AEG L7FE86EW – 7000 serie – ProSteam

Deze AEG wasmachine is Coolblue’s Keuze. Maar wat maakt deze wasmachine dan beter dan andere 8 kilo modellen? Omdat ik hier zelf wat vraagtekens bij had, heb ik deze week mijn eigen review gemaakt.

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 7332543505012 SKU: 9200000063316371
Laatst geüpdatet op
Last updated on juni 19, 2024 1:26 pm Details

Beschrijving

Update: De AEG L7FE86EW was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Miele wasmachine hoog.

In deze review heb ik de AEG L7FE86EW op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine . Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst.

u003cstrongu003eLet op: de AEG L7FE86EW wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.u003c/strongu003e

Alternatieven voor de AEG L7FE86EW

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de AEG L7FE86EW op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

u003cstrongu003eLet op: hieronder gaat de review van de AEG L7FE86EW verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.u003c/strongu003e

 

Inhoud van deze AEG L7FE86EW review

[magicactionbox id=”2544″]

AEG L7FE86EW review: wat moet je weten over deze wasmachine?

Door de vele verschillende AEG modellen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Deze AEG L7FE86EW maakt onderdeel uit van de populaire 7000-serie. Hieronder ga ik de wasmachine uitgebreid vergelijken met andere wasmachines met dezelfde vulcapaciteit van 8 kilo.

AEG L7FE86EW review en wasmachine vergelijkingstest
Update - 2018.05.20 Op het moment van schrijven is deze wasmachine opgenomen in de Keuze van Coolblue. Dit zijn wasmachines die volgens Coolblue de beste prestaties leveren voor hun aanschafprijs Bekijk Keuze van Coollbue

De apparaten uit de  AEG 7000-serie zijn scherp geprijsd met veel functionaliteit. Standaard zijn ze voorzien van:

 • Pro Steam (stoomfunctie)
 • Pro Sense (zuinig bij halve trommels)
 • Softplus (beter opname van wasmiddel)
 • Koolborstelloze motor met zuinig energielabel A+++-30%

De toegevoegde waarde van de Softplus functie is onduidelijk. Wat is dit eigenlijk en wat heb je er aan? AEG geeft aan dat de wasverzachter hierdoor gelijkmatiger wordt verspreid. Dit lijkt op de EcoBubble functionaliteit van Samsung.  Omdat ik merk dat het schoonwassen niet veel verschilt van andere AEG-wasmachines zonder Softplus hecht ik niet zoveel waarde aan deze techniek. Baat het niet dan schaadt het niet.

Op basis van de bovenstaande testscores en vergelijking met andere 8 kilo wasmachines, kun je zeggen dat de AEG L7FE86EW een subtopper is.Op belangrijke gebieden, zoals schoonwassen en centrifugeren scoort de wasmachine goed.

Minder sterk punten zijn het geluidsniveau tijdens het centrifugeren en de tijdsduur van de eco wasprogramma’s. Hier doet de concurrenten met VarioPerfect van Bosch en Siemens het een stuk beter.

Prosense en prosteam in de praktijk

Alle modellen uit de 7000 serie zijn voor zien van alle functies die een gemiddeld gezin in de praktijk nodig heeft.

Verschillen tussen AEG wasmachines

ProSense heb ik in de praktijk als bruikbaar ervaren. De hoeveelheid water en energie wordt afgestemd op de hoeveelheid was in de trommel. Zeker in een gezin met kinderen komt het vaak voor dat nog net even die broek met grasvlekken moet wassen voor de volgende schooldag. De machine weegt dan voor het starten van het programma het gewicht van de kledingstukken in de trommel. Dit gaat automatisch en duurt een paar seconden.

Prosteam is vooral bruikbaar voor het opfrissen van kleding na een avondje stappen. Hier moet je niet al te veel van voorstellen. Vergelijk het met het luchten van kleding in de buitenlucht. De wasmachine is zeker geen vervanging van de stomerij. De claim van de fabrikant dat het kreuken flink wordt verminderd heb ik zelf niet ervaren.

Schoonwassen en wasprogramma’s

AEG staat bekend om bovengemiddeld goed schoonwassen en centrifugeren. Deze reputatie zie je ook terug in de reviewscores van dit model. Alle testresultaten in deze review zijn gebaseerd op wassen met het standaard katoen wasprogramma.

Als je gaat wassen met deze machine valt direct de grote deuropening van 34 cm op. Handig bij het in- en uitladen van de machine. Verder is het bedieningspaneel simpel en overzichtelijk Het lezen van de handleiding is niet nodig.

Uitleg over het bedieningspaneel van de AEG L7FE86EW

Gelukkig kun je bijna alle wasprogramma’s nog naar eigen inzicht bijstellen. Dat lijkt normaal, maar is zeker niet bij alle nieuwe wasmachine mogelijk.

Positieve punten bij het wassen

Het goed wegspoelen van wasmiddel is bij de huidige generatie wasmachine dé achilleshiel. Door de focus op energie- en waterbesparing is spoelen laag op het prioriteitenlijstje van fabrikanten gekomen. Met de optie extra spoelen kun je de wasmachine nog een extra laten spoelen met koud water.  Dit is noodzakelijk bij babykleding of bij een huidallergie voor wasmiddel. Echt handig is dat je het extra spoelen permanent kunt instellen, zodat je er zelf niet meer aan hoeft te denken.

De tiptoets tijdsbesparen is je beste vriend als je weinig tijd hebt. De duur van wasprogramma wordt hiermee ongeveer tot de helft verkort, daar tegen over staat dat het energieverbruik met deze optie wel hoger wordt. Dit is vergelijkbaar met VarioPerfect van Bosch. Een andere interessante optie voor huishoudens met weinig tijd, is het programma 20 minuten – 3 kilo.

Jammer, dit kan beter

Natuurlijk zijn er ook enkele minnen bij het wassen. Op deze machine vind je wel een trommelreinigingsprogramma, zodat de trommel fris blijft zonder muffe geur en grijze smurrie. Jammer dat een automatische reiniging van het wasmiddelbakje ontbreekt.  Dit bakje zal je dus regelmatig zelf moeten schoonmaken.

Ook ontbreekt een automatisch wasmiddeldosseersysteem, zoals TwinDos of Idos. Ik moet toegeven dat dit geen ‘must’ is, maar zo’n doseersysteem wend snel.  Als klein goedmakertje uit praktijk ervaringen blijkt dat een automatische dosering lang niet altijd het beste wasresultaat garandeert.

Testgegevens verbruik AEG L7FE86EW

Lage kosten door energiezuinig label

In de grote doos waarin de AEG L7FE86EW zit, vind je een sticker met het energielabel A+++. Op websites wordt vaak nog -30% toegevoegd. Hiermee wordt bedoeld dat de wasmachine nog eens 30% zuiniger is dan het groenste A+++ label.

Als je dit hoort of leest bedenk dan dat er ook een keerzijde aan de medaille zit, namelijk de lange wasduur. Helaas zie je dit ook bij deze machine.  De tijdsduur van de standaard eco katoen programma’s zijn veel te lang. Praktijk ervaringen laten tijden van meer dan 4 uur zien. Deze wasmachine uit 2016 is volledig gefocust op energiebesparing, waardoor de balans wat mij betreft te verder is doorgeslagen naar energie besparing.

Gelukkig zit er een knop tijdbesparen op het bedieningspaneel. Ik denk dat veel kopers deze vaak gaan gebruiken.  De tijdsbesparing is enorm en in iets meer dan één uur is de wasmachine dan klaar. Deze optie kun je gebruiken voor katoen, synthetica, fijne was, stoom en jeans.

Opvallende ervaringen en bevindingen van andere kopers

 • Specificaties & Uitleg
 • Meningen en bevindingen
 • Storingen en problemen

  Toelichting bij specificaties
Introductie jaar  2016
Vulgewicht Met deze machine kun je in één keer 8 kilo katoen was schoonwassen. Weet je niet welke vulcapaciteit je nodig hebt? Bekijk dan onze keuzehulp.
Centrifuge toerental Er kan gecentrifugeerd worden op 1600 toeren. Dit doet de AEG uitstekend. Het restvochtpercentage is slecht 44%. Ideaal in combinatie met een wasdroger.
Energieverbruik Met een A+++-30% energielabel ligt het energieverbruik laag. Het verbruik op het label wordt geschat op  137 kWh/jaar per jaar. Omgerekend in euro’s bedraagt dit  € 31. De gebruikskosten zijn gelijk aan de meeste andere 8 kg wasmachines.

 • Energieverbruik 60°C volle trommel katoen:  1,30 kWu
 • Energieverbruik 40°C volle trommel katoen:  1,20 kWu
 • Energieverbruik 40°C halfvolle trommel katoen:  0,46 kWu
Afmetingen De afmeting van de machine zijn  (H)85 x (B)60 x (D)57,1. 
Geluidniveau De wasmachine maakt meer geluid dan sommige andere machines. Tijdens het wassen ongeveer  (51 db) en bij het centrifugeren (77 db).
Technisch identieke modellen AEG L7FB60Y AEG L7FB86EW
Ervaringen van anderen
 • Kieskeurig.nl:  8.5 (op basis van 26 review)
 • Coolblue’s Keuze

Keuze van Coolblue

Bevindingen van Coolblue. Past bij 3-4 persoonshuishoudens. Sterke punten van deze AEG volgens Coolblue: de betrouwbare koolborstelloze motor, snel schone kleren, snelle korte wasprogramma, de ProSteam stoomfunctie.

Veel gehoord van andere kopers?

Het korte 20 minuten voor 3 kilo was gebruik ik erg veel.
Centrifugeert slecht als je maar  één of twee kledingstukken wast. Deze komen dan nat uit de trommel
Handige programma’s en altijd schone was.
Specifieke vragen? Bekijk deze AEG pagina.

Oordeel en bevindingen

Ik kan deze AEG L7FE86EW met gerust hart adviseren. Met de prijs/kwaliteit zit het wel goed. De stoomfunctie vind je bij andere fabrikanten alleen op de veel duurdere topmodellen.

Toch ben ik ook enkele minpuntjes tegen gekomen. De lange eco-programma’s kun ondervangen met de knop tijdsbesparing.  Het hogere geluidsniveau van 77 db is voor sommige kopers storend als je veel ‘s-nachts moet wassen.

Hieronder heb ik daarom twee alternatieven genoemd die op deze gebieden beter presteren. Deze moet je zeker ook eens bekijken.

Waar is de AEG L7FE86EW in de aanbieding?

Alternatieve 8 kilo wasmachines

WasmachinePagina heeft de laatste tijd enkele nieuwe 8 kg wasmachines beoordeeld. Uit de testresulaten blijkt dat deze AEG zich goed staande te houden tussen alle concurrentie. De AEG L7FE86EW is een prima wasmachine, maar er zijn betere apparaten.

Onderstaande alternatieven laten op alle testonderdelen net wat betere resultaten zien en zijn te koop voor ongeveer dezelfde prijs.

Extra informatie

Specificaties: AEG L7FE86EW – 7000 serie – ProSteam

Wasmachines
Geluidsniveau centrifuge

77

Handige extra's

Ruime vulopening, Startuitstel of einduitstel, Stoomfunctie, Tussentijds was toevoegen

Merk

AEG

Toerental centrifugeren

1600

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

8 kg

Wat vind je belangrijk?

Korte wasprogramma's, Zuinig kleine wasjes doen

Specification
Model

Vrijstaand

MPN Manufacturer Part Number

914 550 017

EAN

7332543505012

Taal bedieningspaneel

Nederlands

Kleur
Stand display

Recht

Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

1.50 m

Gewicht

73.50 kg

Product gewicht

73.50 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Extra garantie

10 jaar garantie op de motor

Reparatie type

On-site repair

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Ja

Geschikt voor professioneel gebruik

Nee

Waterverbruik per cyclus

54 l

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

8 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

51

Type waterbeveiliging

Overloopbeveiliging, Aquastop (slangbeveiliging)

Maximum cleansing temperatuur

95 °C

Duur wascyclus op standaard programma

210.0

Aantal wasprogrammas

10

Type wasprogramma

Fijne was, Donker textiel, jeans, Handwas, Katoen, Opfrissen (tot 20 min), Wol, Synthetisch, Korte was (+/- 60 min)

Trommelreinigingsprogramma

Ja

Heeft anti-kreuk fase

Ja

Merkspecifiek kenmerk

AEG ProSteam

Droogresultaat

Klasse A

Toerental centrifuge

1600 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Nee

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Nee

Tussentijds was toevoegen

Ja, tijdens de eerste spoelbeurt

Optie wasprogramma verkorten

Ja, verkorte versie reguliere programma's mogelijk

Uitgesteld start

Ja

Type wasuitstel

Startuitstel

Indicatie reinigingsbeurt

Nee

Tumbler heeft verlichting

Nee

Bediening via mobiele app

Nee

Wasmachine opties mobiele app

Wasprogramma advies

Slimme functie

Stoomfunctie, Beladingssensor, Watersensor, Trommelreiniging

Smart Home Platform

Geen platform

Diameter vulopening

Large (34 cm en groter)

Kinderslot

Ja

Product breedte

60 cm

Product hoogte

85 cm

Product lengte

50 cm

Verpakking breedte

64 cm

Verpakking hoogte

90 cm

Verpakking lengte

61 cm

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (26)

26 recensies voor AEG L7FE86EW – 7000 serie – ProSteam

5.0 uit 5
0
0
0
0
0
Schrijf een recensie

Er zijn nog geen recensies.

Plaats de eerste recensie voor “AEG L7FE86EW – 7000 serie – ProSteam”

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart