Energiezuinige wasmachines 2017

actie energiezuinige wasmachines mediamarkt milieucentaal

Een wasmachine maakt gemiddeld 4% van je energierekening uit. Een oudere wasmachine gebruikt vaak 40% meer energie dan de huidige generatie wasmachines.
Door te kiezen voor een energiezuinige wasmachine, ga je dus merkbaar besparen op je energierekening.  De toppers verbruiken nog maar 25 euro aan energie per jaar!

Energiezuinige wasmachines is soms een paar tientjes duurder in aanschaf, maar dit verschil verdien je vaak binnen twee jaar weer terug!
Een win-win situatie voor je portemonnee en het milieu.

Onze selectie van de beste energiezuinige wasmachines

Beste energiezuinige wasmachines 2015

Het is nog niet zo makkelijk om een wasmachine te vinden die niet alleen zuinig is, maar ook gebruiksvriendelijk en een goed wasresultaat geeft.  Daarom hebben we in samenwerking met MilieuCentraal  een selectie gemaakt van de beste energiezuinige wasmachines die je kan kopen. Deze wasmachines zijn niet alleen zuinig, maar score ook bovengemiddeld  op wasresultaat, ergonomie en gebruiksvriendelijkheid. Hieronder onze favorieten!

Onderstaande wasmachines blinken uit in:

 • laag energie verbruik
 • prima wasresultaat
 • en gebruikersvriendelijkheid

Leuk om te doen: bereken zelf hoeveel je op jouw energiekosten kan besparen?

MediaMarkt heeft samen met Milieucentraal een tool gemaakt, waarmee je heel gemakkelijk zelf kan uitrekenen hoeveel jezelf kan besparen door een ouder huishoudelijke apparaat te vervangen. Ik heb het zelf geprobeerd voor mijn inbouwkoelkast van 7 jaar oud. Mogelijke energiebesparing 24 euro per jaar! Dat heeft je toch aan het denken gezet. De energietool werkt voor wasmachines, wasdrogers, koelkasten, vriezers en vaatwassers.

De grootste besparing: kies de juiste trommelgrootte

Let op. Energie besparen begint met het kiezen van de juiste trommelgrootte. Veel mensen kiezen standaard een te grote 9 kilo wasmachine.
Jammer, want extra grote energiebesparingen behaal je door het kiezen van een vulcapaciteit die past bij jouw huishouden.

Indicatie:

 •   7 kilo trommel: huishoudens van 1-3 personen
 •   8 kilo trommel: huishoudens van 2-4 personen
 •   9 kilo trommel: gezinnen van 3-5 personen
 • 10 kilo trommel: grote gezinnen van 5 personen of meer

Daarnaast zijn de wasresultaten van een wasmachine beter, als je wast met een volle trommel. En ligt de aanschafprijs van een kleine wasmachine lager.

Energiezuinige 7 kg wasmachines voor kleine huishoudens
beste wasmachines voor 2 persoonshuishoudens

Als je moet wassen voor 1 of 2 personen en je hebt een gemiddelde hoeveel was, dan kun je het beste gaan voor een wasmachine met een 7 kilo trommel.
In deze categorie zijn behoorlijk veel energiezuinig wasmachine te verkrijgen.
Het energieverbruik van een 7 kilo wasmachine zal zo rond de 30 euro per jaar liggen.

Hieronder enkele toppers, of bekijk bekijk de energiekosten van alle beoordeelde 7 kilo wasmachines.

1. Siemens WMN16T3471 – Onze keuze energiezuinige topper nr. 1

Deze wasmachine beschikt over top specificaties. Geschikt voor 7 kilo was, 1600 toeren centrifugeren….en zeer energiezuinig.
Technisch identiek aan de Bosch WNAT323471. Dus mijn advies: koop de goedkoopste van de twee!

 • Wast zeer goed schoon
 • Energielabel A+++-30% (122 kwu)
 • Energiekosten: 28 euro per jaar
 • Centrifugeert zeer goed

2. Bosch WAQ28463NL – Energiezuinige topper nr. 2

Deze Bosch wasmachine is vooral zuinig tijdens het katoen wasprogramma. Nog bijzonderder is dat het energieverbruik ook bij een halfvolle trommel zeer laag is. Ideaal dus om even een kleine was tussen door te draaien.
De ideale doelgroep is dan ook kleine huishoudens tot 2 personen. Ook als ze de wasmachine niet helemaal vol krijgen, kan toch energiezuinig gewassen worden!

Siemens WMN16T3471-thumbnail

 

Onze bevindingen uit de praktijk

 • Wast goed schoon
 • Zeer zuinige bij (halfvolle) trommel
 • Energielabel A+++-20% (139 kwu)
 • Energiekosten: 32 euro per jaar
 • Centrifugeert goed

 

 

3. LG F14U1QDN0 – Energiezuinige topper nr. 3

LG is nog niet zo bekend is wasmachine land. Toch bouwen ze prima wasmachines.
Dit is dé  energiezuinige topper van LG. Op het energielabel pronkt het A+++-40% met een geschat jaarverbruik van slechts 104 kWu. In euro’s vertaald: 24 euro voor een jaar lang wassen!

 

LG F14U1QDN0 - energiezuinige wasmachine

Onze bevindingen uit de praktijk

 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Energielabel A+++-40% (104 kwu)
 • Energiekosten: 24 euro per jaar

 

 

Energiezuinige 9 kg wasmachines voor gezinnen

zuinige 9 kilo wasmachines voor gezinnen

Gezinnen die energie willen besparen kunnen het beste kiezen voor een 8 of 9 kilo wasmachine.
Heb je opgroeiende pubers met veel sportwas, dan kun ook naar de extra grootte wasmachines met een capaciteit van meer dan 10 kilo.
Voor de meeste huishoudens zijn deze te groot.

Het energieverbruik van een 9 kilo wasmachine zal zo rond de 40 euro per jaar liggen.
Hieronder enkele energiezuinige toppers voor gezinnen.
Een compleet overzicht van wasmachines voor gezinnen vind je in de vergelijking van gezinswasmachines.

1. LG FH4U2SMD9 – een zeer energiezuinige gezinswasmachine

Een zuinige 9 kilo wasmachine die we hier absoluut moeten benoemen is deze LG FH4U2SMD9. Waarom? Met een A+++-30% is de wasmachine niet alleen zeer zuinig. Hij heeft ook nog eens het Beste Koop predicaat van de Consumentenbond. Kortom een goed presterende, zuinige en betaalbare wasmachine. Een top keuze.

Onze bevindingen uit de praktijk

 • Lage aanschafprijs
 • Gemakkelijk in geb
 • Energielabel A+++-30%
 • Energiekosten: 31 euro per jaar

Energiezuinig = snel terugverdienen = geld voor je portemonnee

Een zuinige wasmachine is vaak een paar tientjes duurder in aanschaf. Echter uit berekeningen blijkt dat je deze meer kosten binnen twee jaar hebt terugverdiend.

Jouw voordeel van een energiezuinige wasmachine

 • snel terugverdiend
 • lagere energierekening
 • goed voor het milieu
 • degelijke duurzame wasmachines

16 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Interessant artikel. Ik vraag me af: haal je de meerkosten van een zuinige wasmachine er uit?
  Kan iemand een kostenplaatje laten zien

 2. Een wasmachine van 10 jaar of ouder gebruikt jaarlijks zo’n €110,- aan stroom, terwijl de nieuwste en zuinigste modellen jaarlijks maar €13 aan stroom kosten.
  Kortom met zuinige wasmachines kun je bijna €100,- op jaarbasis besparen t.ov. een wasmachine op leeftijd.

  Wij zullen voortaan bij al onze reviews een indicatie van de energiekosten per jaar vermelden, zodat je een goed beeld krijgt van eventuele besparingen.

  Ruud van WasmachinePagina.nl

 3. Weet jij hoe ik erachter kom hoeveel euro’s stroom mijn oude wasmachine kost per jaar?
  Hoe reken je dat uit?

 4. Ik zou graag meer weten over wasmachines die naast een koudwatertoevoer ook met een warmwater-aansluiting hebben. Daar zijn er maar weinig van, heb ik begrepen, Asko en de Miele Allwater. Er hoeft minder elektriciteit gebruikt te worden voor het verwarmen van water. Zijn deze apparaten nu ook echt veel zuiniger dan de hierboven beschreven modellen, of zijn ze de wat duurdere aanschafprijs niet waard?

  • Hoi Niels, wat jij bedoelt is de hotfill-wasmachine. Vanuit testomgeving kunnen we zeggen dat je hiermee 10% tot max 25% op je stroom bespaart. Er zijn inderdaad maar vrij beperkt aantal machines met een Hotfill mogelijkheid.

   De meerprijs haal je er mijnsinziens niet uit. Ik zou adviseren om een zeer zuinige machine zonder hotfill, je hebt dan veel meer keuze. En een machine met een jaarverbruik van 100 KwU is echt zuinig. Houd er wel rekening mee dat deze KWU op energielabel gemeten worden als je het ECO programma gebruikt. Veel mensen gebruiken zo’n programma niet omdat het wassen dan ‘extreem’ lang duurt. Dus.. wat dat betreft is het energielabel ook een klein beetje een marketingtruckje.

   Neemt niet weg dat het energieverbruik van wasmachines flink gedaald is tov de vorige generatie van 15 jaar terug.

 5. Hoi Marlies,

  Voor nieuwe wasmachines is dat eenvoudig. Op het energielabel staan de KwU (op basis van 122 wasbeurten). Een KiloWattUur (KWU) mag ge groefweg met 0,23 euro cent vermenigvuldigen om de jaarlijkse kosten te bepalen.

  Voor een oude wasmachine zit er niet veel anders op dan een stroommeter. Deze koop je al voor rond de 10 euro. Eventueel eerst bij de fabrikant navragen of zij nog gegevens van de machine hebben.

 6. Hallo, ik zoek ‘n wasmachine bovenlader waar ik zelf heet water in kan gieten wat ik opwarm op de houtkachel. Bij de machine die ik nu heb wordt het meteen weg gepompt. Bestaat er ‘n wasmachine die dit niet doet?? Een aantal jaar geleden had ik namelijk ‘n bovenlader die het water wat ik erin gooide niet weg pompte. ????

 7. Ik giet al jaren warm water door de lade van de zeep, water wordt verwarmd door de zonneboiler, scheelt elektriciteit!

 8. Hoi,

  Ik zag op de pagina waarop jullie de verschillende merken vergelijken dat LG niet heel best uit de bus komt. Toch raden jullie bij de energiezuinige 7kg wasmachines wel een LG aan. Deze lijkt niet meer beschikbaar, maar ik kwam een andere erg zuinige LG tegen, namelijk de LG FH4u2QDN1 direct drive (https://www.wasmachinestore.nl/product/733848/lg-fh4u2qdn1-direct-drive.html). Deze lijkt qua specs vergelijkbaar en is bovendien met een prijs <€400 erg goedkoop. Door de merkvergelijking ben ik echter een beetje huiverig voor deze machine. Wat vinden jullie?

  • Da Chris

   Het type dat je noemt ken ik zelf niet vanuit de praktijk. LG, Samsung zijn de laatste jaren wel opgekrabbeld, maar je hoort toch vaak over problemen na 4- 5 jaar.
   Aan de andere kant is de prijs ook een stuk lager. Als het budget onder de 400 euro ligt, dan zou je ook eens naar de Samsung wasmachine WW70J5426FW/EN kunnen kijken. (Bij BCC een scherpe aanbieding voor 399 euro)

   Heb je net wat meer te besteden en zoek je betrouwbaarheid dan is https://www.wasmachinepagina.nl/wasmachine-review-bosch-waq28363nl/ mijnsinziens de beste keuze op gebied van 7 kilo op dit moment.

   Veel succes met je afweging.

 9. Hallo, Ik ben benieuwd of iemand mij verder kan helpen. Ik woon in Mozambique. Heb destijds mijn Miele wasmachine meegenomen waar ik erg tevreden over ben. Echter deze begint nu 12,5 jaar kuren te krijgen dus ik ben me aan het oriënteren op een andere. Wij hebben hier geen stroom dus hij moet op solar draaien. Wil wel graag warm kunnen wassen. We zijn een gezin van 7 met 5 opgroeiende jongens dus heel veel wasgoed. Denk daarom aan een machine voor 10kg. Tips?

  • Heleen, Heb je reacties gekregen? ik heb dezelfde situatie maar dan in Portugal.
   Ik vind het heel moeilijk om een wasmachine te vinden die niet meer dan 500 wt per wasbeurt gebruikt…

   • Ik wil een nieuwe wasmachine kopen. Één van 8 a 9 kilo. Ik wil uiteraard een energiezuinige. De was moet redelijk droog uit de wasmachine komen omdat ik geen droger kwijt kan. En de machine moet makkelijk te bedienen zijn. Welke raad je aan Ruud. Ik heb al gekeken bij Bosch en Samsung.

 10. Het grote probleem vind ik dat bij de advertenties meestal niet de aansluitwaarde van een wasmachine wordt gegeven. Daarom is het moeilijk uit te zoeken welke de beste machine is als heciif grof bent.

  Heleen, wij hebben een Miele van 30 jaar oud. Die repareer ik altijd zelf. Die dingen zijn nagenoeg onverslijtbaar. Toen de motor na meerdere keren koolborstels vervangen te hebben een totaal versleten collector had heb ik een sloopmachine gekocht en daar de motor uitgehaalt. Hup draaien weer.

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart