AEG L7FB60Y review en acties

Pak jouw korting
pak 20 euro korting bij Expert

Een 8 kilo wasmachine is voor veel huishoudens de juiste keuze. Deze capaciteit past goed als er voor 3 tot 5 personen gewassen moet worden. Ik ben in de gelegenheid geweest om twee recente 8 kg modellen te beoordelen. Eerst deze AEG L7FB60Y review en daarna ga ik aan de slag met de de Miele WDD030.
Beide machines zal ik vergelijken met de Siemens WM14T463NL, onze huidige nr.1 in deze categorie. Wie wint deze 8kg-trommel battle?

Update: De AEG L7FB60Y was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze Miele wasmachine hoog.

In deze review heb ik de AEG L7FB60Y op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine . Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst. 

Let op: de AEG L7FB60Y wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.

Alternatieven voor de AEG L7FB60Y

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de AEG L7FB60Y op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: AEG L6FB586CBS ProSense - €649,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor AEG L6FB586CBS ProSense
Laatste updates:
  • €649,00 - 25 juli 2022
  • €599,00 - 18 juli 2022
  • €649,00 - 8 juni 2022
  • €549,00 - 21 mei 2022
  • €649,00 - 1 mei 2022
  • €599,00 - 10 april 2022
  • €649,00 - 6 april 2022
  • €709,00 - 2 april 2022
Sinds: 10 februari 2022
  • Hoogste prijs: €709,00 - 2 april 2022
  • Laagste prijs: €549,00 - 15 februari 2022
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: AEG L6FBN8400 - 6000 serie - ProSense - Wasmachine - €589,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor AEG L6FBN8400 - 6000 serie - ProSense - Wasmachine
Laatste updates:
  • €589,00 - 4 juli 2022
  • €592,00 - 1 juli 2022
  • €589,00 - 11 juni 2022
  • €599,00 - 1 april 2022
  • €519,00 - 21 maart 2022
  • €579,00 - 17 maart 2022
  • €688,99 - 9 maart 2022
  • €713,95 - 23 februari 2022
Sinds: 21 februari 2022
  • Hoogste prijs: €724,95 - 21 februari 2022
  • Laagste prijs: €519,00 - 21 maart 2022
Let op: hieronder gaat de review van de AEG L7FB60Y verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.

Direct naar de laagste prijzen en kortingsacties

AEG L7FB60Y review: populair en veel verkocht

Deze AEG is in korte tijd erg populair geworden. Uit branche cijfers blijkt dat het een van de meeste verkochte wasmachine van dit moment is. De aantrekkelijke prijs zal hier zeker aan bijdragen. Daarnaast zijn AEG-wasmachines betrouwbaar en leveren prima wasprestaties. Dit laatste geldt ook voor de AEG L7FB60Y, zoals de onderstaande testresultaten laten zien.

WasmachinePagina AEG L7FB60Y review door wasmachine-experts
8 Totale Score
Oerdegelijk met kleine minpunten

Trommel capaciteit: 8 kilo
Centrifugeren: 1600 tpm
Energieklasse: A+++-30%
Jaarverbruik: € 31,- (137 kWh)
Wasresultaat: goed
Centrifugeert: zeer goed

Schoonwassen
8.5
Centrifugeren
9
Energieverbruik
8
Spoelen
7.5
Snelheid wasprogramma's
5.5
Bediening en gemak
8.5
Prijs/kwaliteit
9
Pluspunten
  • Topper in centrifugeren
  • Goed in schoonwassen
  • Stoomfunctie voor luchten
  • Betrouwbaarheid AEG
- Minpunten
  • Logica knoppen bedieningspaneel
  • Lange tijdsduur (eco)wasprogramma's

Op onze AEG-pagina lees je meer achtergrond informatie over dit merk. De review hieronder gaat geheel over mijn bevindingen en ervaringen met de L7FB60Y.

De plussen en minnen tijdens het wassen

Ervaringen en bevindingen tijden het wassen

Onze rapportcijfers laten zien dat de AEG goed is in het schoonwassen van zowel katoen als synthetisch wasgoed. AEG heeft ook aandacht geschonken aan gebruiksgemak. Door de grote witte deur van 34 cm heb je in een mum van tijd een volle wasmand in de trommel gestopt.
Een automatische wasmiddeldosering functie ontbreekt. Dat betekent dat je zelf het wasmiddel zal moeten doseren.

Wasmiddelbakje kan beter

Van andere kopers van de AEG L7FB60Y hoor ik nog wel eens opmerkingen over onhandige scherpe randen aan het zeepbakje. Dat klopt, want aan de onderkant loopt een gietnaad op een wat onlogische plek. Maar heel veel last zal je hier niet van hebben, waardoor ik het ook niet als een minpunt wil benoemen.

Het bakje is voorzien van een inzet, zodat je zowel poeder als vloeibaar wasmiddel kan gebruiken bij de uitgestelde start.

Bediening en tochscreen minder geslaagd

Het lezen van de handleiding om je eerste was te draaien is niet echt nodig. Duidelijke Nederlandstalige woorden maken duidelijk welke functies er achter de knoppen zitten.

Minder geslaagd is de layout van de knoppen op het bedieningspaneel. Je kan ze niet van links naar rechts doorlopen, wat de bediening veel logischer zou maken. Nu moet je op verschillende plekken op het paneel een keuze maken. Dat zal zeker wennen, maar het kan beter.

Ook is de respons van de touchknop niet optimaal. Ik heb meerdere keren op een knop moeten drukken om een keuze te bevestigen. Desondanks hoor ik weinig defecten, dus het paneel zal in de dagelijkse praktijk wel robuust zijn.

Gebruik van de tijdsbesparing functie

Het grootste minpunt van de L7FB60Y zijn de lange (eco) wasprogramma’s. Om een indicatie te geven van de snelheid: een volle trommel katoen was op 60 °C duur 3 uur.  Schakel je de extreem zuinige eco-stand in, dan zal je meer dan 4 uur moeten wachten.

Gebruik de tijdsbesparingsfunctie voor snellere wasprogramma's

Exacte doorlooptijden zijn afhankelijk van de hoeveelheid was in de trommel. De wasmachine weegt vooraf de hoeveelheid kleding in de trommel en past hierop zijn wastijden aan. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om minder last te hebben van de lange wasduur.

Als eerste kun je de optie tijd besparen inschakelen. Door één of twee keer op deze knop te drukken, wordt de wasduur verkort tot 1 uur. Voor licht vervuilde kleding is het wasresultaat nog steeds er goed. Helaas kost zo’n turbo-programma meer energie, dan zo’n extreem lang eco-wasprogramma.

Wil je toch zeer energiezuinig wassen, dan is de uitgestelde start een optie. Je kan dan de machine een zuinig eco-wasprogramma laten doorlopen als je slaapt.  Met een beetje planning is dit heel goed te doen.
Is er echt een spoedje, dan is het 20 minuten (max. 3 kilo) ook nog een alternatief.

Meer over ervaringen en bevindingen van andere kopers

Al met al ben ik tevreden over de wasprestaties, maar zoals je kan lezen zijn er wel wat mitsen-en-maren.

Ervaringen van andere kopers

Omdat deze wasmachine veel verkocht is, hebben we behoorlijk veel feedback van andere kopers gehoord. En dat geeft een goed beeld over de tevredenheid van andere kopers. Hieronder heb ik de de veel genoemde positieve- en negatieve punten naast elkaar gezet.

veel gehoorde pluspunten:
  • Moeilijke vlekken worden goed schoon gewassen
  • Uitstekend in goed droog centrifugeren
  • Mogelijkheden van opfrissen met PRO-STEAM
  • Grote vulopening
  • Verschillende mogelijkheden van tijdsbesparing wasprogramma’s
  • Zelfreinigingsprogramma van de trommel

minpunten die worden ervaren door anderen:
  • Wennen aan de touchscreen bediening
  • Stroef wasmiddelbakje

AEG ProSteam versus SteamPlus

Op deze AEG wasmachine vind je twee verschillende mogelijkheden om stoom te gebruiken. De functionaliteit van de opties is wezenlijk anders en daarover krijg ik veel vragen.  Daarom wat meer uitleg om misverstanden te voorkomen.

ProSteam

Deze functie vind je op de wasmachines uit de 7000-serie én op AEG-wasdrogers uit het hogere prijssegment. ProSteam kun je geheel separaat gebruiken om kleding op te frissen, zonder deze te wassen.

Het is dus geen wasprogramma om vlekken uit kleding te wassen. Bij deze functie wordt een kleine hoeveelheid water aan de kook gebracht waardoor stoom ontstaat. Deze wordt door de gaatjes in de trommel geblazen.

De ProSteam-functie is bedoeld om kleding te luchten en rook- en etensgeur te verwijderen. Er moet voldoende ruimte in de trommel blijven anders is het effect minimaal. Helaas kun je geen  frisse geur meegeven, zoals FragranceDos van Miele.

SteamPlus

Met het activeren van SteamPlus wordt een wasprogramma afgesloten met een korte stoom fase. AEG claimt dat de kreuk in kleding hiermee met 30% wordt verminderd, waardoor je minder hoeft te strijken.

Zelf heb ik hier niet veel van gemerkt. Voor minder gekreukte was blijft het nodig, om je kleding zo snel mogelijk na het beëindigen van een wasprogramma uit de trommel te halen en te drogen te hangen. Door de zwaartekracht krijg je dan minder gekreukte kleding.

Gelijkwaardige alternatieven die je ook moet kennen

Bijna elke nieuwe wasmachine wordt vergezeld van vrijwel identieke apparaten die alleen op details verschillen. Dat maakt het interessant om deze te kennen, want de prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen.

Daarom noem ik hieronder niet alleen alternatieven van andere fabrikanten, maar ook twee AEG’s die technisch identiek zijn aan dit gereviewde model.

De Siemens WM14T463NL is bijzonder goed uit onze vergelijkingstest gekomen. Deze wasmachine heeft ook het predicaat Beste Koop van de Consumentenbond (nov. 2018) gekregen. De Siemens is ongeveer 100 euro goedkoper en de prestaties liggen grotendeels op hetzelfde niveau.
Persoonlijk vind ik de AEG wat robuuster uitgevoerd en beschikt ook over stoomfuncties.

De AEG L7FE86EW is onder de motorkap technisch identiek. Grootste verschil is de grijs/zwarte leur van het bedieningspaneel.  Verder beschikt dit model wel over de Aquacontrol waterlekkage beveiliging.

Ook de AEG L7FB86EW beschikt over Aquacontrol, maar de kleur van het bedieningspaneel is wit/zwart. Voor de rest, zijn de testscores identiek.

8.5
Siemens WM14T463NL review en aanbieding

Siemens WM14T463NL review en aanbiedingRedactiekeuze

Deze wasmachine is eind 2017 in het assortiment van Siemens opgenomen. Ik ga deze Siemens WM14T463NL reviewen, ...
7.9
AEG L7FE86EW review met testgegevens

AEG L7FE86EW review met testgegevens

Deze AEG wasmachine is Coolblue's Keuze. Maar wat maakt deze wasmachine dan beter dan andere 8 kilo modellen? ...

Conclusie en eindoordeel over de L7FB60Y

Leon van WasmachinePagina

Dat deze AEG wasmachine erg populair is, kan ik me voorstellen als je kijkt naar de prijs/kwaliteit. Voor een redelijk betaalbare prijs krijg je een wasmachine die goed is in schoonwassen en uitmuntend centrifugeert.

Als kers op de taart krijg je de stoomfunctie die bij de concurrentie pas op de veel duurdere modellen wordt geïntroduceerd. Als je hierbij nog het betrouwbare imago van AEG toevoegt, dan heb je een succesnummer. In onze lijst van favoriete wasmachines is het een oerdegelijke subtopper.

Toch moet ik ook wel enkele kleine minpunten noemen. De belangrijkste hiervan is de lange tijdsduur van de eco-wasprogramma’s. Gelukkig kun je deze wel omzeilen, zoals je in de review kan lezen.

Kortom ik ben enthousiast. De AEG L7FB60Y moet je wat mij betreft zeker op je lijstje zetten om eens uitgebreid te bekijken.

Actuele aanbiedingen

Wil je snel checken naar actuele aanbiedingen? Bij deze webshops met de laagste prijzen.

1 Reactie
  1. Kan je ook alleen centrifugeren krijg het niet voor elkaar

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart