Bosch WAN28095NL review en aanbieding

De meeste wasmachines uit onze vergelijkingstesten zijn binnenkort niet meer verkrijgbaar, omdat deze vervangen worden door apparaten die voldoen aan het nieuwe energielabel wasmachines. In deze Bosch WAN28095NL review ga ik zo’n “nieuwe-energielabel-proof” wasmachine beoordelen. Voldoet deze wasmachine aan onze verwachtingen? Wat mag je verwachten als je deze Bosch koopt?

Bosch WAN28095NL review door WasmachinePagina

Direct naar de Bosch WAN28095NL aanbiedingen

Ben je alleen op zoek naar de aanbiedingen? Hieronder vind je alle deals bij elkaar.
En als we een kortingscode hebben, dan zetten we die er ook direct bij. Zo vind je altijd de beste deal op WasmachinePagina.

Testoordeel en rapportcijfers WasmachinePagina

De test laat zien dat de Bosch WAN28095NL een prima wasmachine is. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk dat deze op een paar onderdelen zeker niet boven de concurrenten uitsteekt. Ik zal mijn bevindingen natuurlijk verder toelichten.

8.4 Totale Score
Dikke voldoendes met wat kanttekeningen

Trommel capaciteit: 7 kilo
Centrifugeren: 1400 tpm
Energieklasse: A+++ -10%
Jaarverbruik: € 36,- (157 kWh)
Wasresultaat: zeer goed
Centrifugeert: zeer goed

Wasresultaat
9.5
Centrifugeren
9.5
Energieverbruik
7.5
Spoelen
7.5
Snelheid wasprogramma's
7.5
Bediening en gebruiksgemak
8
Prijs/kwaliteit
9.5
Pluspunten
  • Prima wasprestaties
  • Centrifugeert goed
  • Interessante prijs
- Minpunten
  • Geluid tijdens centrifugeren

Bosch WAN28095NL review

Deze Bosch is een fonkel nieuw model en is  sinds juni 2020 verkrijgbaar. Het is met een 7 kilo trommel een instapmodel voor één of twee persoonshuishoudens. In de wasmachinetest van de Consumentenbond is de WAN28095NL uitgeroepen als Beste uit de Test (okt.-nov. 2020)

Dit laat zien dat de prestaties dik in orde zijn, Toch ervaren we ook wat minpunten, die goed zijn om te weten voor je naar de winkel gaat. In deze review lees je al onze bevindingen.

Technisch identieke modellen

Siemens WM14N095NL exact dezelfde testresultaten

Bosch en Siemens ontwerpen en ontwikkelen al jaren gezamenlijk hun wasmachines. Bosch heeft ondertussen de witgoedtak van Siemens overgenomen, zodat elke model van deze merken een tweeling variant kent.

Als de merknaam voor jouw minder belangrijk is, kun je simpelweg de goedkoopste van de twee kiezen.

Hieronder vind je de prijzen van de Siemens WM14N095NL. Deze machine is gelijk aan het gereviewde model een kent dezelfde specificaties en testresultaten.

Aansluiten en aan de slag

Bij de meeste online winkels wordt je machine thuis geleverd en geïnstalleerd. Dat is handig, maar ook niet persé nodig. want het zelf aansluiten is een fluitje van een cent.

Het is een kwestie van de transportbouten er uit draaien. Vervolgens de watertoevoerslang op de kraan draaien en natuurlijk de afvoerslang aansluiten.
Dan nog de machine met de stelpootjes goed waterpas zetten.  Sommige nemen het hier niet zo nou mee, maar het goed waterpas zetten van je wasmachine zorgt voor minder geluid en trillingen.  Daar heb je elke wasbeurt weer plezier van.

In de handleiding van deWAN28095NL vind je uitgebreide instructie.

Aandachtspunten aansluiten en installatie wasmachine

Wassen met de Bosch WAN28095NL

De Bosch WAN28095NL en ook de identieke Siemens WM14N095NL zijn uitstekende schoonwassers.  De moeilijke proefvlekken worden stuk voor stuk schoongewassen. Dit is niet alleen onze bevinding, want dezelfde topscores wordt ook gehaald in de  laboratoriumtest van de consumentenbond.

Hoe verhoudt dit zich tot andere modellen in deze deze categorie? Om je een idee te geven: de huidige toppers  (Miele WDB 030 WCS en de Bosch WNAT323471) worden op dit aspect allebei verslagen. En dat is een compliment voor de nieuwe wasmachine.

Ook goed om te weten is dat prima wordt gecentrifugeerd op 1400 toeren, waardoor de Bosch wasmachine een heel goede combinatie vormt met een zuinige warmtepompdroger. Het restvochtpercentage zal zo rond de 50% liggen.

Verbruik cijfers en feiten

Tot zover alleen maar lof. Waar ik minder tevreden over ben, is de snelheid van het wasprogramma. Het nieuwe eco-programma doet er meer dan 3 uur over om een volle trommel schoon te wassen. Dat is wel érg lang wachten, zeker als je niet met een uitgestelde start gaat wassen.

Functie Hoeveelheid
wasgoed
Elektriciteit
verbruik
Tijdsduur
ECO 40°C – 60°C 7 kilo 1,05 kwu 3 uur 20 min
ECO 40°C – 60°C 3 kilo 0,58 kwu 2 uur 38 min
Katoenwas 40°C 7 kilo 1,05 kwu 2 uur 59 min
Katoenwas 60°C 7 kilo 1,30 kwu 2 uur 59 min

Speedperfect sneller maar hoger energieverbruik

De meeste kopers zullen dan ook snel kiezen voor de speedperfect-optie. Deze turbo-optie is niet nieuw en zat ook al op de vorige generaties van deze fabrikant.
Met deze optie ingeschakeld, kun je een halve trommel in minder dan 45 minuten weer schoon uit de trommel halen.  De wasresultaten blijven hierbij nagenoeg gelijk als bij de lange zuinige eco-wasprogramma’s

Het in korten van wasprogramma’s is een verleidelijke keuze, maar het nadeel is dat het energieverbruik hierdoor een stuk stijgt.

De uitgestelde start- en eindtijd tot 24 uur

Een alternatief voor SpeedPerfect is om te wassen als je slaapt of als je aan het werk bent. En dan is de uitgestelde start een interessante optie.

Hiervoor selecteer je, ‘s-morgens of ‘s-avonds, een wasprogramma en druk daarna op de de knop “Klaar in”.
Met deze knop op het bedieningspaneel kun je aangeven na hoeveel uur het wasprogramma klaar moet zijn.
De wasmachine is dan ook daadwerkelijk klaar en de programmaduur van het geselecteerde programma wordt door de machine automatisch meegerekend. Je kan hier voor maximaal 24 uur uitgestelde tijd kiezen.

Wat zijn de opvallende plussen en minnen van de WAN28095NL?

Pluspunt: Active water

Zoals hierboven toegelicht zijn de wasprestaties uitstekend.  Wat ook uit de cijfertabel blijkt, is dat een half gevulde trommel ook daadwerkelijk sneller en zuiniger gewassen wordt.
En dat mag je als een eerste verdienste van het nieuwe energielabel noemen, want het label berekend de energieklasse op basis van volle,  halfvolle en kwartvolle trommels.
Voorheen waren grote wasmachines in voordeel, doordat het energieverbruik berekend werd per kilo wasgoed.

Bosch noemt deze vorm van beladingsherkenning  ActiveWater.  Ook deze nieuwe Bosch WAN28095NL meet automatisch de belading  in de trommel en past het stroom- , waterverbruik en wasduur hier op aan.  Gemiddeld verbruikt een halfvolle trommel zo’n 40% minder energie dan een volle wasmachine.

Minpunten: EcoSilence drive

Dit model maakt onderdeel uit van de goedkopere 4-serie van Bosch. De prestaties zijn prima al laat de wasmachines  op gebruiksgemak wel wat puntjes vallen.

Als eerste is de koolborstelloze motor (EcoSilence drive) tijdens het centrifugeren toch niet zo stil als de naam doet vermoeden. Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren loopt op tot 74 dB(A) en dat is toch een paar decibel hoger dan bijvoorbeeld de 7 kilo wasmachines van Miele.

Op de Bosch motor krijg je wel 10 jaar garantie. In de praktijk is de EcoSilence Drive betrouwbaar en we horen hierover maar weinig klachten.  En dat geldt eigenlijk voor de meeste  nieuwe wasmachinemotors, waardoor je sowieso een uitzondering bent als je gebruik moet maken van de motor garantie.

Slijtage zit veel meer in de andere draaiende onderdelen en de elektronica. Helaas geldt hiervoor de standaard garantie van 2 jaar.

Meer over het nieuwe energielabel voor wasmachines

De beste wasmachines uit onze test beginnen  steeds moeilijker verkrijgbaar te worden. Steeds vaker zijn deze modellen uitverkocht bij de bekende de webshops van bijvoorbeeld Coolblue, Expert en BOL.com. Dit komt door de introductie van het nieuwe energielabel met andere minimale eisen, waaraan wasmachines moeten voldoen.

Hierdoor zijn de meeste fabrikanten gestopt met het produceren van de huidige modellen. En is gestart met het fabriceren van wasmachines die voldoen aan de eisen van het nieuwe europese energielabel. De wasmachines met een oud energielabel mogen nog wel tot november 2021 worden verkocht, maar ik denk dat deze modellen al snel niet meer leverbaar zijn.

Daarom is WasmachinePagina gestart met het reviewen en beoordelen van wasmachines die voldoen aan het nieuwe energielabel. Deze Bosch WAN28095NL is de eerste in de rij. Dit model voldoet aan het nieuwe label, waardoor het een veilige keuze is. In het artikel nieuwe energielabel voor wasmachines lees je meer achtergronden.

Andere kopers vertellen: feiten, fabels en cijfers

Hieronder verzamelen we feitjes en fabeltjes over de Bosch WAN28095NL.  Mocht jij nog een aanvulling willen doen, meldt het dan in het opmerkingen formulier onder deze review.  We zullen deze review, zoveel mogelijk actueel houden met ervaringen van kopers

  • Levensduur Bosch ligt rond de 11 tot 12 jaar (bron: Consumentenpanel)
  • Merktevredenheid over Bosch is met het rapportcijfer van een 8.6  bovengemiddeld goed
  • Beste uit Test Consumentenbond (oktober – november 2020)
  • Koper: “Gekozen voor een Bosch, omdat deze beschikt over AquaSecure. Dit is een lekkage beveiliging. die beschermt tegen waterschades mocht de watertoevoerslang scheuren of lekken. De AquaSecure beveiliging werkt ook wanneer de wasmachine uitgeschakeld is .”

Snel een lijst met mogelijke alternatieve wasmachines met een vulgewicht van 7 kilo.

De lijst met de winnende wasmachines met een trommel voor 7 kilo worden steeds lastiger verkrijgbaar. Dat maakt het lastig om alternatieven te benoemen.
Zoals gezegd zijn we volop bezig om nieuwe wasmachines te beoordelen en andere vergelijkingstesten te bekijken, zodat we weer snel een lijst met alternatieven hebben die je ook kunt bekijken.

Conclusie en advies

Aan het einde van deze Bosch WAN28095NL review geven we altijd een advies.  Voor wie is dit nu de ideale wasmachine en wie moet toch nog verder zoeken?

Deze Bosch is ijzersterk als het aankomt op schoonwassen en centrifugeren, waardoor deze zeker zal bevallen,
Toch merk je ook dat het apparaat geen topmodel is uit de Homeprofessional serie, want de machine verbruikt een gemiddelde hoeveelheid energie tijdens het wassen en is met 74 decibel ook geen stille wasmachine.

Veel kopers  zijn echter ook niet op zoek naar top specificaties voor een extreem hoge prijs. De prijs/kwaliteit is gewoon erg goed. Voor een klein huishouden van 1 tot 2 personen vind ik de Bosch WAN28095NL  met zijn trommel van 7 kilo een interessante keuze. Ik adviseer om deze machine zeker op je shortlist te zetten als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine.

Bosch WAN28095NL met korting?

Wil je deze best getest 7 kilo wasmachine met korting kopen?  Bekijk dan hier de aanbiedingen.  En bij Expert krijg je naast advies van deskundigen ook nog eens 20 euro extra korting met onze kortingscode.

1 Reactie
  1. Dnkje Ruud voor je hulp. Heb voor deze machine gekozen. Laat je weten hoe deze bevalt.

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart