Bosch WAWH2643NL – Serie 8 – i-Dos

De Bosch 8-serie bestaat uit wasmachines die voorzien zijn van de laatste technieken die Bosch in huis heeft. Dit zie je ook terug in deze Bosch WAWH2643NL review. Functies zoals automatische wasmiddeldosering, wifi, trommel- en wasmiddellade reiniging moeten het huishouden gemakkelijker maken. Maar is dit wel zo? Hieronder onze bevindingen met alle plussen en minnen van deze wasmachine.

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 4242005031948 SKU: 9200000074859264
Laatst geüpdatet op
Last updated on juni 15, 2024 12:06 pm Details

Beschrijving

Update: De Bosch WAWH2643NL was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Bosch wasmachine hoog.

In deze review heb ik de Bosch WAWH2643NL op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine . Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst.

Alternatieven voor de Bosch WAWH2643NL

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de Bosch WAWH2643NL op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

 

[dfrcs ean=”4242005031948″  context=”buy_box”]

[magicactionbox id=”2544″]

Inhoudsopgave: snel naar een onderwerp

Bosch WAWH2643NL review: alle sterke en zwakke punten

Met de WAWH2643NL heeft Bosch weer een top 9 kilo wasmachine aan het assortiment toegevoegd. Uit onze beoordeling blijkt dat deze Bosch een waardige opvolger is van de Bosch WAY32541NL en Bosch WAY32841NL. Hieronder heb ik de reviewscores verder toegelicht.

Bosch WAWH2643NL review met alle plussen en minnen van deze Bosch wasmachine

Een grote plus van deze Bosch zijn de lage gebruikskosten. Bij het meest gebruikte wasprogramma (katoen) is het energie- en waterverbruik erg laag. Hierdoor is de wasmachine goedkoper in gebruik dan veel concurrenten.

Nadeel van het lage waterverbruik is dat de wasmachine niet uitblinkt in spoelen. Door de focus op het lage waterverbruik worden niet wasmiddelen weggespoeld.  Dit is iets om rekening mee te houden als je last hebt van een huidallergie. Wat mij betreft is de balans tussen waterbesparing óf spoelen te ver doorgeslagen naar besparing. Gelukkig kun je met één druk op de knop een extra spoelbeurt toevoegen.

Een volle trommel wordt goed schoongewassen, al scoort de Zanussi ZWF9147NW beter op dit onderdeel. De Bosch WAWH2643NL is wel weer sneller dan de meeste concurrenten en centrifugeert ook beter droog. Bovendien zal je met slechts 74 db aan geluid je buren niet wakker houden tijdens het centrifugeren.  Wil je nog een stillere wasmachine, dan is de Bosch WAWH2673NL met 73 db een prima keuze uit onze klasse ‘stille wasmachines’.

Op de Bosch vind je een behoorlijk druk ogend LCD bedieningspaneel. Toch wordt je hier in het gebruik goed doorgeleid. Met de draaiknop kies je het gewenste wasprogramma en met de knoppen rond het display kun je standaard instellingen makkelijk aanpassen.

 • Katoen
 • Katoen Eco
 • Kreukherstellend
 • Snel + Mix
 • Fijn/Zijde
 • Wol
 • Extra Snel 15 minuten
 • Allergieplus
 • Sport
 • Beddengoed

Wat direct opvalt, is dat je te maken hebt met een vlaggenschip uit de 8-serie. Alles wat op een wasmachine kan zitten, is ook aanwezig op de wasmachine. Het enige wat ontbreekt is de stoomfunctie. Maar het nut van zo’n functie is toch vrij beperkt.

Doel van Bosch is het wassen een stukje makkelijker maken. Hiervoor vind je op de machine allerlei (on)zinnige functies.

(On)zin van I-Dos, HomeConnect, en een zelfreinigende wasmachine

Bosch HomeConnect voor je wasmachineHomeConnect bij wasmachines

Met de HomeConnect app kun je belangrijke bedieningsfunctie van de wasmachine via je smartphone bedienen.

 • Monitoren water- en energieverbruik
 • Extra spoelbeurt toevoegen
 • Temperatuur veranderen
 • Instellen van de eindtijd
 • Aanpassen van centrifugeer toerental

Steeds meer huishoudelijke apparaten worden tegenwoordig aan het internet gekoppeld. Dit wordt ook wel het Internet of Things (IOT) genoemd. Of dit allemaal nuttig is, kun je je afvragen. Eén ding is wel zeker en dat is het risico op hacks. Uit verschillende hack-aanvallen blijkt dat huishoudelijke apparaten vaak slecht beveiligd zijn en amper geüpdatet worden. Of dit laatste ook het geval is voor HomeConnect van Bosch, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Zelf kan ik me weinig praktisch functies bedenken bij een smart-wasmachine. Ik zie het nog niet voor me dat veel mensen de voorgang van de wasmachine vanuit hun luie stoel gaan volgen.

Een positieve mogelijkheid van HomeConnect is wel het verbeteren van service en onderhoud door de fabrikant. Zo kan bijvoorbeeld op afstand software-updates van de machine worden bijgewerkt.

Bediening van huishoudelijke apparaten via HomeConnect zal in steeds meer nieuwe apparaten worden ingebouwd. Naast wasmachines zijn er ook vaatwassers, koelkasten, expressoapparaten en ovens die via het internet zijn te bedienen.

Wasmachines met de HomeConnect-App zijn: Bosch WAYH2842NL, Bosch WAYH2892NL, Siemens WMH6Y841NL en veel premium modellen zullen zeker nog volgen.

I-DOS doseersysteem zeker nog niet foutloos

Werking van I-DOS doseersysteem op Bosch WAWH2643NL

Met I-DOS wordt wasmiddel en wasverzachter automatisch gedoseerd. Eerder hebben we drie doseersystemen vergeleken. I-DOS van Bosch en Siemens is volgens ons nog steeds het beste systeem. Met name zijn flexibiliteit maakt het beter dan TwinDos van Miele en Samsungs Auto Optimal Wash.

Ondanks alle metertjes en sensoren in wasmachines zijn doseersystemen nog niet foutloos. Vooral bij het wassen met halfvolle trommels verschilt de dosering per wasbeurt. Hierdoor kan het wasresultaat tegenvallen, vooral bij flink vieze was. Bij volle trommels werkt de auto dosering zoals je mag verwachten.

Fijn van I-DOS is dat je het eenvoudig kan uitschakelen bij echt vieze was, zodat je zelf handmatig kan doseren. Links in het wasbakje blijft een mogelijk om zelf wasmiddel voor een wasbeurt te doseren.

Gemak van zelfreinigende wasmiddelbakje en een trommelreinigingsprogramma

Nog een plus is de zelfreinigende wasmiddellade. De wasmachine reinigt zelf na elke wasbeurt het wasmiddelbakje. Voor veel mensen niet echt iets om lang bij stil te staan, maar toch echt functioneel als je bedenkt dat een zeepbakje met aangekoekt wasmiddel de oorzaak is van een stinkende wasmachine.

Naast het reinigen van het zeepbakje beschikt de Bosch WAWH2643NL over een trommelreinigingsprogramma. Hierdoor blijft de trommel en je was fris ruiken, zonder dat smurrie kans krijgt om tussen de rubber van de deur te nestelen. Omdat vandaag de dag veel gewassen wordt op lage temperaturen is dit handig en noodzakelijk.

De trommel reinigen kan natuurlijk ook door zelf af en toe een kookwas te draaien, maar veel mensen vergeten dit.  Deze wasmachine geeft een seintje als het nodig is om het speciale trommelreinigingsprogramma te laten draaien.

Energieverbruik van de Bosch WAWH2643NL

testresultaat: een stille en zuinige wasmachine

De aller belangrijkste taak van een wasmachine blijft het goed schoon wassen. Liefst met een laag energieverbruik. Als we op het energielabel kijken, blijkt het geschatte jaarverbruik en het geluidsniveau van deze wasmachine in positieve zin op te vallen.

Om  een volle trommel katoenwas schoon te krijgen, verbruikt de Bosch 0,92 kWu. Omgerekend is dit € 0,22 cent, niet gek voor 9 kilo was.

Alternatieven Bosch WAWH2673NL of Bosch WAYH2742NL

Naast wasmachine  die we reviewen, zijn er een aantal andere modellen gelanceerd. De prestaties en verschillen tussen deze modellen zijn niet heel groot.

Hieronder heb ik twee andere modellen genoemd met enkele verschillen.

Bosch WAWH2673NL Bosch WAYH2742NL
Een stille wasmachine met maar 73 db tijdens het centrifugeren. De wasmachine is qua gelijk aan de Bosch WAWH2643NL. Een TFT bedieningsscherm in plaats van LED en bescherming van het heet glas van de deur.
  Geeft geen automatische dosering via I-DOS
  Technisch identiek aan de Siemens WMH6Y741NL

Ons advies: kopen of niet?

Met deze wasmachine is Bosch weer bij de tijd. Het is één van onze favoriete 9 kilo wasmachines van dit moment. Het enige minpunten is het spoelen. Oorzaak is de focus op water- en energiebesparing, wat ten koste gaat van goed spoelen.

Juist doseren is daarom belangrijk en dat is met I-Dos geen enkele probleem. Dit doet de machine bij volle trommels erg goed. Daarnaast kun je bij deze Bosch ook gemakkelijk een extra spoelbeurt toevoegen aan het wasprogramma.  Hiermee is het minpunt voldoende ondervangen en blijven de pluspunten over.

Hiermee verovert deze Bosch WAWH2643NL een plekje in de lijst van beste gezinswasmachines. Een goede keuze voor huishoudens van 5 personen of meer met veel was.

Bosch WAWH2643NL aanbiedingen en kortingdeals

Een recent model wasmachine vind je altijd in veel webwinkels terug. Zo ook deze WAWH2643NL. Onze prijsvergelijker checkt tweemaal per dag alle prijzen en aanbiedingen.  De prijzen tussen de grote webwinkels verschillen niet zoveel van elkaar. Door een aanbieding of kortingsactie kan de wasmachine al snel tot 100 euro goedkoper worden. Door onderstaande links na te lopen, zie je direct of er nieuwe kortingsacties zijn.

Laagste prijs vandaag 

wasmachine aanbieding: actuele kortingscodes

Op zoek naar de beste service voor de laagste prijs?

Waar krijg je ook na je aankoop nog service en antwoord op je vragen? Bij onderstaande shops kun je met gerust hart een online wasmachine kopen. Bezorging en plaatsing zijn dik in orde. [dfrcs ean=”4242005031948″ context=”discount_prices”]

Extra informatie

Specificaties: Bosch WAWH2643NL – Serie 8 – i-Dos

Wasmachines
Geluidsniveau centrifuge

74

Handige extra's

Automatische wasmiddeldosering, Bediening via app, Beladingssensor, Resttijdindicatie, Startuitstel of einduitstel, Tussentijds was toevoegen

Merk

Bosch

Toerental centrifugeren

1600

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

9 kg

Wat vind je belangrijk?

Korte wasprogramma's, Zuinig kleine wasjes doen

Specification
Model

WAWH2643NL

MPN Manufacturer Part Number

WAWH2643NL

EAN

4242005031948

Taal bedieningspaneel

Nederlands

Kleur
Stand display

Recht

Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

1.75 m

Gewicht

82 kg

Product gewicht

82 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Extra garantie

10 jaar garantie op de motor, Garantie op waterbeveiliging

Reparatie type

On-site repair

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Ja

Geschikt voor professioneel gebruik

Nee

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

9 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

48

Type waterbeveiliging

Aquastop (slangbeveiliging), Overloopbeveiliging

Maximum cleansing temperatuur

95 °C

Duur wascyclus op standaard programma

270

Aantal wasprogrammas

14

Type wasprogramma

Fijne was, Handwas, Katoen, Korte was (+/- 60 min), Koud, Wol, Synthetisch, Beddengoed, Mix, Sportkleding, Anti-allergie, Anti-kreuk, Opfrissen (tot 20 min)

Trommelreinigingsprogramma

Ja

Heeft anti-kreuk fase

Ja

Merkspecifiek kenmerk

Bosch i-DOS

Droogresultaat

Klasse A

Toerental centrifuge

1600 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Ja

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Ja

Tussentijds was toevoegen

Ja, tijdens gedeelte programma door afpompen

Optie wasprogramma verkorten

Ja, verkorte versie reguliere programma's mogelijk

Uitgesteld start

Nee

Type wasuitstel

Einduitstel

Indicatie reinigingsbeurt

Ja

Tumbler heeft verlichting

Ja

Bediening via mobiele app

Ja

Wasmachine opties mobiele app

Wasprogramma selecteren, Melding zodra wasmiddel op is, Storinganalyse, Wasprogramma advies

Slimme functie

Automatische wasmiddeldosering, Zelfreinigende wasmiddellade, Watersensor, Beladingssensor, Trommelreiniging

Smart Home Platform

Google Assistant

Diameter vulopening

Medium (30 t/m 33 cm)

Kinderslot

Ja

Product breedte

59.80 cm

Product hoogte

84.80 cm

Product lengte

59 cm

Standaard meegeleverd

Aanvoerslang, Afvoerslang, Handleiding

Verpakking breedte

66 cm

Verpakking hoogte

69 cm

Verpakking lengte

87.50 cm

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Serie

Bosch Serie 8 wasmachines en wasdrogers

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (1)

1 recensie voor Bosch WAWH2643NL – Serie 8 – i-Dos

5.0 uit 5
1
0
0
0
0
Schrijf een recensie
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling
 1. B&B Douve

  We gebruiken de wasmachine nu in onze b&b.
  In de ruime trommel past het wasgoed van 3 bedden.

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd

  Plaats een recensie

  Wasmachine Pagina
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  0
  Shopping cart