AEG L9FE96CS – 9000 serie – SoftWater technologie

Deze review gaat over de AEG L9FE96CS, een 9 kilo wasmachine die extreem zuinig is en voorzien is van de aller nieuwste was innovaties die AEG te bieden heeft. De machine maakt dan ook onderdeel uit van de 9000-serie en is voorzien van OkoMix, ProSteam en SoftWater technologie Bij andere AEG wasmachines hebben we al gezien dat een aantal van deze technieken daadwerkelijk helpen bij het schoonwassen van zowel katoen als synthetische was. Ik ben benieuwd of dit topmodel net zo goed presteert.

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 7332543501526 SKU: 9200000063316393
Laatst geüpdatet op
Last updated on juli 21, 2024 6:25 pm Details
AEG L9FE96CS – 9000 serie – SoftWater technologie
AEG L9FE96CS – 9000 serie – SoftWater technologie

Beschrijving

Deze review gaat over de AEG L9FE96CS, een 9 kilo wasmachine die extreem zuinig is en voorzien is van de aller nieuwste was innovaties die AEG te bieden heeft. De machine maakt dan ook onderdeel uit van de 9000-serie en is voorzien van OkoMix, ProSteam en SoftWater technologie Bij andere AEG wasmachines hebben we al gezien dat een aantal van deze technieken daadwerkelijk helpen bij het schoonwassen van zowel katoen als synthetische was. Ik ben benieuwd of dit topmodel net zo goed presteert.

UpdateDeze wasmachine uit 2016 is nog maar beperkt verkrijgbaar. Ik adviseer om te kijken naar een recenter alternatief. Bekijk onze beste getest grote wasmachines.
Wat weet je na het lezen van deze beoordeling?

 • Ons test-oordeel op verschillende gebieden
 • Andere kopers over de AEG in de dagelijkse praktijk
 • Uitleg over AEG wasmachine series, typenummers en technieken
 • Eind conclusie: AEG L9FE96CS kopen of toch maar niet

Uit het testscores blijkt wel dat deze AEG op een aantal onderdelen een echte uitblinker is, maar dat er ook zwakkere punten zijn. Hieronder zal ik wat uitgebreider op mijn bevindingen ingaan.

AEG L9FE96CS review en testscores
 • Specificaties & Uitleg
 • Video over deze wasmachine
 • Handleiding
Ik heb de belangrijkste kenmerken van de wasmachine voorzien van uitleg. Zo kun je zelf bepalen of je deze functionaliteit belangrijk vind. Wat

  Uitleg bij de specificaties
Introductie jaar Deze wasmachine is door AEG in 2016 geïntroduceerd.
Vulgewicht De vulcapaciteit van 9 kg is voldoende om de was van een gezin bestaande uit 4 -6 personen schoon te wassen.
Centrifuge toerental Deze AEG centrifugeert bijzonder goed. Het maximale toerental is 1600 tpm. Met een restvochtpercentage van maar 44% bespaar je ook nog op je energieverbruik van de wasdroger.
Energieverbruik Het energielabel A+++ – 65% is bizar zuinig. Een jaarverbruik van maar 76 kWh/jaar per jaar. (0.32 kWh om een volle trommel op 60 graden te wassen). Dit is wel gebaseerd op de eco-wasprogramma’s. Dit betekent een jaar wassen voor ongeveer 17 euro.
Afmetingen De afmetingen van deze machine zijn  (H)85 cm x (B)60 cm x (D)60 cm.
Wasresultaat Op basis van een Europese normering valt de wasmachine in de beste A -klassen, maar daaronder vallen alle nieuwe wasmachines. Uit onafhankelijke testen blijkt dat de wasresultaten ruim voldoende tot goed zijn.
Geluidniveau Het is een behoorlijk stille wasmachine 47 db  (tijdens het wassen) en  75 db (tijdens het centrifugeren). Maar de echt stille wasmachines moeten onder de 73 db zitten tijdens het centrifugeren. Dat haalt deze AEG net niet.
Bijzonderheden Op deze wasmachine vind je SoftWater. Voor gebieden met hardwater een optie om mee te nemen bij het kiezen van een wasmachine.

Onze video review

AEG SoftWater technologie

Meer over de werking SoftWater technologie

Videoreview

AEG L9FE96CS Wasmachine Review

Handleiding en achtergrondinformatie AEG L9FE96CS handleiding Energielabel

SoftWater geeft op 30°C de waskracht van een 60°C wasprogramma

Uniek aan deze AEG is dat de machine voorzien is van SoftWater technologie. Wat is dat eigenlijk?

Met de Softwater-techniek vliegt AEG het schoonwassen eens van een andere kant aan, namelijk het optimaliseren van het gebruikte waswater. Met ionenfilters worden minerale uit het water gefilterd, zodat het water zachter wordt en wasmiddel en wasverzachter beter hun werk kunnen doen. Erg innovatief, want dit heb ik nog niet eerdere  op andere wasmachine gezien.

Werkt het? Die vraag moet ik beantwoorden met ‘dat hangt er vanaf’. De theorie achter SoftWater klopt. In de autowasstraat wordt je auto ook met onthardwater afgespoeld om een kalkwaas te voorkomen. Kalk en mineralen zorgen voor een harde was en de werking van wasmiddelen wordt ook minder.

In Nederland zijn veel gebieden met hard kraanwater. Woon je in zo’n gebied dat zal je zeker een positief effect ondervinden. In de andere gebieden, zal het effect op het schoonwassen beperkt zijn.

Plus Steam – minder gekreukte was

Als je een hekel hebt aan strijken, zoals ik, dan grijp je alles aan om de was minder gekreukt uit de wasmachine te laten komen. Een 9 kilo wastrommel, kreukt dan al veel minder dan de kleine 7 kilo wasmachine.

AEG Plus Steam belooft hier nog een positieve bijlage aan te leveren. Door een stoombehandeling  na een wasprogramma zal het textiel minder kreuken. Helaas is dit stoomprogramma maar op drie wasprogramma’s beschikbaar en alleen als je was op 40°C op meer.

AEG Plus Steam - verminderen van kreukels

 

De ervaring  van andere kopers

Als je kijkt in de ranglijsten van best verkopende wasmachines, dan doet de AEG L9FE96CS het erg goed. Het is ondanks de prijs een populaire wasmachine. Dat maakt het interessant om ervaringen van andere kopers een de analyseren. Ik heb de mening van 65 kopers over deze AEG op een rij kunnen zetten.

Opvallend:

 • 100% vindt dat de machine zeer goed is in schoonwassen
 •   83% is positief over ProSteam en het verminderen van de gekreukte was (let op niet voor elke temperatuur beschikbaar)
 •   91% vindt dat de machine erg goed centrifugeert.
 •   97% vindt de grote deur opening van 34cm erg handig bij in- en uitladen.
 •   45% ervaart dat de wasprogramma’s veel tijd in beslag nemen.

lange tijdsduur wasprogramma's

Over bijna de gehele linie zijn kopers tevreden. Het minst tevreden zijn ze over de langere duur van de wasprogramma’s. Deze bevinden komen behoorlijk goed overeen met onze bevindingen.

AEG geeft aan dat een standaard 60°C wasprogramma 268 minuten duurt. Dit verschilt niet zoveel van veel andere nieuwe 9 kilo wasmachines. De populaire Bosch WAW32642NL IDOS doet er zelfs nog 10 minuten langer over.

Gelukkig beschikt de machine wel over snellere wasprogramma’s, waarmee het nadeel van de niet zo’n snelle wasprogramma’s wat wordt weggenomen.

5 jaar garantie van AEG

5 jaar garantie op je wasmachine Bij AEG bestaat betrouwbaarheid en duurzaamheid niet alleen uit woorden. Maar je krijgt nog tot het einde van 2017 zelfs 5 jaar fabrieksgarantie op de L9FE96CS (en alle andere ÖkoMix wasmachines). Nu is het risico op technische problemen de eerste vijf jaar sowieso vrij klein, het geeft wel een veilig gevoel. En net zo belangrijk: AEG  straalt hiermee vertrouwen uit in haar producten. Wat mij betreft mogen andere fabrikanten snel volgen.

Uitleg bij series, modellen en typenummers

Door de grote assortiment is het kiezen van een wasmachine nog niet zo eenvoudig. En steeds vaker produceren  fabrikanten meerdere modellen die slechts op details verschillen. Als je iets meer weet over de opbouw van de typenummers, dan wordt het vergelijken een stuk makkelijker.

De AEG-series zegt iets over aanwezige functionaliteit

In 2016 introduceerde AEG vier series, waarvan de 6000-serie het instapmodel is  en de 9000-serie de top serie. Het mag duidelijk zijn dat de prijzen van de wasmachines stijgen, hoe hoger de serie. Hieronder heb ik overzicht gemaakt van de technieken die je bij een bepaalde wasmachine-serie mag verwachten.

Nieuwe AEG wasmachine series

De opbouw van het typenummer bepaalt de serie

Een cijfer op letter verschil in het typenummer, kan een wereld van verschil zijn. Gelukkig zijn de nummers redelijk goed te verklaren, wat best wel wat duidelijkheid geeft.

Typenummer  
Modelnaam begint met L6FB Dan heb je met een instap model te maken uit de 6000 serie. Het energielabel  is A+++ -20%.
Modelnaam begint met L7FE Wasmachine uit de 7000 serie. Vanaf deze serie beschikken de apparaten over ProSteam
Modelnaam begint met L8FB of L8LE Dit is de 8000 serie met ÖkoMix en een zeer energiezuinig A+++-50% label
Modelnaam begint met L9FE Dit zijn de top wasmachines uit de AEG 9000-serie en beschikken over alle functies uit de voorgaande series. Alleen de 9000-serie beschikt over SoftWater technologie.

Kiezen tussen de AEG L9FE96CS of  AEG L8FE96ES?

Als je de uitleg van de modelnummers hebt gelezen, dan kun je de veelgestelde vraag van hierboven ook gemakkelijk zelf beantwoorden. Deze vraag komt vaak terug, daarom zal ik wat meer uitleg geven.

Als de AEG L9FE96CS niet past binnen je budget, maar je wel wilt kiezen voor een AEG, dan zou je eens kunnen kijken naar de AEG L8FE96CS. Dit is ook een 9 kilo wasmachine zonder SoftWater technologie, waardoor de prijs ook  een stuk lager ligt.

De grootste verschillen heb ik hieronder naast elkaar gezet.

AEG L8FE96ES AEG L9FE96CS
Flink stuk goedkoper dan de L9FE96CS (8000 serie) Behoort tot de TOP-9000 SERIE van AEG
Energieklasse: A+++ -50% Jaarverbruik: 106 kWu Energiekosten 24 euro per jaar Zeer energiezuinig Energieklasse: A+++ -65% Jaarverbruik: 76 kWu Energiekosten 17 euro per jaar
Snellere standaard wasprogramma’s Programmaduur katoen 60°C volle belading (238 min) Programmaduur katoen 60°C volle belading (268 min)
 Beschikt over trommelreinigingsprogramma Heeft SoftWater-technologie
Test verschillen: Goed wasresultaat Gebruiksgemak (trommelreiniger) Test verschillen: Zeer goed in schoonwassen Centrifugeert beter (perfecte combinatie met wasdroger) Geavanceerdere waterbeveiliging

Voor mij blijft de L9FE96CS de favoriet, maar het kleinere broertje uit de 8000-serie zet ook prima prestaties neer.

Eind oordeel: (sub)topper van AEG

Mijn oordeel na deze AEG L9FE96CS review is wat dubbel. Voor een wasmachine in deze prijsklasse ligt de lat extra hoog en zorgt elk kleine minpuntje voor aftrek. De (kleine) minpunten zijn voor mij dat de standaard wasprogramma’s relatief lang duren. Daarnaast vind ik dat op zo’n wasmachine uit de topserie ook een trommelreinigingsprogramma beschikbaar moet zijn.

Gelukkig zijn beide minpunten ook wel gemakkelijk zelf op te lossen. Sneller wassen doe je met de optie Tijdbesparen. En de trommel reinigen kan ook door twee keer per maand op 90 °C te wassen.

Vind je deze minpunten daarom niet zo’n probleem, dan koop je een wasmachine die prima schoon wast. AEG heeft bewezen betrouwbare wasmachines te maken en de 5 jaar garantie schept vertrouwen.

Interessante alternatieven

Ben je nog niet zeker over deze wasmachine? Ik heb enkele interessante 9 kilo wasmachine gezocht die op sommige punten beter presteren als de AEG. Deze drie wasmachines zou ik zeker ook eens bekijken.

Geen berichten voor deze criteria.

 

Extra informatie

Specificaties: AEG L9FE96CS – 9000 serie – SoftWater technologie

Wasmachines
Geluidsniveau centrifuge

75

Handige extra's

Beladingssensor, Ruime vulopening, Startuitstel of einduitstel, Stoomfunctie, Tussentijds was toevoegen

Merk

AEG

Toerental centrifugeren

1600

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

9 kg

Wat vind je belangrijk?

Korte wasprogramma's, Zuinig kleine wasjes doen

Specification
Model

Vrijstaand

MPN Manufacturer Part Number

914 550 904

EAN

7332543501526

Taal bedieningspaneel

Nederlands

Taal handleiding

Nederlands

Kleur
Stand display

Gekanteld

Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

1.50 m

Gewicht

82 kg

Product gewicht

80.50 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Extra garantie

10 jaar garantie op de motor

Reparatie type

On-site repair

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Ja

Geschikt voor professioneel gebruik

Nee

Energieverbruik per 100 cycli

49 kWh

Waterverbruik per cyclus

49 l

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

9 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

47

Geluidsniveauklasse

D

Type waterbeveiliging

Bodemsensor, Overloopbeveiliging, Aquastop (slangbeveiliging)

Maximum cleansing temperatuur

95 °C

Duur wascyclus op standaard programma

40

Duur eco-programma

0.493 minuut

Aantal wasprogrammas

10

Type wasprogramma

Handwas

Trommelreinigingsprogramma

Ja

Heeft anti-kreuk fase

Ja

Merkspecifiek kenmerk

AEG Softwater

Droogresultaat

Klasse B

Toerental centrifuge

1600 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Nee

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Ja

Tussentijds was toevoegen

Ja, tijdens de eerste spoelbeurt

Optie wasprogramma verkorten

Ja, verkorte versie reguliere programma's mogelijk

Uitgesteld start

Ja

Type wasuitstel

Startuitstel

Indicatie reinigingsbeurt

Nee

Tumbler heeft verlichting

Nee

Bediening via mobiele app

Nee

Wasmachine opties mobiele app

Wasprogramma advies

Slimme functie

Stoomfunctie, Beladingssensor, Trommelreiniging, Watersensor

Smart Home Platform

Geen platform

Kan zelfstandig met internet verbinden

Nee

App vereist voor volledige functionaliteit

Nee

Diameter vulopening

Large (34 cm en groter)

Kinderslot

Ja

Product breedte

60 cm

Product hoogte

85 cm

Product lengte

60.50 cm

Standaard meegeleverd

Handleiding, Aanvoerslang, Afvoerslang

Verpakking breedte

640 cm

Verpakking hoogte

900 cm

Verpakking lengte

710 cm

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Serie

AEG 9000

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (2)

2 recensies voor AEG L9FE96CS – 9000 serie – SoftWater technologie

5.0 uit 5
1
0
0
0
0
Schrijf een recensie
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling
 1. SVM

  Zeer fijne machine
  Wast goed schoon.
  Vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon
  Minpunt bij de l9fe96cs
  Is dat hij bij iedere wasbeurt het zout teken aangeeft
  AEG al 3 keer er bij gehad
  Oorzaak niet gevonden
  Snel naar een andere machine uitgekozen
  Want een technische storing die niet te verhelpen is is niet goed

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd
 2. Froukje

  Ik heb de L9FEN96CS gekocht, nu 4 wassen gedraaid met Ariël, de was ruikt nergens naar, wat doe ik fout??

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd

  Plaats een recensie

  Wasmachine Pagina
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  0
  Shopping cart