AEG L6FBNR1 – 6000 serie – ProSense

AEG heeft de productie van de populaire AEG L6FBSPEED gestopt, waardoor deze niet meer verkrijgbaar is. Maar welke AEG wasmachine met een vulgewicht van 8 kilo is dan een goed alternatief? In deze review bekijk ik de veel gekochte AEG L6FBNR1.

Beste deal op: bol.combol.com
Koop voor de beste prijs
Niet op voorraad
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
EAN: 7332543731015 SKU: 9200000128258025
Laatst geüpdatet op
Last updated on mei 20, 2024 2:43 am Details

Beschrijving

Update: De AEG L6FBNR1 was lange tijd leverbaar, maar is helaas niet meer leverbaar. In de testen van diverse consumentensites scoorde deze AEG wasmachine hoog.

In deze review heb ik de AEG L6FBNR1 op allerlei fronten onderzocht, echter aangezien de wasmachine niet meer wordt geleverd kun je hem niet meer bestellen. Daarom heb ik gezocht naar alternatieven voor deze wasmachine . Die heb ik gevonden en direct hieronder geplaatst.

u003cstrongu003eLet op: de AEG L6FBNR1 wordt niet meer geleverd. Bekijk daarom de prima alternatieven hieronder.u003c/strongu003e

Alternatieven voor de AEG L6FBNR1

Onderstaande alternatieven zijn redelijk gelijkwaardig aan de AEG L6FBNR1 op gebied van vulcapaciteit, energielabel en prijsklasse. Klik op de afbeelding of productnaam om meer informatie over de betreffende wasmachine te bekijken op onze website of klik direct uit naar één van de webshops waarop de wasmachine te bestellen is.

u003cstrongu003eLet op: hieronder gaat de review van de AEG L6FBNR1 verder. Deze wasmachine is zoals gezegd niet meer leverbaar. Bekijk daarom beter de genoemde alternatieven.u003c/strongu003e

 

 

[dfrcs ean=”7332543731015″ context=”by_order_number”]

Ben je nog niet zeker of dit jouw nieuwe wasmachine wordt? Lees dan eerst hieronder mijn uitgebreide bevindingen en het koopadvies.

Testoordeel en rapportcijfers door  WasmachinePagina

In elke review vergelijken we een wasmachine op exact dezelfde aspecten en leggen we de testgegevens langs de eerdere winnaars. Hierdoor krijg je een goed beeld van de prestaties. En wat blijkt? Niet elk nieuwe model is altijd beter dan zijn voorganger. Natuurlijk krijg je uitleg en toelichting bij ons oordeel en de rapportcijfers.

WasmachinePagina - AEG L6FBNR1 review

AEG L6FBNR1 review: nieuw is niet altijd beter!

Veel wasmachines uit onze eerdere testen zijn niet meer verkrijgbaar, door de komst van het nieuwe energielabel.  De komende tijd zullen daarom ook veel nieuwe modellen op de markt komen. Helaas is zo’n nieuw model niet altijd beter dan zijn voorganger.  Zo presteren de Aeg L6FBSPEED, AEG L6FBN84GQ (2019) en de Siemens WM14T463NL over de gehele linie wat beter.

Natuurlijk heeft het gereviewde AEG-model ook zijn sterke kanten.  Door dit model te vergelijken met de concurrenten, worden de plussen en minnen vanzelf duidelijk. Goed om te weten, voordat je de wasmachine gaat kopen. Snel aan de slag met het bekijken van deze AEG.

dd

Als je voor de eerste keer wilt gaan wassen, is het doorlezen van de AEG L6FBNR1 prosense handleiding niet echt nodig. De bediening is vergelijkbaar met de meeste andere wasmachines.

Druk op Aan/Uit en selecteer met de draaiknop een van de wasprogramma.’s.  Op het display verschijnen de standaard instellingen. Deze kun je voor een deel nog aanpassen met de toetsen, maar dat zal voor de dagelijkse was niet echt nodig zijn. Tenslotte druk je op de Start/Pauze knop om het wasprogramma om de machine te starten.

In de tabel van cijfers en feiten kun je zien dat de programma’s behoorlijk lang duren. Hierdoor ben je al snel aangewezen op de “tijdbesparen knop” of je moet er voor kiezen om via de uitgestelde start te wassen tijdens het slapen.

uitleg en gebruiken van de tijdsbesparen knop

Verbruik cijfers en feiten

AEG staat bekend om de uitstekende wasprestaties, maar is ook berucht om haar lange wastijden. Dit laatste geldt ook voor deze L6FBNR1.

Functie HOEVEELHEID WASGOED ELEKTRICITEIT VERBRUIK TIJDSDUUR
ECO 40°C – 60°C 8 kilo 0,75 kwu 2 uur 80 min
ECO 40°C – 60°C 4 kilo 0,51 kwu 2 uur 50 min
ECO 40°C – 60°C 4 kilo 0,50 kwu 2 uur 50 min
Katoenwas 60°C 8 kilo 1,75 kwu 3 uur 50 min
Katoenwas 60°C 8 kilo 0,30 kwu 2 uur 50 min

Uitleg met specificaties en functionaliteit

Veel extra uitleg over functionaliteit is niet nodig, want het gaat over een instapmodel zonder veel poespas. Het enige punt uit de lijst met specificatie wat tot vragen kan leiden is AEG ProSense. Vreemd is dat ook op de website hier maar weinig achtergrond informatie over te vinden is. Je vindt prosense-functie op meerdere AEG-wasmachines, daarom ben ik al eens eerder in het AEG-jargon ingedoken.

Wat is AEG prosense?

Uit de tabel met verbruik en wasduur, blijkt dat een wasprogramma wordt aangepast op de belading in de trommel. De beladingssensoren wegen hiervoor de inhoud van de trommel. Hierop wordt dan het wasprogramma, energie- en waterverbruik afgestemd. Een halfvolle trommel is daardoor ook daadwerkelijk eerder klaar.

Dit blijkt in de praktijk ook goed te werken, want een katoenwasprogramma met halfvolle trommel is ongeveer 30 minuten eerder klaar.

Hierdoor wordt nog wel eens door verkopers gezegd dat het niet meer belangrijk is om naar de trommelgrootte te kijken bij de aanschaf. Dit is zeker niet waar, want  ondanks beladingssensoren functioneert een wasmachine optimaal met een volle trommel. De was wordt met een volle trommel beter schoon en het verbruik (water en energie) per kilo wasgoed is dan het laagst.  Bekijk op deze pagina de uitleg over welke grootte trommel bij jou past.

Heb je nog vragen over andere specificaties en functies op deze wasmachines?  Stel je vraag dan in het formulier onder deze review.

deuropening is geen 49 cm maar 34cm

Grote deuropening… of toch niet?

Door een aantal winkels wordt ook de grote deuropening van deze machine geroemd, maar dat blijkt toch net wat anders te liggen. De deur in de wasmachine lijkt inderdaad enorm groot, maar dit blijkt vooral de rand te zijn. De vulopening zelf is met 34 centimeter niet veel groter, dan andere witgoedapparaten in deze categorie.

Een grotere vulopening is vooral handig bij het wassen van tweepersoons beddengoed. Een paar centimeter groter, maakt het inladen en uitladen van de machine een stuk gemakkelijker.

Wasprogramma’s op de AEG

Op de AEG L6FBNR1 zitten alle standaard wasprogramma’s die voor normaal gebruik nodig zijn.

welke wasprogrmma's zitten op de AEG L6FBNR1?

 • Katoen
 • Synthetica
 • Fijne was
 • Wol/zijde
 • Ant-Allergie
 • 20 minuten (maximaal 3 kilo)
 • Outdoor
 • Jeans
 • Machine clean (trommelreininingsprogramma)

Extra waterstop lekkage beveiliging

beveiliging waterlekkages

Wasmachine beschikken over allerlei  verschillende soorten beveiligingen om lekkages en waterschade te voorkomen. Dit apparaat is voorzien van een dubbel watertoevoerslang en deze wordt meegeleverd bij de aankoop.

Je sluit deze slang aan op de watertoevoer er is hiervoor geen extra voorziening nodig. Door de dubbele wand, wordt de waterafvoer afgesloten mocht de binnen mantel scheuren.

Elke beveiliging draagt bij om waterschade te voorkomen, maar wil je maximale beveiliging dan is het WaterProtect Systeem van Miele het beste van het beste.

De Miele die hieronder bij de alternatieven genoemd is (Miele WEF 375 WPS), beschikt over deze waterbeveiliging.

Opvallende pluspunten en minpunten die je moet weten

Uit onze eigen beoordeling en de wasmachinestesten van anderen, zien we dezelfde plussen en minnen terugkomen.

Meer over de minpunten

 • Lange wasduur.  Door beladingssensoren kan de tijdsduur van de wasprogramma’s variëren. Bij mij duurde een volle trommel wassen op het 40°C  katoenwasprogramma zo’n 230 minuten. En dat is 40 minuten langer dan zijn voorganger de AEG L6FBSPEED. Gelukkig zit er wel een tijdsbespaar knop op, om de wasprogramma’s in te korten. Maar dit leidt dan wel tot een hoger energieverbruik.
 • Op dit type vind je geen automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie of WIFI. Het is geen topmodel, waardoor de prijs/kwaliteitverhouding weer erg goed is.
 • Met een geluidsniveau van 75 decibel tijdens het centrifugeren behoort deze AEG tot de middenmoot.

Dit zijn de sterke punten

 • Zoals altijd bij AEG is ook bij dit model het schoonwassen een pluspunt. Zowel katoen als syntische wasgoed wordt uitmuntend schoongewassen. En dat is toch waarvoor je een wasmachine koopt!
 • Het energieverbruik ligt met 137 kWu lager dan de vorige generatie AEG’s
 • Met het centrifugeren op 1600 toeren wordt nog meer water uit je was geslingerd. Het restvochtpercentage is met 44% een stuk lager dan bij  een 1400-toeren apparaat. Dit is vooral een voordeel als je regelmatig een wasdroger gebruikt, omdat je dan behoorlijk op het energieverbruik van de wasdroger kan besparen.
 • Klanttevredenheid en verwachte levensduur van AEG behoort tot de top 3. Deze gegevens worden gebaseerd op praktijkervaring van een grote groep kopers (internetpanel Consumentenbond)

Wat zeggen experts en andere kopers over de AEG L6FBNR1?

Bij het voorbereiden van mijn AEG L6FBNR1 review heb ik alle reacties van andere kopers geanalyseerd. En dat zijn er in het geval van de L6FBNR1 heel erg veel;-)

Dit model is vanaf november 2019 verkrijgbaar en er zijn werkelijk honderden reviews van kopers te vinden. Top, want zo kun je met een analyse snel ontdekken of er veel terugkomende problemen zijn te verwachten.

Postief over:

 • gemakkelijke bediening en gebruik
 • tijdsbesparing knop
 • 1600 toeren
 • grote vulopening
 • mooi design/ontwerp
 • onthoud laatste instelling

Kritisch op:

 • standaard eco-programma’s duren lang
 • gebruik wasmiddellade (stroef)
 • niet stil
 •  instapmodel
 • geen kortwasprogramma op 1600 toeren

minpunt door andere kopers - wasmiddellade

Deze analyse van kopers-reviews is gebaseerd op:

 • Coolblue (238 reviews en gemiddelde van 9.1)
 • Expert ( 5 sterren)
 • Wehkamp (4,5/5.0 sterren – 27 reviews)
 • Bol.com (4.3 van de 5 sterren – 4 reviews)

(dec. 2020 /  bron: wasmachinepagina)

Conclusie en advies: kopen of verder zoeken

Ruud van WasmachinePagina

Een machine die centrifugeert op 1600 toeren, energiezuinig is en een vulgewicht van 8 kilo heeft, is voor veel huishoudens een mooi vertrekpunt als je een nieuwe wasmachine wilt gaan kopen.  De alternatieven laten zien dat er geen concurrenten zijn die dezelfde functies/prestaties bieden in deze prijsklasse.

AEG heeft met deze wasmachine weer een sterke troef in handen. Maar deze AEG L6FBNR1 review laat zien dat er ook wat minder sterke kanten zijn die je moet weten.

Deze hebben vooral te maken met gebruiksgemak. De machine is tijdens het centrifugeren met 75 decibel niet de stilste. Verder duren de wasprogramma’s, zonder te verkorten, erg lang. Voor de rest is dit nieuwe 2020-model helemaal bij de tijd en functioneert uitstekend. De machine voldoet helaas nog niet aan alle duurzaamheidseisen die door het nieuwe energielabel worden gesteld.

De reputatie en betrouwbaarheid van AEG  is zeer goed. De gemiddelde levensduur van een AEG wasmachine ligt rond de 13 jaar en dat is op Miele na het beste van alle fabrikanten. Dit instapmodel is dan niet overal het beste van het beste in, maar de L6FBNR1 is voor gezinnen (4 – 5 personen) een betaalbare en veilige keuze.

Alle AEG L6FBNR1 deals en acties op een rij

Deze wasmachine is bij alle grote witgoedwinkels te koop: van Coolblue, Expert tot Mediamarkt. En dat is alleen maar fijn, want door deze concurrentie loopt er altijd wel een kortingsactie. Zo kan je bij Expert gebruik maken van onze kortingscode en krijg je direct korting op de website. Snel verdiend.

Met de links ga je direct naar de actuele AEG wasmachine aanbiedingen, voor de laagste prijs en beste deals.

[dfrcs ean=”7332543731015″]

Extra informatie

Specificaties: AEG L6FBNR1 – 6000 serie – ProSense

Wasmachines
Energielabel

Energielabel C

Geluidsniveau centrifuge

75

Handige extra's

Beladingssensor, Resttijdindicatie, Ruime vulopening, Startuitstel of einduitstel, Tussentijds was toevoegen

Merk

AEG

Toerental centrifugeren

1600

Top load of voorlader

Voorlader

Vulgewicht wassen

8 kg

Specification
Model

L6FBNR1

MPN Manufacturer Part Number

914 913 070

EAN

7332543731015

Taal bedieningspaneel

Nederlands

Taal handleiding

Nederlands

Kleur
Stand display

Gekanteld

Materiaal tuimelaar

RVS

Positie deur scharnier

Links

Snoerlengte

1.5 m

Gewicht

73000 g

Product gewicht

71.5 kg

Fabrieksgarantie termijn

2 jaar

Extra garantie

Geen extra garantie

Reparatie type

On-site repair

Steenkool borstel motor

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Ja

Geschikt voor professioneel gebruik

Nee

Energieverbruik per 100 cycli

63 kWh

Waterverbruik per cyclus

47 l

Warm water verbinding

Nee

Laadvermogen wasmachine

8 kg

Wasresultaat

Klasse A

Geluidsniveau wassen

50

Geluidsniveauklasse

B

Type waterbeveiliging

Slangbeveiliging

Maximum cleansing temperatuur

95 °C

Duur wascyclus op standaard programma

290 minuut

Duur eco-programma

210 minuut

Aantal wasprogrammas

10

Type wasprogramma

Fijne was, Outdoorkleding impregneren, Synthetisch, Opfrissen (tot 20 min), Katoen

Trommelreinigingsprogramma

Ja

Heeft anti-kreuk fase

Nee

Merkspecifiek kenmerk

AEG ProSense

Droogresultaat

Klasse A

Toerental centrifuge

1600 r/min

Toerental aanpasbaar

Ja

Balans systeem

Ja

Digitale indicator resterende tijd

Ja

Geluidssignaal einde wasbeurt

Ja

Gewicht sensor

Ja

Tussentijds was toevoegen

Ja, tijdens gedeelte programma door afpompen

Optie wasprogramma verkorten

Ja, verkorte versie reguliere programma's mogelijk

Uitgesteld start

Ja

Type wasuitstel

Startuitstel

Indicatie reinigingsbeurt

Ja

Tumbler heeft verlichting

Nee

Bediening via mobiele app

Nee

Wasmachine opties mobiele app

Geen bediening met smartphone mogelijk

Slimme functie

Startuitstel, Beladingssensor

Smart Home Platform

Geen platform

Kan zelfstandig met internet verbinden

Nee

App vereist voor volledige functionaliteit

Nee

Delen van gebruikersgegevens vereist

Niet van toepassing

Wifi vereist

Niet van toepassing

Bluetooth vereist

Niet van toepassing

Mobiele data verbinding mogelijk

Niet van toepassing

Betaalde diensten vereist

Niet van toepassing

Compatibel met

Niet van toepassing

Introductiejaar

2019

Introductiemaand

November

Ondersteuning met updates

Niet van toepassing

CE markering

Zichtbaar

Diameter vulopening

Large (34 cm en groter)

Kinderslot

Ja

Product breedte

60 cm

Product hoogte

85 cm

Product lengte

57.50 cm

Standaard meegeleverd

Handleiding, Afvoerslang, Aanvoerslang

Verpakking breedte

65 cm

Verpakking hoogte

90 cm

Verpakking lengte

57 cm

Waarde energielabel nieuw 2021

C

Categorieën

Wasmachines Huishouden Wassen

Prijsgeschiedenis

-

Beoordelingen (1)

1 recensie voor AEG L6FBNR1 – 6000 serie – ProSense

5.0 uit 5
1
0
0
0
0
Schrijf een recensie
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling
 1. Marianne G

  Ik ben blij met deze wasmachine. Makkelijk te bedienen.

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd

  Plaats een recensie

  Wasmachine Pagina
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  0
  Shopping cart