Bosch WAT28321NL Serie 6 – VarioPerfect

In deze Bosch WAT28321NL review heb ik deze 7 kilo voorlader van Bosch uitgebreid bekeken en beoordeeld. Deze wasmachine maakt onderdeel uit van de 6-serie. Omdat je de machine voor een aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen, is deze erg populair. Maar wat zijn de sterke- en mindere punten zijn van deze voorlader? Is de Bosch WAT28321NL een goede wasmachine?

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 4242002906010 SKU: 9200000055092669
Laatst geüpdatet op
Last updated on april 20, 2024 1:29 pm Details

Beschrijving

Update: De Bosch WAT28321NL was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Bosch wasmachine hoog.

In deze review heb ik de Bosch WAT28321NL30 WCS op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine . Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst.

u003cstrongu003eLet op: de Bosch WAT28321NL wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.u003c/strongu003e

Alternatieven voor de Bosch WAT28321NL

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de Bosch WAT28321NL op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

u003cstrongu003eLet op: hieronder gaat de review van de Bosch WAT28321NL verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.u003c/strongu003e

[magicactionbox id=”2544″]

  Onderwerpen in deze Bosch WAT28321NL test
   

 • Wat zijn de sterke én de zwakke punten van Bosch wasmachines
 • Uitleg bij de specificaties van de WAT28321NL
 • Wel of niet kopen? … en bij welke winkel?
 • Wat zijn de alternatieven voor deze Bosch?

Ben je niet zeker of wel dit de wasmachine is die je zoekt? Hieronder vind je alles wat je helpt om de beste nieuwe wasmachine te kiezen.

[magicactionbox id=”2544″]

Webwinkels met service en garantie?

Met deze wasmachine wil je zeker 10 jaar zonder problemen kunnen wassen. Natuurlijk wil je een lage prijs, maar ook service en garantie. In 2016 hebben we 15 webwinkels vergeleken die witgoed verkopen.  Bij het vergelijken, blijkt dat de verschillen voornamelijk zitten in de bezorg- en installatiekosten van je nieuwe wasmachine.

WasmachineStore van Coolblue is op dit moment mijn favoriet, omdat bij hun de bezorging én installatie helemaal gratis is. Ook blijkt uit onze test dat zij zeer goed bereikbaar zijn en vragen en problemen naar tevredenheid oplossen.

[wpsm_comparison_table id=”1″ class=”center-table-align”]

 

Bosch WAT28321NL review – alle pluspunten en minpunten

Deze Bosch is een van de meest verkochte 7 kg wasmachines van dit moment. Dat was de belangrijkste reden dat ook onze redactie ook uitgebreid naar de wasmachine heeft gekeken. Met als belangrijkste vraag: ‘is dit de beste keuze als je zoekt naar een wasmachine met een vulcapaciteit van 7 kilo?’

Bosch wasmachines krijgen het rapportcijfer 8.3.

Merkbeleving panel Consumentenbond
Voordat ik dieper inzoom op deze wasmachine, even iets over Bosch. De wasmachine van Bosch (en Siemens) leveren op dit moment in onze ogen de beste prijs/kwaliteit. Ze zijn betrouwbaar, gaan lang meer en komen meestal goed uit de vergelijkingstest. Uit een groot merkbelevingsonderzoek van de Consumentenbond, wordt het merk Bosch met een 8.3 beoordeeld. Hiermee behoort Bosch, samen met Miele en Siemens tot de top 3. Natuurlijk moet je niet alle modellen van een fabrikant over een kam scheren. Elke fabrikant kent verschillen modellen wasmachines.  Bij Bosch heb je de serie 2 tot en met 6 en de HomeProfessional als absolute top. Deze Bosch WAT28321NL maakt onderdeel van de 6-serie en is daarmee een degelijke middenklasser. Andere types zijn qua prestaties identiek, zoals de Bosch WAT28361NL en de Siemens WM14T321NL.

Ik zal eerst eens dieper in de specificaties duiken en laten zien waar de verschillen zitten met andere merken en modellen.

Bosch wasmachine series
 • Specificaties & Uitleg
 • Video over deze wasmachine
 • Handleiding van deze wasmachine
Een lange lijst specificaties zegt de meeste mensen niet zo veel. Waar het natuur écht om gaat is, hoe deze specificatie jou helpen bij het doen van de was. Daarom heb ik bij een aantal specificaties aangeven wat het nut ervan is in de dagelijkse praktijk.

  Specificaties en uitleg bij de Bosch WAT28321NL
Introductie jaar Bosch heeft de WAT28321NL in 2016 geïntroduceerd. De wasmachine is niet volgestopt met allerlei (soms nutteloze) functies, maar alleen gericht op wassen. Op deze machine vind je wel de koolborstelloze motor van  Bosch (EcoSilence Drive), die betrouwbaar en zuinig is.
Vulgewicht In de trommel kun je maximaal 7 kg in één wasbeurt schoonwassen. Hiermee is deze wasmachine geschikt voor de kleinere gezinnen en  huishoudens van 1 tot 3 personen.
Centrifuge toerental De wamachine centrifugeert op 1400 toeren per minuut en heeft een droogklasse B (restvochtpercentage 52%) . Hiermee is het niet de beste centrifugerende wasmachines die we hebben getest. Hangt jouw was meestal op de waslijn te drogen, dan is dit niet belangrijker. Daarentegen gebruik je veelvuldig de wasdroger, dan kun je beter voor een wasmachine met droogklasse A (restvochtpercentage van 44%)
Energieverbruik Zéér energiezuinig met een energieklasse A+++ -30% Het energieverbruik is  122 kWh/jaar per jaar. (0.35 kWh per cyclus op 40 graden). Wat betekenen deze cijfers? In normale mensentaal betekent dit dat je een heel jaar kan wassen met deze wasmachine voor ongeveer  € 28 aan stroomkosten.
Afmetingen De afmetingen zijn van belang als er op de wasmachine een droger moet komen staan. De wasmachine moet dan groot genoeg zijn, zodat de wasdroger goed stabiel staat. De afmeting van de WAT28321NL is: (H)84,8 cm x (B)59,8 cm x (D)55 cm. Vooral de diepte is wat minder dan enkele andere wasmachine. Wil je jouw wasdroger op deze wasmachine zetten? Bekijk dan of 55cm voldoende is om de wasdroger voldoende stabiliteit te geven.
Wasresultaat Op basis van een Europese normering valt de wasmachine in de A -klassen. Hiermee zit het met schoonwassen wel goed. Toch merk ik dat de Bosch WNAT323471 op dit onderdeel beter scoort.
Geluidniveau Geluidsniveau wassen: 51 db (iets minder dan normaal in vergelijking met andere wasmachine.) Geluidsniveau centrifugeren : 76 db (iets meer dan andere wasmachines)
Bijzonderheden Tamelijk basic uitgevoerd, maar voldoet precies aan wat je mag verwachten voor de lagere aanschafprijs.
   

Active water

De  hoeveelheid water die wordt gebruikt tijdens het wassen wordt door de wasmachine bepaald op basis van  de hoeveelheid wasgoed. De sensoren in de wasmachine wegen automatisch de hoeveelheid wasgoed en passen het waterverbruik hierop aan.  Is de trommel halfvol, dan wordt automatisch minder water gebruikt dan bij een volle trommel.

In de Bosch WAT28321NL handleiding lees je meer over de installatie, plaatsing en onderhoud van deze wasmachine.

 

Een tamelijke sobere 7 kg wasmachine zonder overbodige poespas

Mocht je op zoek zijn naar een gewoon makkelijk te bedienen wasmachine, zonder automatische dosering en andere gadgets? Dan is deze wasmachine zeker het overwegen waard en zou ik zeker verder lezen.

Bosch WAT28321NL kieskeurig - best reviewed september 2016

Deze voorlader heeft een capaciteit van 7 kilogram voor katoen.  Voor synthetische was geldt er een maximaal laadvermogen van 4 kilogram. De diameter van de deuropening is met 31,9 centimeter niet echt bijzonder en de deur heeft een wit uiterlijk.

De maximale centrifugesnelheid voor katoen is 1400 en voor synthetische was is deze 1200 en kan verder aangepast worden naar wens.

Eigenlijk best saai, want ik kan verder geen bijzonderheden noemen! Ooh ja misschien toch, namelijk de grote waardering van andere kopers op Kieskeurig. De Bosch WAT28321NL is in september 2016 de hoogst gewaardeerde wasmachine. Zelfs bij het schrijven van deze review zie ik een 8.8 op basis van 55 reviews. Toch denk ik dat er betere opties zijn, dus lees even mijn alternatieven hieronder.

Hoe zit het met het schoonwassen?

Van zowel de katoen was als de synthetische was kan gezegd worden dat deze redelijk goed schoon uit de trommel komen. Op dit onderdeel scoort deze wasmachine dus goed, maar toch iets minder dan andere soort gelijke wasmachine. Klein minpuntje is verder dat deze wasmachine niet uitblinkt in het spoelen van de kleding na de was. Helaas zie je dat terug bij alle andere wasmachines, door de doorgeschoten focus op het besparen van water. Dat is andere kant van de medaille van de ActiveWater Plus technologie.

Een jaar wassen voor maar 30 euro

Hoeveel verbruikt deze wasmachine wanneer het om energie en water gaat?

Met een A+++ label mag je verwachten dat dit niet veel zal zijn, maar hoeveel ben je kwijt in realiteit? Wanneer je een gemiddeld gezin neemt die de wasmachine gemiddeld gebruikt ben je aan energie 122 kWh per jaar kwijt. Dit is geschat voor huishoudens die 4 keer per week een volle trommel was draaien. Dit is inderdaad bijzonder zuinig.

Met het oog op waterverbruik ben je per cyclus 86 liter water kwijt. Op jaarbasis komt dit neer op 8800 liter. Ook hierbij geldt dat dit inderdaad erg zuinig is voor een wasmachine.

Deze Bosch scoort dus erg goed op verbruik en zullen de verbruikskosten zeker niet tegenvallen.

Het energieverbruik van de Bosch wasmachine getest

Gemakkelijke bediening

Zoals ik hiervoor al heb gezegd, is de Bosch WAT28321NL een degelijke wat saaie wasmachine. Dat dit ook zijn voordeel heeft, blijkt uit de bediening van de machine. Deze Bosch beschikt over een grote en duidelijk display waarop je de resterende programmaduur en de status kunt zien. Ook kun je hier de eindtijd uitstellen met maximaal 24 uur.

Wanneer een programma is afgelopen wordt je hiervan op de hoogte gebracht door middel van een geluidssignaal.

Ook beschikt deze Bosch over een doseeradvies en zijn er beveiligingen aanwezig. Zo zit er een waterbeveiliging op om te voorkomen dat er bij een storing alsnog water wordt toegevoerd.

Verder heeft deze wasmachine voldoende programma’s om alle soorten was mee onder handen te nemen. Zo ook een snel programma van 15 of 30 minuten en  VarioPerfect. Hiermee kun je met een druk op de knop kiezen voor snelheid of zuinigheid. De wastijd tot 65% verkorten, of je kiest tot 50% zuiniger wassen met een Eco programma waarmee je zo weinig mogelijk energie en water verbruikt.

Deze wasmachine van Bosch heeft de EcoSilence Drive technologie. De reputatie van deze motoren zijn erg goed en ondervinden weinig problemen in de praktijk. Mede hierdoor krijg je ook 10 jaar garantie op de motor van Bosch.

De Variotrommel zorgt er met zijn unieke vorm voor dat de was extra teder en efficiënt behandeld wordt. Ook is deze wasmachine ECARF gecertificeerd dankzij het speciale anti allergenen programma dat op deze wasmachine mogelijk is.

Alle pluspunten en minpunten

plus punten

 • Relatief laag geprijsd voor een Bosch wasmachine
 • Betrouwbaar en degelijke serie-6
 • Zuinig met water
 • Gebruiksgemak

Min punten

 • Sober uitgevoerd
 • Minder goed in schoonwassen dan enkele concurrenten

Wat is het eindoordeel na de Bosch WAT28321NL test?

Voor een mooie prijs krijg je met deze Bosch een wasmachine waar je veel geld mee kunt besparen. De gebruikskosten zijn laag. Water- en energiekosten zullen een stuk lager uitvallen dan je gewend bent. Hij valt namelijk in de A+++-30% klasse qua energielabel. Verder is machine degelijk en betrouwbaar, zoals je van Bosch mag verwachten. Uit onze testgegevens blijkt trouwens dat de Siemens WM14T321NL technisch identiek is aan deze Bosch. De test scores zijn volledig identiek. Je kan daarom met gerust hart de goedkoopste van de twee kiezen.

En het belangrijkste van een wasmachine; hij wast ook goed schoon? Hier heb ik een klein kritiekpunt. Je zal geen miskoop doen met deze machine en de prijs/kwaliteit vind ik goed. Toch vind ik het schoonwassen door Bosch WAT28321NL iets minder, dan de onderstaande machines die ik dan ook als een beter alternatief wil aandragen.

Mogelijke alternatieven voor de Bosch WAT28321NL

Uit de Bosch WAT28321NL review blijkt wel dat het met de prijs/kwaliteit wel goed zit. Voor een relatief lage prijs koop je een prima wasmachine. Toch wil ik een aantal alternatieven laten zien, die ook het overwegen waard zijn.

 • Een vergelijkbare laag geprijsde 7 kilo wasmachine.
 • Een oerdegelijke midden klasse
 • Top klasse: het beste wat te koop is. Maar ook duurder….de keuze is aan jou.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=”center-table-align”]

Meer alternatieven bekijken: vergelijk alle 7 kilo wasmachines

Extra informatie

Specificaties: Bosch WAT28321NL Serie 6 – VarioPerfect

Wasmachines
Geluidsniveau centrifuge

76

Handige extra's

Resttijdindicatie, Startuitstel of einduitstel

Merk

Bosch

Toerental centrifugeren

1400

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

7 kg

Wat vind je belangrijk?

Korte wasprogramma's

Specification
Model

Bosch Serie 6 WAT28321NL wasmachine Voorbelading 7 kg 1400 RPM Wit

MPN Manufacturer Part Number

WAT28321NL

EAN

4242002906010

Kleur
Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

2.10 m

Gewicht

55 kg

Product gewicht

0.07 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Reparatie type

Carry-in

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

7 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

51

Type waterbeveiliging

Overloopbeveiliging, Slangbeveiliging

Maximum cleansing temperatuur

90 °C

Duur wascyclus op standaard programma

224 minuut

Type wasprogramma

Anti-allergie, Delicate stoffen, Fijne was, Katoen, Korte was (+/- 60 min), Mix

Heeft anti-kreuk fase

Ja

Droogresultaat

Klasse B

Toerental centrifuge

1400 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Ja

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Nee

Uitgesteld start

Ja

Type wasuitstel

Startuitstel

Slimme functie

Startuitstel, Zelfreinigende condensor

Kinderslot

Ja

Product breedte

59.80 cm

Product hoogte

84.80 cm

Product lengte

55 cm

Verpakking breedte

65 cm

Verpakking hoogte

86.70 cm

Verpakking lengte

63.50 cm

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Serie

Bosch Serie 6

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (19)

19 recensies voor Bosch WAT28321NL Serie 6 – VarioPerfect

5.0 uit 5
0
0
0
0
0
Schrijf een recensie

Er zijn nog geen recensies.

Plaats de eerste recensie voor “Bosch WAT28321NL Serie 6 – VarioPerfect”

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart