen nog af te meten.

Dat was het! In onze ogen de belangrijkste tips om beter en zuiniger te wassen.

Besparen op je aankoop door je wasmachine te huren

Een laatste mogelijkheid die voor sommige ook een mogelijkheid is, is het huren van een wasmachine.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens naar de website van Bundles.
Je kan hier een wasmachine huren in de vorm van een abonnement. Je betaald een maandelijks bedrag voor een enorm zuinige wasmachine of droger van topkwaliteit!

 

Gebruikte bronnen:

https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/besparen-met-wassen

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/

1 Reactie
  1. Wassen begint pas als het oppervlak van het textiel goed nat is (te versnellen door bijv. warm vullen / korte voorwas – met weinig bevochtigend wasmiddel).

    Warm wasbad wegpompen en dan “koud-vullen” veroorzaakt vouwen/plooien, die soms maar moeilijk weg te krijgen zijn. Eerst kort “overloop- spoelen” kan dit meestal vermijden.

    Na trommel-drogen mag de trommel maar ca.85 procent vol zijn. Voor Uitlander eerst afkoelen tot onder ca. 40 graden

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart