8.1/10 (Expert Score)
Deze wasmachine is #12 in de categorie Review wasmachine

Tijdens mijn vakantie in Texel stond in de berging van mijn huisje de AEG L6FBKOLN. Tijdens enkele regendagen heb ik deze wasmachine uitgebreider bekeken en uiteraard enkele wasjes gedraaid. In deze AEG L6FBKOLN review lees je mijn bevindingen.

Snel naar de laagste prijs van dit moment

Aanbieding en kortingscodes

Bekijk gratis testoordeel WasmachinePagina

Testoordeel en rapportcijfers

Voor degenen die weinig tijd hebben en snel een keuze moet maken, begin ik met rapportcijfers van deze AEG machine. Met uitzondering van het energieverbruik en de snelheid van wasprogramma’s, doet dit model niet onder voor veel duurdere 8 kilo modellen uit onze test. In de onderstaande review ga ik hier dieper op in en ga ik ook opzoek naar de alternatieven.

8.1Expert Score
Goedkoop is niet altijd duurkoop

Trommel capaciteit: 8 kilo
Centrifugeren: 1400 toeren
Energieklasse: D
Jaarverbruik: 73 kWu (100 wassen)
Wasresultaat: Goed
Centrifugeert: Goed

Wasresultaat
8.5
Centrifugeren
9
Energieverbruik
7
Spoelen
7.5
Snelheid wasprogramma’s
7
Bediening en gebruiksgemak
8
Prijs/kwaliteit
9.5
Onze pluspunten
 • Interessante prijs
 • Schoonwassen &amp
 • centrifugeren
 • Eenvoudige bediening
Dit valt tegen
 • Energieverbruik
 • Snelheid wasprogramma's (zonder tijdsbesparing functie)

AEG L6FBKOLN versus L6FBKOLN+

AEG heeft ondertussen ook een opvolger op de markt gebracht. De update is herkenbaar aan de + achter de modelnaam, al is deze update nog niet breed verkrijgbaar. Deze twee AEG wasmachines presteren nagenoeg gelijk, alleen heeft de duurdere L6FBKOLN+ het zuinigere energielabel C.

Om de twee wasmachines te vergelijken heb ik de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet.

L6FBKOLN naast L6FBKOLN+Kijk en vergelijk
VS
L6FBKOLN
VS
L6FBKOLN+
Energielabelverbruik stroom
energieklasse D
VS
energieklasse C
Centrifugerentoerental
1400 tpm
VS
1400 tpm
Geluid tijdens centrifugerenlager dan 73 db is een stille wasmachine
74 db
VS
74 Db
Gewicht
69 kilo
VS
70 kilo

Op de website van AEG is weinig informatie te vinden over de update, maar bij Expert en EP is de verbeterde versie wel al opgenomen in hun assortiment.

Prijs van de AEG L6FBKOLN+

Dit moet je weten over de wasmachine

AEG L6FBKOLN review

Wassen tijdens vakantie

In mijn vakantiehuisje op Texel was ik blij verrast gebruik te kunnen maken van een eigen wasmachine.

Tijdens een weekje vakantie aan zee heb je al gauw genoeg een heel berg handdoeken. Helaas viel het weer wat tegen, waardoor we ook veel de spijkerbroeken hebben gedragen.
Voldoende was om een aantal “test” wassen te kunnen draaien.

Voor de eerste keer wassen met de met AEG L6FBKOLN

Wat mij in positieve zin is opgevallen is het overzichtelijke bedieningspaneel. Gelukkig zijn knoppen op het bedieningspaneel voorzien van tekst in plaats van symbolen. Hierdoor kun je direct aan de slag. Het lezen van de handleiding is dan ook niet direct nodig.

Alle veel gebruikte functies zijn direct met een eigen knop beschikbaar.

 • Start uitstel: maximaal tot 20 uur
 • Extra Spoelen: gebruikt extra water om beter wasmiddel weg te spoelen. Bruikbaar voor iedereen die last heeft van gevoelige huid voor zeepresten.
 • Tijd Besparen: minder zuinig, maar wel flink kortere wastijden.

Nieuwe wasmachines zijn geen toppers in spoelen. Voor de meeste mensen is het matige weg spoelen van wasmiddel niet echt een probleem. Maar voor degenen met gevoelige huid voor zeepresten is goed spoelen een must.

AEG heeft dit echt goed opgelost. De optie extra spoelen kun je namelijk ook permanent instellen, zodat je niet telkens zelf het extra spoelen hoeft te selecteren. Druk hiervoor tegelijktijdig de knoppen Temperatuur en Centrifugeren in totdat het indicatielampje gaat branden. Er verschijnt een + boven het waterbak-symbool op het display.

Vergelijk dit maar eens met de Siemens Wm14N005NL, waar je een compleet los programma moet starten om extra te spoelen.

Wat kosten een energielabel D aan jaarlijkse stroomkosten?

De vergelijking met andere 8 kilo wasmachines uit onze top 3 laat zien dat het energieverbruik van dit model wat hoger ligt. Het model kent dan ook een klasse D in het nieuwe energielabel. Het stroomverbruik ligt gemiddeld op 16 euro per 100x wassen.

Zelf ben ik een groot voorstander dat er aandacht is om het verbruik van huishoudelijke apparatuur terug te dringen. En het verleden heeft laten zien dat het toekennen van een label hier daadwerkelijk bij helpt.

Puur kijkend naar stroomkosten van verschillende energieklassen zijn de kosten voor consumenten beperkt. In de praktijk zal het verschil tussen een B en D label zo’n 4 euro per jaar bedragen.

Met de huidige tarieven duurt het dus 10 jaar om € 40 euro te besparen. De hogere aanschafprijzen van energiezuinige wasmachines heb je daarom ook niet altijd snel terugverdiend.

video review over de AEG L6FBKLON

uitleg bediening van de wasmachine

Ik heb een korte video gemaakt over de eerste keer wassen met deze machine tijdens mijn vakantie. Een paar opties waren niet direct duidelijk. Deze heb ik onder de video nog toegelicht, nadat ik voor deze functies thuis nog eens in de documentatie van de fabrikant ben gedoken.

Het Anti allergie programma gebruiken

In de video kun je zien dat de anti-allergie knop niet bij elk ingesteld wasprogramma gebruik kan worden. Het anti-allergie wasprogramma is bedoeld voor katoenwas op hoge temperaturen en gebruikt stoomdamp om bacteriën te verwijderen. De temperatuur wordt gedurende het hele programma boven de 60 °C gehouden.

Als je voor dit anti-allergeen programma kiest, kun je geen gebruik maken van de Tijd Besparen of de Extra Stil opties.

Eén of twee keer drukken om het wasprogramma in te korten

Ook goed om te weten is, is dat door twee keer drukken op de knop Tijd Besparen de wasduur verder kan worden verkort. Dit inkorten heeft geen negatief effect op het schoonwassen, mits de was niet extreem vuil is.
Mijn ervaring is dat de wasprestaties inderdaad nagenoeg gelijk blijven en dat je geen verschil merkt. Het energieverbruik neemt wel toe, omdat er meer energie nodig is om water sneller op temperatuur te brengen.

2-9-2021 Update
Bij het wassen van handdoeken na een dagje strand is het inkorten een fijne optie als de volgende dag alles weer droog moet zijn. Door één keer op de knop te drukken, wordt de tijdsduur ingekort. En door twee maal te drukken kan een extra kort programmaduur wordt gestart.

Geen verschil met of zonder Softplus

Aeg geeft aan dat met SoftPlus tijdens het wassen de wasverzachter beter wordt verdeeld. Zoals we al eerder bij andere beoordelingen van AEG-wasmachines hebben gezet, is er maar weinig betrouwbare informatie te vinden over deze functie die deze claim ondersteunen.

Wat mij betreft is het vooral een functie die genoemd wordt door verkopers in hun verkoopgesprekjes. In het dagelijkse huishouden wordt hiervan maar weinig gebruikt, omdat de programmaduur wordt verlengd en het effect niet duidelijk merkbaar is.

Zijn andere kopers tevreden met deze wasmachine?

Deze AEG wasmachine is veel verkocht en ik heb 115 reviews van kopers geanalyseerd en gezocht naar de rode draad.

vaak als pluspunt genoemd
 • stil
 • mogelijk om verkorten wasprogramma’s
 • ervaring /reputatie AEG
min punt tijdens dagelijks huishouden
 • lange eco programma’s
 • geen smartapp bediening

Alternatieve wasmachines met een vulgewicht van 8 kilo

Als je opzoek bent naar een wasmachine met 8 kilo vulgewicht, dan wil ik graag twee concurrenten noemen. De AEG L6FBNR1 kent vergelijkbare prestaties, maar centrifugeert op 1600 toeren.

In augustus heb ik ook de Samsung WW80T34AWH bekeken. Dit model komt erg goed uit de test van de Consumentenbond, maar Samsung heeft geen goede reputatie als het gaat om coulance bij storingen. Lees meer over klachten van andere over de wasmachines van Samsung.

Onze favoriete 8 kilo wasmachines van dit moment

De nummer 1 onder de wasmachines met een vulgewicht van 8 kilo is op dit moment de Miele WEF 375 WPS. Helaas is de prijs van deze machine bijna 3x zo hoog als het gereviewde model. Daarom zal het voor de meeste niet echt een alternatief zijn. Ik zal me daarom focussen op de alternatieven in dezelfde prijsklasse.

Verschillen en overeenkomsten met andere 8 kilo wasmachines

Vergelijking met de concurrentieKijk en vergelijk
VS
VS
AEG L6FBKOLN
VS
AEG L6FBNR1
VS
Samsung WW80T734AWH
SchoonwassenWasprestaties katoen en synthetisch
8.5
VS
8.5
VS
7.5
Toerental maximaal centrifugeren op
1400 tpm
VS
1600 tpm
VS
1400 tpm
Centrifugerenoordeel hoe goed wordt gecentrifugeerd
9
VS
9
VS
10
Energielabeltoegekend energielabel (2021 versie)
D
VS
C
VS
B
Deuropeninggemak inladen en uitladen
34 cm
VS
34 cm
VS
31 cm
Verbruik stroominschatting op basis van 100 wasbeurten
73 kWu ( € 16,06)
VS
63 kWu (€ 13,86)
VS
55 kWu (€12,10)

Zoals je kan zien, heeft elk model zijn plussen en minnen. De verschillen tussen de twee AEG-modellen zijn beperkt. Maak je veel gebruik van een wasdroger, dan is de AEG L6FBNR1 een interessante keuze.

De Samsung kan in niet adviseren door meer dan gemiddeld aantal negatieve ervaringen van kopers over defecten na de garantieperiode. Samsung is hiermee niet coulant en rekent dure reparatiekosten. Oppassen met Samsung wasmachines!

Wasmachine is twee jaar een vier maanden oud en de lagers liggen eruit. Niemand thuis bij Samsung voor een goede regeling

J. Hagenaars (koper Samsung wasmachine – reactie/feedback via WasmachinePagina.nl)

Bekijk hier de prijzen van de AEG L6FBNR1:

Bekijk hier de prijzen van de Samsung WW80T734AWH:

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Samsung QuickDrive 7000-serie WW80T734AWH wasmachine Voorbelading 8 kg 1400 RPM B Wit - €639,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Samsung QuickDrive 7000-serie WW80T734AWH wasmachine Voorbelading 8 kg 1400 RPM B Wit
Laatste updates:
 • €639,00 - 19 januari 2023
 • €629,00 - 17 januari 2023
 • €624,95 - 14 januari 2023
 • €629,00 - 20 december 2022
 • €649,00 - 17 december 2022
 • €629,00 - 16 december 2022
 • €649,00 - 11 december 2022
 • €629,00 - 4 december 2022
Sinds: 4 augustus 2022
 • Hoogste prijs: €659,00 - 11 augustus 2022
 • Laagste prijs: €599,00 - 19 oktober 2022

Is dit een goede wasmachine? En een kortingscode

Conclusie en advies

Deze AEG L6FBKOLN review laat zien dat je voor een goede betrouwbare wasmachine niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Het is een eenvoudig apparaat, gericht op wassen zonder luxe functies.

De vergelijkingstest laat dikke voldoendes zien op het gebied van schoonwassen en centrifugeren. Verder ligt de gemiddelde levensduur bij AEG machines op zo’n 14 jaar. De bouwkwaliteit van dit merk is veel robuuster dan bijvoorbeeld Samsung met relatief veel storingen na de garantieperiode.

Neem je het iets hogere energieverbruik (gemiddeld € 4 extra op jaarbasis) voor lief, dan is dit zeker een model waar gezinnen tot 4 personen veel jaren prima de was mee kan doen. Goed nieuws is natuurlijk ook dat de zuinigere opvolger L6FBKOLN+ (energielabel C) klaar staat.

De identieke maar zuinigere opvolger (AEG L6FBKOLN+) krijgt hetzelfde testoordeel. Al ligt de prijs van het nieuwe model wel iets hoger.

Actuele deals en kortingscodes

Geef als 1e jouw mening

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart