AEG L7FENQ96 – 7000 serie – AutoDose

Op dit moment zijn er nog maar weinig betrouwbare AEG L7FENQ96 reviews te vinden. Dat laat zien dat een uitgebreide test zeker geen overbodige luxe is. Hieronder lees je alles wat wij weten over deze nieuwe AEG wasmachine.

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: AEG L7FENQ96 - 7000 serie - AutoDose - Wasmachine - €0,00
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 7332543694815 SKU: 9200000115199035
Laatst geüpdatet op
Last updated on juni 20, 2024 12:00 pm Details

Beschrijving

Update: De AEG L7FENQ96 gaat binnenkort uit het assortiment.

u003cstrongu003eLet op: de AEG L7FENQ96 wordt binnenkort niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.u003c/strongu003e
u003cstrongu003eLet op: hieronder gaat de review van de AEG L7FENQ96 verder. Deze wasmachine is zoals gezegd binnenkort niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.u003c/strongu003e

Prijzen en aanbiedingen

Dit model, uit de 7000 serie, is sinds mei 2019 verkrijgbaar. De prijsverschillen tussen de winkels zijn nog beperkt. Maar door tijdelijke acties kun je toch al snel een behoorlijk bedrag besparen. Met de onderstaande knoppen, check je direct bij welke webwinkel de machine in de aanbieding is.

[dfrcs ean=”7332543694815″]

[magicactionbox id=”2544″]

AEG L7FENQ96 review : aanrader met maar een paar kleine minpuntjes

Wasmachinepagina heeft deze AEG vergeleken met andere populaire 9 kilo wasmachines. Een snel tipje van de sluier: het gaat om een zeer goed presterende wasmachine met maar een paar kleine minpunten.

Allereerst valt de enorme hoeveelheid functionaliteit op. Op deze wasmachine vind je werkelijk alles wat op dit moment verkrijgbaar is; stroom, wifi, automatische wasmiddeldosering en een effectieve waterbeveiliging.

Het nut van al deze functionaliteit ga ik nog uitgebreid toelichten.

Wat moet je weten voor je naar de winkel gaat?

De testresultaten laten zien dat het op gebied van schoonwassen, centrifugeren en gebruiksgemak wel snor zit. Aandachtspuntjes van de L7FENQ96 zijn het geluid tijdens centrifugeren en de snelheid van de eco-wasprogramma’s.

Voor de 1e keer wassen

Door het gebruik van een displays in het bedieningspaneel zijn nieuwe wasmachine steeds gemakkelijk te bedienen. Dat geldt ook voor de L7FENQ96 al vind ik de niet alle functies logisch geplaatst. Het voelt gevoelsmatig natuurlijker aan om het instellen van links naar rechts te doorlopen. En dat is niet altijd het geval bij deze wasmachine.

test, bevindingen en ervaringen WasmachinePagina redactie
 1. Met Aan/Uit knop zet je de machine aan en met de draaiknop kun je het gewenste wasprogramma selecteren. Daarna kun je met de tiptoetsen de standaard waarden aanpassen.
 2. Dan kan de was in de machine. Deze wordt gewogen en gecheckt of dit past en  overeenkomt met het gekozen wasprogramma. Fijn aan deze wasmachine vind ik dat je naast auto-dosering ook kan kiezen voor zelf een ander wasmiddel toevoegen. Handig opgelost door AEG. In deze review ga ik nog verder in op autodose.
 3. Is alles naar wens dan kun je direct op de start/stop knop drukken.

Feiten en cijfers bij het wassen

De snelheid van de standaard wasprogramma’s valt hierdoor toch wel wat tegen. Gelukkig is er de knop tijdsbesparing op het bedieningspaneel, waarmee je de tijd tot normale tijden kan terugbrengen. Er zijn zelfs twee snelheidsmodi: dagelijks en super snel. Voor normaal bevuilde was, kun je deze optie gerust gebruiken.

  Energie tijdsduur wasprogramma
9 kilo wasgoed op 60 °C 0,87 kWu 305 minuten
4 kilo wasgoed op 60 °C 0,53 kWu 265 minuten
4 kilo wasgoed op 40 °C 0,30 kWu 265 minuten

Geluid tijdens het centrifugeren

De wasmachine is tijdens het wassen heerlijk stil. Met slechts 51 decibel hoor je nauwelijks dat de wasmachine aanstaat. Dit is helaas anders bij het centrifugeren, want daarbij loopt het geluidsniveau op tot 77 decibel.

Dit is toch fors meer dan de nieuwste Miele concurrenten die minder dan 73 db aan geluid produceren. Staat de wasmachine in een leefruimte, dan is dit iets om rekening mee te houden.. Centrifugeren doet de AEG dan wel weer erg goed. Na het centrifugeren op 1600 toeren blijft er nog maar 44% restvocht in het wasgoed.

Hierdoor is deze AEG een erg goede keuze als je veel gebruik maakt van een condens- of warmtepomp wasdroger. Centrifugeren kost namelijk minder energie, dan het drogen in een wasdroger.

Meer dan voldoende bruikbare wasprogramma’s

Wasprogramma's op de AEG L7FENQ96

Op de AEG L7FENQ96 vind je de volgende wasprogramma’s:

 • Katoen (en katoen Eco)
 • Synthetica
 • Fijne was
 • Wol/zijde
 • Stoom
 • Anti-Allergie
 • 20Min 3Kg
 • Outdoor
 • Jeans
 • Gemakkelijk strijken
 • Jeans
 • Beddegoed
 • Dekens
 • Sport
 • Handdoeken
 • Fleece
 • Gordijnen

Keuzes maken en bespaar tot 350 euro

Vandaag de dag zien velen door alle verschillende typenummers en modellen door de bomen het bos niet meer. Tientallen modellen die soms alleen op kleine details en prijsverschillen. Zo hebben we ook bij AEG twee technisch identieke wasmachine gevonden. Nog moeilijker wordt het als je naast AEG ook nog andere merken in je keuze mee wilt nemen.

Op dit moment is Miele in de testen van de Consumentenbond de grote winnaar onder de 9 kilo wasmachines. Maar hier moet je nooit zo maar op blindvaren, want wil je een Miele met dezelfde functionaliteit als deze AEG, dan ben je fors duurder uit. Ik heb een aantal keuzes naast elkaar gezet.

AEG L7FENQ96 of toch de L7FENS96?

alternatief:goedkopere AEG L7FENS96

De modelnamen verschillen maar één letter. De L7FENS96 is de machine zonder AutoDose en My AEG Care app, maar verder zijn de fantastisch prestaties identiek. Deze eenvoudigere wasmachine is op dit moment bijna 350 euro goedkoper dan de L7FENQ96.

Dat maakt de AEG L7FENS96 voor veel huishoudens een interessante optie, want niet iedereen heeft behoefte om de wasmachine met de smartphone te bedienen. Helaas vind je dit eenvoudigere model bij minder veel webshops in hun assortiment. Hieronder vind je het overzicht van winkels waar dit model verkrijgbaar is.

[dfrcs ean=”7332543684984″]

Goedkoper zonder poespas en gadgets, maar met wel dezelfde top prestaties.

Miele of AEG: wat zijn de grootste verschillen

In de wasmachinetest van de Consumentenbond komen een aantal 9 kilo modellen van Miele als winnaar uit de bus, maar deze zijn dan wel €200 tot €300 duurder en ze beschikken over minder functionaliteit dan de gereviewde AEG.

Als je puur naar prijs/kwaliteit verhouding kijkt, dan is de AEG de winnaar.  Maar dat is wat kort door de bocht. Ik heb de plussen en minnen van de twee merken naar elkaar gezet.

  Sterke punten Min punten
Miele schoonwassen centrifugeren hogere aanschafprijs
AEG schoonwassen centrifugeren snelheid programma’s geluid

Je zou kunnen zeggen dat de prestaties van de fabrikanten op gebied van schoonwassen en centrifugeren elkaar maar weinig ontlopen. Voor de hogere prijs van de Miele krijg je een snellere wasmachine en die tijdens het centrifugeren wat minder geluid maakt. De keuze is aan jou!

Bijzonder is wel dat AEG L7FENQ96 wel beschikt over heel veel functionaliteit. Hiermee onderscheidt de AEG zich van veel concurrenten. Ik zal hierop eens inzoomen.

Standaard met alle nieuwe schoonwas techniek

Deze wasmachine maakt onderdeel uit van de AEG serie 7000. Dat zal de meesten niet zoveel zeggen, maar dat is een serie waar je veel bruikbare functionaliteit krijgt, zonder dat je hiervoor de hoofdprijs moet betalen.

Op de L7FENQ96  vind je bijvoorbeeld:

 • autodose: automatische dosering van wasmiddel
 • AEG Care-app: bedien je wasmachine op afstand met je smartphone
 • Centrifugeren op 1600 toeren per minuut
 • Prosense: optimale afstemming water- en energie op de hoeveelheid was
 • AquaControl: beschermt je huis tegen waterlekkage
 • ProSteam: geur en opfrissen zonder water

Flexibele wasmiddeldosering met AutoDose

Langzaam maar zeker vindt je automatische wasmiddeldosering op steeds meer nieuwe wasmachines terug. Bovendien is het automatisch doseren van wasmiddel het stadium met veel kinderziektes ontgroeid.

Handig bij dit AEG-model is dat je eenvoudig kan switchen tussen wit- en bont wasmiddel, zonder dat je speciaal wasmiddel nodig hebt. Bij AEG AutoDose hebben ze hiervoor naast het wasmiddeldoseerreservoir (zie: 2) een plekje in de wasmiddellade vrij gehouden om zelf wasmiddel (zie 1) te kunnen toevoegen.

Met een druk op de knop kun je dan snel afwisselen tussen bijvoorbeeld witte en gekleurde was. Simpel waar gewoon goed over nagedacht is en die het wassen in de praktijk een stuk makkelijker maakt.

Uitleg bij AEG L7FENQ96 review over gebruik van AEG autodose

AEG Care-APP lastig en van weinig nut

Ik vind het altijd fantastisch om te zien hoe wasmachine techniek zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Vandaag de dag moet alles smart zijn. Een trend waar ook de wasmachinefabrikanten op in spelen. De bediening en de functionaliteit van de wasmachines-apps worden steeds uitgebreider. De MyAEG app is gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store.

Toch ken ik maar heel weinig mensen die veelvuldig hun wasmachine met een smartphone bedienen. Je moet toch altijd nog al je wasgoed in de trommel stoppen en de deur dicht doen. Daarna kun je wel de machine met je telefoon bedienen en de voortgang uitlezen. Een soort uitgestelde start op afstand.

Daarnaast zijn er nog wat leuke nice-to-have opties, maar ik geloof niet dat dit voor veel kopers doorslaggevend zal zijn.

 • starten van een gevulde trommel met was;
 • signaal krijgen op je smartphone als het wasprogramma klaar is
 • eigen wasprogramma als favoriet opslaan
 • advies over beste wasprogramma op basis van jouw informatie

Het koppelen van de AEG op je wifi-netwerk is trouwens een behoorlijke lastige klus. Veel mensen heb ik hierbij moeten helpen, omdat ze het zelf niet lukt.

Automatische wasmiddeldosering

In tegenstelling tot de eenvoudigere F7FENQ96 beschikt dit model wel over AEG AutoDose. En ik ben behoorlijke enthousiast over deze functie. Goed doseren is niet alleen een must voor een schone was, maar ook voorkom je kleding vorm en kleur verliezen.

Natuurlijk kan je ook zelf goed doseren, alleen gebeurt dit in de praktijk niet zoveel. Veel mensen gieten op het gevoel een scheut wasmiddel in het zeepbakje. Vaak te veel waardoor op den duur een stinkende wasmachine door vetluis ontstaat.

Groot voordeel van AEG AutoDose is dat het systeem flexibel gebruik kan worden. Je kan nog altijd heel snel wisselen naar bijvoorbeeld een ander (wit) wasmiddel dan in het reservoir zit.

Opfrissen met stoom

Voor ik tot een advies en oordeel wil komen, wil ik nog even inzoomen op het stoomprogramma.

Op het bedieningspaneel vind je ook de stoomknop. Hiermee kun je er voor kiezen om een wasprogramma af te ronden met een zacht stroomprogramma. De stoom-optie kun je op twee manieren gebruiken:

 • Kleding opfrissen en geurtjes verwijderen zonder gebruik van water. Dit kun je vergelijken met het luchten van kleding. Deze optie zou nog meer waarden hebben als je bij het opfrissen een lekker fris wasverzachter geurtje zou kunnen toevoegen. Dat kan helaas nog niet.
 • Een andere mogelijkheid is een wasprogramma afsluiten met een stoomcyclus. Strijken blijft echter nodig. Wel wordt de kreukvorming minder als je na het stomen de was direct uithangt om te drogen.

Ook voelen handdoeken zachter aan na een stoomprogramma.

Waar is de AEG L7FENQ96 in de aanbieding?

Alle grote webwinkels hebben dit model opgenomen in hun assortiment. En dat is gunstig, want acties en kortingsfestivals wisselen elkaar snel af. Hieronder heb ik onze favoriete webwinkels gezet. Met de knop achter de winkel check je direct de laatste actie, zodat je gegarandeerd de laagste prijs vindt.

[dfrcs ean=”7332543694815″ context=”best_offer” title=”De beste AEG L7FENQ96 aanbieding”]

Hall of Fame: wat vinden andere kopers? Consumentenbond: goed uit de test (nov. 2019)

Mijn advies en bevinding

Ruud van WasmachinePagina

Uit de AEG L7FENQ96 review wordt duidelijk dat we met een topper te maken hebben. Zowel kopers als experts zijn positief over deze nieuwste AEG.

Op het gebied van schoonwassen en centrifugeren is deze wasmachine elke concurrent te slim af. Er zijn maar een paar kritiek puntjes naar boven gekomen: meer geluid en lange eco wasprogramma’s.

AEG heeft een betrouwbare reputatie onder veel kopers, experts én reparateurs. Dat maakt de AEG L7FENQ96 tot een van de beste gezinswasmachines van dit moment.

Door zijn lagere prijs in vergelijking met de eveneens prima geteste 9 kilo machines van Miele, is dit mijn favoriete wasmachine voor gezinnen en huishouden.

Wil je alle opties en alternatieven nog eens rustig bekijken?  In onze lijst m

Extra informatie

Specificaties: AEG L7FENQ96 – 7000 serie – AutoDose

Wasmachines
Energielabel

Energielabel C

Geluidsniveau centrifuge

77

Handige extra's

Automatische wasmiddeldosering, Bediening via app, Beladingssensor, Resttijdindicatie, Ruime vulopening, Startuitstel of einduitstel, Stoomfunctie, Tussentijds was toevoegen

Merk

AEG

Toerental centrifugeren

1600

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

9 kg

Specification
Model

L7FENQ96

MPN Manufacturer Part Number

914 550 478

EAN

7332543694815

Taal bedieningspaneel

Nederlands

Taal handleiding

Nederlands

Kleur
Stand display

Gekanteld

Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

1.5 m

Gewicht

77500 g

Product gewicht

77.5 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Extra garantie

10 jaar garantie op de motor

Reparatie type

On-site repair

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Ja

Geschikt voor professioneel gebruik

Nee

Energieverbruik per 100 cycli

65 kWh

Waterverbruik per cyclus

49 l

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

9 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

51

Geluidsniveauklasse

B

Type waterbeveiliging

Bodemsensor, Overloopbeveiliging, Slangbeveiliging

Maximum cleansing temperatuur

95 °C

Duur wascyclus op standaard programma

220 minuut

Duur eco-programma

220 minuut

Aantal wasprogrammas

14

Type wasprogramma

Katoen, Wol, Fijne was, Anti-allergie, Beddengoed, Delicate stoffen, Donker textiel, jeans, Korte was (+/- 60 min), Opfrissen (tot 20 min)

Trommelreinigingsprogramma

Ja

Heeft anti-kreuk fase

Ja

Merkspecifiek kenmerk

AEG ProSense

Droogresultaat

Klasse A

Toerental centrifuge

1600 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Ja

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Ja

Tussentijds was toevoegen

Ja, tijdens de eerste spoelbeurt

Optie wasprogramma verkorten

Ja, verkorte versie reguliere programma's mogelijk

Uitgesteld start

Ja

Type wasuitstel

Startuitstel

Indicatie reinigingsbeurt

Nee

Tumbler heeft verlichting

Nee

Bediening via mobiele app

Ja

Wasmachine opties mobiele app

Melding zodra wasmiddel op is, Wasprogramma advies, Wasprogramma selecteren

Slimme functie

Automatische wasmiddeldosering, Beladingssensor, Startuitstel, Watersensor, Stoomfunctie, Trommelreiniging

Smart Home Platform

Geen platform

Kan zelfstandig met internet verbinden

Ja

App vereist voor volledige functionaliteit

Nee

App werkt op besturingssyteem

Niet van toepassing

Delen van gebruikersgegevens vereist

Niet van toepassing

Wifi vereist

Nee

Bluetooth vereist

Niet van toepassing

Mobiele data verbinding mogelijk

Niet van toepassing

Betaalde diensten vereist

Niet van toepassing

Compatibel met

Niet van toepassing

Introductiejaar

2019

Introductiemaand

Mei

Ondersteuning met updates

Niet van toepassing

CE markering

Zichtbaar

Diameter vulopening

Large (34 cm en groter)

Kinderslot

Ja

Product breedte

60 cm

Product hoogte

85 cm

Product lengte

66 cm

Standaard meegeleverd

Aanvoerslang, Afvoerslang, Handleiding

Verpakking breedte

59 cm

Verpakking hoogte

89 cm

Verpakking lengte

68 cm

Waarde energielabel nieuw 2021

C

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Serie

AutoDose

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (2)

2 recensies voor AEG L7FENQ96 – 7000 serie – AutoDose

5.0 uit 5
1
0
0
0
0
Schrijf een recensie
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling
 1. Leon Kessels

  Ik heb deze AEG nu 3 weken. En nog steeds super tevreden.

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd
 2. Dolfijn

  Ben fan van AEG maar die autodose is ruk. Of wij hebben pech. De was blijft er niet fris naar wasmiddel ruikend uit komen. Ook niet muf zoals bij wasluis zou zijn. Alle merken goedkoop en duur geprobeerd. Zelfs niet met de dure wasverzachter op de sticker waarvan ik weet dat hij echt weken in je kast geurt. Autodose doseert niet. Bakje blijft vol of loopt leeg terwijl je met handdosering werkt.

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd

  Plaats een recensie

  Wasmachine Pagina
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  0
  Shopping cart