Beko HTV 8733 XSO review en aanbieding

Een wasmachine en droger in één apparaat, werkt dat wel?  Ik heb meer dan een maand gewassen en gedroogd met dit apparaat. In deze Beko HTV 8733 XSO review, lees je mijn bevindingen over deze Beko was- droogcombinatie.

Update: De Beko HTV 8733 XSO was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Beko wasmachine hoog.

In deze review heb ik de Beko HTV 8733 XSO op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine. Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst. 

Let op: de Beko HTV 8733 XSO wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.

Alternatieven voor de Beko HTV 8733 XSO

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de Beko HTV 8733 XSO op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Samsung WD80T654ABH/S2 Addwash - 8/5 kg - €899,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Samsung WD80T654ABH/S2 Addwash - 8/5 kg
Laatste updates:
 • €899,00 - 16 januari 2023
 • €769,00 - 2 januari 2023
 • €799,00 - 19 december 2022
 • €779,00 - 5 december 2022
 • €799,00 - 4 december 2022
 • €699,00 - 19 november 2022
 • €799,00 - 22 oktober 2022
 • €769,00 - 14 september 2022
Sinds: 17 augustus 2022
 • Hoogste prijs: €899,00 - 16 januari 2023
 • Laagste prijs: €699,00 - 19 november 2022
Let op: hieronder gaat de review van de Beko HTV 8733 XSO verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.

[dfrcs ean=”8690842032097″ context=”buy_box”]

Beko HTV 8733 XSO review: een wasdroogcombinatie in de praktijk

Een wasdroogcombinatie lijkt ideaal voor iedereen die opzoek is naar een wasmachine en droger. De aanschafprijs van deze Beko is veel lager dan twee losse apparaten en je bespaart veel ruimte in huis.

Er zitten zeker voordelen aan deze bijzondere wasmachine, maar de minpunten moet je ook zeker kennen voordat je naar de winkel gaat.

Praktijkervaringen Beko HTV 8733 XSO review
Snel naar een onderwerp
7.4 Totale Score
Aanrader voor een kleine groep

Was capaciteit: 8 kilo
Droog capaciteit: 5 kilo
Centrifugeren: 1400 tpm
Energie wassen: €35,- (152 kWh)
Wasresultaat: ruim voldoende
Droogresultaat: ruim voldoende

Wasresultaat
7.5
Droogresultaat
7.5
Centrifugeren
8
Energieverbruik (wassen)
8
Energieverbruik (drogen)
4.5
Snelheid wassen & drogen
8
Bediening en gebruiksgemak
6.5
Prijs/kwaliteit
9
Pluspunten
 • Lage aanschafprijs
 • Wasmachine en droger in één
 • Snelle was- en droogprogramma's
 • Non-stop was & droogprogramma
 • Ruimte besparend
- Minpunten
 • Hoog energieverbruik drogen
 • Hoger waterverbruik
 • Gebruiksgemak
 • Meer kreukvorming

Toelichting bij reviewscores wassen en drogen

En dan waar het allemaal om draait, het wassen en drogen in de praktijk. Ik heb de Beko meer dan 1 maand in de praktijk kunnen testen. Tijd genoeg om alle was- en droogprogramma’s meerdere keren te proberen.

Alle wasprogramma's en droogprogramma's op de wasmachine

Alle normale bruikbare wasprogramma’s

Bij het wassen heb je de beschikking over 11 wasprogramma’s. Meer dan voldoende voor een gemiddeld gezin en gelukkig zonder overbodige exotische programma’s. Het kiezen gaat gemakkelijk met de grote draaiknop. Daarna kun je de temperatuur, toerental en spoel-opties nog aanpassen.

Bij het wassen, merk ik dat niet alle opties gecombineerd kunnen worden, zoals express en extra spoelen. De handleiding is ook niet heel duidelijk of dit wel kan.

Het meest gebruikte katoen programma (op 40°C) duur gemiddeld 2:18 minuten en met de express-optie duurt het 1:12 minuten. Dit zijn normale tijdsduren voor de nieuwe generatie wasmachines.

De wasprestaties van deze wasdroogcombi zijn vergelijkbaar met de gewone wasmachines van Beko. Dit is niet vergelijkbaar met Miele, maar ruim voldoende om niet zwaar vervuilde was schoon te krijgen.

Goed gelijkmatig droogressultaat

Om de droogfunctie van de Beko eens goed op de proef te stellen, heb ik getest met twee dekbedovertrekken,  kussenslopen en 2 hoeslakens.

Droogtest met de Beko was-droogcombinatie

Een hoeveelheid die met het non-stop Was&droog 5+5 kg  gewassen en daarna direct gedroogd kan worden. Voor deze klus heeft de Beko iets meer dan 4 uur nodig. Dat is erg snel, want populaire Samsung wasdroogcombinaties doen hier meerdere uren langer over.

Elke fabrikant moet voor zijn wasdroogcombinaties zoeken naar een balans tussen was- en droogcapaciteit. Vooral de droogprestaties zijn minder dan bij een losse droger: minder snel, minder zuinig en minder droogcapaciteit.

Toch ben ik tevreden over het gelijkmatig drogen, zelfs een verstrengeld dekbed komt droog uit de Beko HTV 8733 XSO.  Zoals je in de video kan zien, zijn de dekbedovertrekken wel flink gekreukt.

Gebruiksgemak kent plussen en minnen

Deze Beko stelt nauwelijk onderhoudseisen. Het condenswater wordt direct via de wasmachineafvoer afgevoerd. Ook hoef je geen pluizenfilter of condensor schoon te maken. Hierdoor hoor ik nog wel eens van pluizenoverlast op zwarte kleding na het drogen, maar daar heb ik in mijn test niet heel veel van gemerkt.  Als je de pluizen direct na drogen even met een natte doek afneemt en eventueel een los spoelprogramma draait. Niet erg waterbesparend, maar het werkt wel.

Wasmiddelbakje is niet erg makkelijk in gebruik

Minder gemak ondervind ik door de smalle segmenten in de wasmiddellade, waardoor doseren lastig is. Tevens heb ik een paar keer ervaren dat de deur blokkeert, nadat het wasprogramma doorlopen is.  Dit gebeurt ook wel eens bij wassen op 40°C, dus een beveiliging tegen temperatuur kan het niet zijn.

Ook het display is niet altijd nauwkeurig. Als de tijdsduur op 0:00 springt, moeten er toch nog enkele acties door de wasmachine worden uitgevoerd.

Specificaties met uitleg

Hieronder heb ik een korte toelichting gegeven bij de belangrijkste specificaties van de Beko was-droogcombinatie.

 • Specificaties & Uitleg
 • Onze video's
 • Beko HTV 8733 XSO handleiding

Uitleg bij de specificaties van de Beko HTV 8733 XSO
Introductie jaar Dit Beko is in 2015 op de markt gekomen en is dus nog niet voorzien van warmtepomptechniek. Wil je een zuinige was- droogcombinatie, dan is de AEG L99696HWD een alternatief.
Vulgewicht De capaciteit voor wassen bedraagt 8 kg, maar je kan maximaal 5 kg drogen. Dit betekent dat er bij een continu was&droog programma maximaal 5 kilo in de trommel kan.
Centrifuge toerental De Beko centrifugeert op maximaal 1400 toeren per minuut.
Energieverbruik Drogen

 • Kastdroog programma 5 kg katoen: 2,75 kWu
 • Kastdroog programma 3 kg synthetisch: 1,70 kWu
 • Was&droog 5 + 5 kg : 5,00 kWu

Wassen

 • Katoen 60°C 8 kilo: 2,75 kWu
 • Katoen Eco  60°C 8 kilo: 0,76 kWu

Het geschat jaarverbruik bedraagt  152 kWh (= 35 euro) voor 220 wasbeurten.

Afmetingen De afmeting  (H)84 x (B)60 x (D)54.  De (diepte) van de wasmachine is met 54 cm is beperkt. Handig als je weinig ruimte hebt.
Vulopening deur Met 34 cm is de deur groot genoeg, zodat het inladen en uitladen een gemakkelijk klusje is.
Geluidniveau De Beko is niet erg stil met een geluidsniveau van 54 db (wassen) en  78 db (centrifugeren). Het geluidsniveau tijdens drogen bedraagt  64 db.
Technisch identieke modellen
 • Niet van toepassen
 Predicaten en testwinnaar
 • AO.nl Best Buy

In deze video met actiebeelden zie je het resultaat van de wassen&drogen test.

De Nederlandstalig handleiding kent 71 bladzijden. De belangrijkste functies voor het juist bedienen van de machine worden uitgelegd. Toch blinkt de gebruikers handleiding niet uit in duidelijkheid.

Beko HTV 8733 XSO ervaring na 4 weken gebruik

Je wasgoed droog krijgen tijdens donkere en regenachtige dagen in december is niet eenvoudig. Een wasdroger is dan een oplossing, tenminste als je hiervoor budget hebt. Gelukkig is er nog een alternatief: een wasdroogcombinatie. Toch zie je deze apparaten nog niet zoveel in de Nederlandse huishoudens, omdat er wel wat ‘addertjes onder het gras zitten’.  Het is handig om deze te kennen, voordat je kiest voor zo’n machine.

Capaciteit van wassen en droger verschilt

Om goed schoon te wassen moet de trommel van een wasmachine, zoveel mogelijk gevuld zijn. Voor drogen geldt het tegenovergestelde. Voor gelijkmatig drogen moet juist de warme lucht tussen het wasgoed kunnen komen.

Dit zie je ook bij deze set van Beko. De wascapaciteit bedraagt 8 kilo, terwijl voor het drogen 5 kilo het maximum is. Bij een continu was-droog programma, kan dus maximaal 5 kilo was in de trommel. Ga je alleen wassen, dan kun je uiteraard wel de maximale 8 kilo in de trommel doen.

Verschil capaciteit wassen en drogen

Hoger energie- en waterverbruik tijdens het drogen

De meeste wasdroogcombinaties zijn niet voorzien van warmtepomp technologie, het zijn eigenlijk traditionele condenswasdrogers. Zoals bekend gaan traditionele condensdrogers niet erg zuinig om met energie. Als je elk week één of meerdere keren moet drogen, dan lopen de kosten snel op. Dit maakt een wasdroogcombinatie alleen geschikt bij een beperkt gebruik van de droogfunctie.

Ook het watergebruik van deze Beko ligt hoger dan een gemiddelde wasmachine. Zo wordt ook bij alleen drogen nog leidingwater gebruikt om pluizen weg te spoelen. Veel moderne losse wasdroger gebruiken hiervoor het condenswater uit de gedroogde was.

Advies kopen of verder zoeken?

De Beko HTV8733XSO doet wat wordt beloofd, namelijk wassen en drogen.
Het non-stop programma heeft me positief verbaasd. Wasgoed er in, even wachten en daarna schoon en droog uit de trommel halen. Deze relatief goedkope wasdroogcombinatie van Beko doet zijn werk sneller dan veel van zijn concurrenten.

De wasprestaties doen niet onder ten opzichte van een losse Beko wasmachine, helaas geldt dit niet voor het drogen. Als je veel gebruik maakt een wasdroger, dan lopen de energiekosten snel op. Deze Beko is in deze situaties dan ook geen vervanger van een losse droger. Dat is de reden dat je deze goedkope wasdroogcombinatie niet terug vind in ons overzicht beste wasmachines.

Toch zijn er situaties denkbaar,  waarvoor deze Beko een uitkomst biedt. Voor degenen die in hun huis te weinig ruimte hebben voor een losse wasmachine en droger, en die niet al te veel gebruik maken van de droogfunctie. Gezien de prijs, snelheid en resultaten is deze Beko  dan zeker een aanrader.

Alternatieven voor veel gebruikers

Gebruik je wel regelmatig de wasdroger, dan zou ik gaan voor twee losse apparaten.  Een 8 kilo wasmachine, die centrifugeert op 1600 toeren per minuut, en een warmtepompdroger is dan een interessante optie. De aanschafprijs is dan wel een stuk duurder, maar door het lagere energieverbruik bij drogen verdien je dit weer terug.

8.7
Review Beko DPU7380X – Praktijktest

Review Beko DPU7380X – Praktijktest Redactiekeuze

De perfecte wasdroger moet: de was snel drogen krijgen, energiezuinig zijn en niet duur zijn Ik ga in deze review ...
8.7
Siemens WMN16T3471 – aanbieding en praktijktest

Siemens WMN16T3471 – aanbieding en praktijktest Redactiekeuze

Dit is een uitlopend model en daarom beperkt leverbaar. Kijk voor alternatieven met een 7 kilo trommel Siemens ...

Prijsvergelijker, historie en aanbieding-alert

Deze Beko is verkrijgbaar bij veel winkels. Met de knop ‘check aanbieding’ zie je direct of er nog acties lopen.
Voor iedereen die geen zin heeft om steeds zelf te zoeken naar aanbiedingen, hebben we de aanbieding-alert. Je krijgt dan een mail (en geen spam) als er een aanbieding is voor de prijs die jij interessant vindt.

wasmachine aanbieding: actuele kortingscodes

Op zoek naar de beste service voor de laagste prijs?

Waar krijg je ook na je aankoop nog service en antwoord op je vragen? Bij onderstaande shops kun je met gerust hart een online wasmachine kopen.
Bezorging en plaatsing zijn dik in orde.

[dfrcs ean=”8690842032097″ context=”discount_prices”]

1 Reactie
 1. Mijn moeder (91) heeft sinds een week dit apparaat, tweedehands. We komen er niet helemaal uit, de handleiding laat idd te wensen over. Zo weten we niet hoe de deur te openen na een wasprogramma van het rechter menu, gevolgd door centrifugeren.
  Evenmin of je daarna nog drogen kunt kiezen of dat dat per se via een van de all-in-one opties linksboven had gemoeten. Alle hulp is welkom.

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart