Bosch WAW32642NL i-DOS – Serie 8

De laatste tijd heb ik veel opmerkingen gekregen dat onze favoriete 9 kilo wasmachines (Bosch WAY32541NL en de Siemens WM16Y541NL) steeds minder goed verkrijgbaar zijn. En dat is inderdaad een terechte constatering. Deze wasmachines raken wat gedateerd ondanks hun uitstekende wasprestaties.  Deze Bosch WAW32642NL review is de primeur in onze hernieuwde zoektocht naar de beste 9 kg wasmachines van dit moment.

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 4242002839660 SKU: 9200000035528582
Laatst geüpdatet op
Last updated on april 20, 2024 5:35 am Details

Beschrijving

Update: De Bosch WAW32642NL was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Bosch wasmachine hoog.

In deze review heb ik de Miele WDB 030 WCS op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine . Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst.

u003cstrongu003eLet op: de Bosch WAW32642NL wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.u003c/strongu003e

Alternatieven voor de Bosch WAW32642NL

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de Bosch WAW32642NL op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

u003cstrongu003eLet op: hieronder gaat de review van de Bosch WAW32642NL verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.u003c/strongu003e

 

[dfrcs ean=”4242002839660″]

[magicactionbox id=”2544″]

Bosch WAW32642NL review: topper of flopper

Deze Bosch wasmachine is een erg populaire wasmachine. Op Kieskeurig heeft de wasmachine de hoogste reviewscore gekregen in mei 2017. Een gemiddeld cijfer van 9.0 op basis van 299 reviews door kopers is indrukwekkend. Daarentegen is de Bosch WAW32642NL nog nooit als winnaar uit de wasmachinetest van de Consumentenbond gekomen.  Dat vond ik voldoende interessant voor een nader onderzoek.

Bosch WAW32642NL review - beoordeling van voordelen en nadelen

 

Wat mag je verwachten in deze review?

 • Alle pluspunten en minpunten van deze Bosch met een toelichting
 • Waar vind je actuele Bosch wasmachine aanbiedingen?
 • Welke alternatieven zijn er?
 • Eind conclusie en advies

Onze beoordeling en bijzonderheden

Hieronder vind je mijn oordeel over de prestaties van deze wasmachine ten opzichte van andere beoordeelde wasmachines.

Wist je dit-jes?Veel erg tevreden kopers

Deze Bosch blinkt uit in het schoon wassen. Uit verschillende wasmachinetesten blijkt dat deze machine beter is in schoonwassen dan de veel duurdere 9 kilo wasmachine van Miele. Samen met de Zanussi ZWF9147NW en de Siemens WM16W672NL is het de beste schoonwasser onder de 9 kilo wasmachines.

By the way: de geneoemde Siemens komt op alle onderdelen gelijk uit de test. De twee wasmachines zijn dan ook technisch gelijk aan elkaar. Dat is niet zo gek want de wasmachines van Bosch en Siemens worden gezamenlijk ontwikkeld en komen uit één en dezelfde fabriek.

Deze Bosch scoort het hoogst op het onderdeel schoonwassen van alle 9 kg wasmachines

De stille kracht

Lage gebruikskosten door laag energie- en waterverbruik

De Bosch WAW32642NL doet zijn waswerk trouwens erg stil. Tijdens het centrifugeren is het geluidniveau van 73 dB veel stiller dan veel andere concurrenten. Hiermee is het een echte stille wasmachine. Best bijzonder als je kijkt naar andere grote 9 kg wasmachines.

Het centrifugeren kan tot maximaal 1600 toeren per minuut. Wanneer de machine klaar is met het centrifugeren ligt het restpercentage water in het wasgoed  op 44%.  Hierdoor is de was sneller droog op de waslijn én is een wasdroger  sneller en energiezuiniger.

Met bediening en gebruiksgemak zit het wel goed

Dat we te maken hebben met een topmodel, zie je doordat de WAW32642NL deel uit maakt van de 8-serie van Bosch. Dit zijn de vlaggenschepen van Bosch allemaal uitgerust met de laatste technieken en handigheden. Onderstaande functies maken het huishouden een stukje gemakkelijker.

Specificatie met een toelichting

Als je een willekeurige witgoed advertentie leest, dan wordt je overdonderd door vaktaal, technieken en specificaties. Maar wat is nu echt belangrijk? Hieronder heb ik bij de belangrijkste specificaties een korte toelichting gegeven.  Hopelijk wordt het vergelijken van verschillende modellen hiermee voor jou wat eenvoudiger.

 • Specificaties & Uitleg
 • Video over deze wasmachine
 • Bosch WAW32642NL handleiding

  Specificaties van de Bosch WAW32642NL
Introductie jaar De wasmachine is in het jaar 2015 geïntroduceerd. Dat is belangrijk, omdat recente modellen gericht zijn op energiezuinigheid en het wassen op lage temperaturen.
Vulgewicht De maximale vulcapaciteit bedraagt 9 kg. Hiermee is het een echte gezinswasmachine, geschikt om snel de was voor 4 tot 6 personen te doen. Een wasmachine presteert optimaal met een volle trommel. Dan is de wasmachine het meest energiezuinig per kilo én wast deze het beste schoon.Als je verwacht dat je vaak met een halve trommel gaat wassen, kies dan altijd voor een kleinere 7 of 8 kilo wasmachine.
Centrifuge toerental Dit model centrifugeert op 1600 toeren per minuut. Vuistregel is hoe hoger het toerental hoe droger de was uit de wasmachine komt. Maar ook hier bevestigt de uitzondering de regel. Kijk daarom altijd het het restvochtpercentage na centrifugeren.Dit percentage geeft aan hoeveel vocht er nog in de was zit na het centrifugeren. Dit varieert van 44% tot 53%, waarbij lager beter is.Deze Bosch heeft een restvochtpercentage van 44% . Maak je regelmatig gebruik van een wasdroger, kies dan altijd voor een machine met een laag restvocht. Hierdoor gaat het wasgoed minder vochtig in de wasdroger, waardoor je energieverbruik van de wasdroger naar beneden gaat.
Energieverbruik Op het energielabel vind je een inschatting van het jaarlijkse energieverbruik door de wasmachine. De Bosch WAW32642NL heeft een A+++-30% label en het verbruik wordt geschat op  152 kWh/jaar per jaar. Omgerekend naar euro’s kun je uitgaan van verbruik van  € 35 per jaar. Dit is voor een 9 kilo wasmachine erg laag.Als je met een volle trommel kan wassen, is deze machine voor alle wasprogramma’s zuinig.

 • Energieverbruik 30°C fijne was programma: 0,19 kWu
 • Energieverbruik 30°C wolwas: 0,19 kWu
 • Energieverbruik 40°C gekleurde was: 1,10 kWu
 • Energieverbruik 95°C katoen:  2,14 kWu
Afmetingen De afmeting  (H)84,8 x (B)59,8 x (D)59  zijn vooral belangrijk als de wasmachine op de droger moet komen. Als de ( diepte) van de wasmachine te klein is om een wasdroger op te plaatsen dan kun je nog kiezen voor een stapelkit om een stabiele situatie te creëren.
Wasresultaat Wasresultaat klasse-A is niks bijzonder. Alle nieuwe wasmachines maken onderdeel van deze klasse. Snel vergeten!
Geluidniveau Het geluidsniveau van deze wasmachine is bijzonder laag. Met het geluidsniveau  tijdens wassen (47 db)  en tijdens  centrifugeren ( 73 db) is het een echte stille wasmachine.
Technisch identieke modellen
 • Siemens WM16W672NL
 • Bosch WAW32672NL
 Predicaten en testwinnaar

Bosch Eco Slicence koolborstelloze motor

Meer over de EcoSilence Drive van Bosch. Een wasmachine motor zonder koolborstel én 10 jaar garantie

Bosch WaveDrum trommel

WaveDrum is meer een reclamepraatje. Elke fabrikant schermt wel met een beschermende trommel voor de kleding. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs over het daadwerkelijke effect. Meer een kwestie van baat het niet, dan schaadt het niet.

Bosch ActiveWater Plus

ActiveWater voorkomt waterverspilling. Sensoren stemmen het watergebruik af op textielsoort en de hoeveelheid was.

Veel antwoorden op detail vragen vind je terug in de Bosch WAW32642NL gebruiksaanwijzing.

Mijn oordeel en advies

Als ik zelf een 9 kilo wasmachine zou moeten moeten, dan zou dit mijn  keuze zijn.  Testresultaten en praktijk ervaringen van kopers laten beiden zien dat de Bosch WAW32642NL een van de beste 9 kilo wasmachines van dit moment is.  De Bosch is een echte schoonwasser met veel handige functies en de prijs/kwaliteit is goed op orde.

Het enige echte minpunt van de machine is het spoelen, maar er is geen andere wasmachines die dit echt veel beter doet. Helaas leggen fabrikanten de focus op waterbesparing i.p.v. goed spoelen. Het minpunt wordt wel ondervangen, doordat de machine beschikt over een extra spoel optie.

Alle Bosch WAW32642NL aanbiedingen op een rij

Of een aanbieding interessant is, zie je pas al je de prijzen voor langere tijd bewaakt. Wij checken dagelijks de prijzen, waardoor schommelingen direct zichtbaar zijn. Hieronder als onze tools die jouw helpen de laagste prijs te vinden.

wasmachine aanbieding: actuele kortingscodes

Op zoek naar de beste service voor de laagste prijs?

Waar krijg je ook na je aankoop nog service en antwoord op je vragen? Bij onderstaande shops kun je met gerust hart een online wasmachine kopen. Bezorging en plaatsing zijn dik in orde. [dfrcs ean=”4242002839660″ context=”discount_prices”]

Mogelijke alternatieven die je ook eens moet bekijken

In het overzicht gezinswasmachines vind je alle wasmachine met een vulcapaciteit van 9 kilo of meer.  Natuurlijk kan niet iedereen altijd een topmodel veroorloven. Daarom heb ik hier voor voor elke budget een interessante optie geselecteerd.

 • Een goedkope 9 kg wasmachine met prima prestaties.
 • Een all-rounder met een gemiddeld prijs.
 • Top klasse: de absolute top als je kijkt naar prestaties en betrouwbaarheid

[wpsm_comparison_table id=”4″ class=”center-table-align”]

Een Bosch WAW32642NL bij Coolblue, BCC of toch MediaMarkt?

In de prijsvergelijker lijken de verschillen tussen webwinkels klein. Door een prijsverlaging met één euro willen sommige winkels met de laagste prijs in het rijtje staan. Voor de uiteindelijke prijs zijn met name ook nog installatiekosten van belang. WasmachineStore van Coolblue en BCC zijn op dit moment mijn favoriete online wasmachinewinkels omdat zij ook volop service en ondersteuning bieden na de aankoop van jouw Bosch WAW32642NL.

Hieronder heb ik de verschillen tussen de grotere webwinkels op een rij gezet.

[wpsm_comparison_table id=”1″ class=”center-table-align”]

Extra informatie

Specificaties: Bosch WAW32642NL i-DOS – Serie 8

Wasmachines
Geluidsniveau centrifuge

74

Handige extra's

Beladingssensor, Resttijdindicatie, Startuitstel of einduitstel, Tussentijds was toevoegen

Merk

Bosch

Toerental centrifugeren

1600

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

9 kg

Wat vind je belangrijk?

Korte wasprogramma's

Specification
Model

Bosch WAW32642NL wasmachine Voorbelading 9 kg 1600 RPM Wit

MPN Manufacturer Part Number

WAW32642NL

EAN

4242002839660

Taal bedieningspaneel

Nederlands

Kleur

White

Stand display

Recht

Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

1.75 m

Gewicht

82 kg

Product gewicht

82 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Extra garantie

10 jaar garantie op de motor, Garantie op waterbeveiliging

Reparatie type

Carry-in

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Ja

Geschikt voor professioneel gebruik

Nee

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

9 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

48

Type waterbeveiliging

Aquastop (slangbeveiliging), Bodemsensor, Overloopbeveiliging

Maximum cleansing temperatuur

90 °C

Duur wascyclus op standaard programma

270

Aantal wasprogrammas

14

Type wasprogramma

Fijne was, Handwas, Katoen, Koud, Opfrissen (tot 20 min), Wol, Beddengoed, Sportkleding, Anti-allergie, Korte was (+/- 60 min), Anti-kreuk, Mix

Trommelreinigingsprogramma

Ja

Heeft anti-kreuk fase

Ja

Merkspecifiek kenmerk

Bosch i-DOS

Droogresultaat

Klasse A

Toerental centrifuge

1600 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Ja

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Ja

Tussentijds was toevoegen

Ja, tijdens gedeelte programma door afpompen

Optie wasprogramma verkorten

Ja, verkorte versie reguliere programma's mogelijk

Uitgesteld start

Ja

Type wasuitstel

Einduitstel

Indicatie reinigingsbeurt

Ja

Tumbler heeft verlichting

Ja

Bediening via mobiele app

Nee

Wasmachine opties mobiele app

Geen bediening met smartphone mogelijk

Slimme functie

Startuitstel, Watersensor

Diameter vulopening

Medium (30 t/m 33 cm)

Kinderslot

Ja

Product breedte

60 cm

Product hoogte

84.50 cm

Product lengte

59 cm

Standaard meegeleverd

Aanvoerslang, Afvoerslang, Handleiding

Verpakking breedte

66 cm

Verpakking hoogte

87.50 cm

Verpakking lengte

69 cm

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Serie

Bosch Serie 8 wasmachines en wasdrogers

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (14)

14 recensies voor Bosch WAW32642NL i-DOS – Serie 8

5.0 uit 5
0
0
0
0
0
Schrijf een recensie

Er zijn nog geen recensies.

Plaats de eerste recensie voor “Bosch WAW32642NL i-DOS – Serie 8”

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart