AEG L6FBBERLIN review en aanbiedingen

Uit de verkoopstatistieken blijkt dat deze Aeg de afgelopen maanden een van de meest verkochte wasmachine is.
In deze AEG L6FBBERLIN review lees je mijn bevindingen en mijn persoonlijk oordeel. Is dit een goede wasmachine voor een gezin?

Op zoek naar de laagste prijs?

Een wasmachine koop je voor jaren. Bij welke winkel krijg je voor een lage prijs lekker veel service.
Dit zijn onze favoriete wasmachinewinkels.

Uitgebreide AEG L6FBBERLIN review en bevindingen

Ben je nog niet zeker of deze machine de juiste keuze is? Dan hoop ik je keus wat makkelijker te maken, want ik ga deze AEG vergelijken met andere wasmachines met een 9 kilo trommel.

nieuwe AEG L6FBBERLIN review door de redactie wan WasmachinePagina
8.3 Totale Score
Een van de betere en goedkopere grote wasmachines

Trommel capaciteit: 9 kilo
Centrifugeren: 1400 tpm
Energieklasse: A+++-30%
Jaarverbruik: € 40,- (173 kWh)
Wasresultaat: zeer goed
Centrifugeert: goed

Schoonwassen
9
Centrifugeren
8.5
Energieverbruik
9
Spoelen
7.5
Snelheid wasprogramma's
6
Bediening en gemak
8.5
Prijs/kwaliteit
9.5
Pluspunten
 • Zeer goed wasresultaat
 • Centrifugeert goed
 • Zuinig
 • Makkelijke inladen / uitladen van wasgoed
- Minpunten
 • Snelheid van de wasprogramma's

Voor wie is dit de ideale wasmachine

Als je deze review leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een wasmachine voor je gezin. Voor één of tweepersoonshuishouden is de machine namelijk een maatje te groot.

Ondanks dat de wasprogramma’s en waterverbruik door AEG-prosense wordt  aangepast op de daadwerkelijke hoeveelheid wasgoed in de trommel, is wassen met een volle trommel simpelweg het zuinigst. Tevens behaal je met een volle trommel de beste schoon wasresultaten.

De doelgroep van deze AEG zal dat ook een gezin en huishouden (4 of 5 personen) zijn met een continue stroom aan kleding die gewassen moet worden.

Uitleg over AEG L6FBBERLIN prosense

Video met uitleg over het automatisch aanpassen van het wasprogramma op basis van de hoeveelheid kleding in de trommel

Belangrijke sterke – en zwakke punten van deze wasmachine

Een zuinige AEG wasmachine

Om te beginnen is een van de grote plussen van deze wasmachine zijn prijs. Deze is de helft lager dan de Mieles uit onze top 10, zoals de Miele WWG120xl of de Miele WCG130XL.

Ook als je kijkt naar wasprestaties kan deze AEG goed mee met een aantal veel duurdere concurrenten.

Wasresultaten

De wasresultaten liggen op een behoorlijke hoog niveau. Uit testen blijkt dat zowel katoen- als fijne was goed schoon wordt gewassen door de L6FBBERLIN.

Schoonwassen is bij AEG altijd een sterk punt. Dat geldt ook voor het imago voor betrouwbaarheid.

Een panel van consumenten geeft het merk AEG een 8.5. Ook de garantie van 10 jaar op de nieuwe inverter moter in deze wasmachine schept vertrouwen.

Gebruiksvriendelijk

Een ander punt wat mij positief is opgevallen is het bedieningsgemak tijdens het dagelijks gebruik. Door de grote deuropening van 34 cm is het inladen en uitladen erg gemakkelijk. Dit merk je vooral met grote tweepersoons dekbedovertrekken. Zo’n grote deur moet wat mij betreft de nieuwe standaard worden.

Het display geeft tijdens het wassen alle informatie die interessant is.

In een oogopslag zie je:

AEG L6FBBERLIN bedieningspaneel en display

 • hoeveelheid kg was in de trommel
 • resterende tijdsduur van wasprogramma
 • fase van het wasprogramma
 • gekozen temperatuur
 • gekozen centrifugeer toerental
 • wel/niet  de extra stil optie
 • wel /niet een tijdsbesparend programma

Op het display kun je snel zien hoe lang de wasmachine nog bezig is. Houd er wel rekening mee dat deze tijdsindicatie nog wel eens na het starten wordt aangepast door de ProSense techniek. Maar de meeste gebruikers zullen van deze kanttekening niet heel veel last hebben.

Standaard niet zo snel

De achilleshiel val veel AEG’s is de tijdsduur van de eco-wasprogramma’s. Deze zijn dan wel erg zuinig, maar duren ook tergend lang.

60 °C – 240 min

40 °C – 210 min

Met TimeSave en snelle wasprogramma’s kun je dit nadeel enigszins ondervangen, maar dan is de machine wel minder energiezuinig.

Een andere oplossing is om met uitgestelde start ‘s-nachts een was te draaien, zodat deze klaar is als je opstaat. Handig en zuinig, maar vergt wat planning.

Meer over AEG technologie op deze machine

Op onze AEG-wasmachinepagina vind je meer over specifieke technieken van deze fabrikant. Veel kopers worden overrompeld door moeilijke vaktaal. Daarom wat meer uitleg over de belangrijkste functies en wat je daar in de praktijk daadwerkelijk aan hebt.

Wat heb je er aan?
Prosense Weegt de lading in de trommel. Doel is om het water- en energieverbruik aan te passen aan de daadwerkelijke hoeveelheid was in de trommel. De tijdsduur van het wasprogramma verschilt dan ook per wasbeurt.

Een trommel die voor de helft gevuld is, wordt daarom sneller gewassen en met minder water/elektriciteit dan een volle trommel.

Deze techniek werkt in de praktijk behoorlijk goed, maar zoals elke wasmachine, zijn de wasresultaten beter bij een volle trommel. Kies daarom een wasmachine die past bij jouw eigen situatie.

SoftPlus Het optimaal mengen van wasmiddel met water kennen we al van Samsung. Bij SoftPlus gaat het om wasverzachter optimaal te gebruiken.

Aeg geeft aan dat wasverzachter met deze functie beter zijn werk doet en dat het wasgoed hierdoor zachter uit de trommel komt.
Persoonlijk merk ik geen verschil met andere machines zonder deze SoftPlus functie.

Tijd besparen Met deze knop wordt een wasprogramma flink ingekort. Door één of twee keer te drukken op deze knop verkort je de tijdsduur van een wasprogramma van bijna 3 uur naar minder dan 2 uur of zelfs naar 1,5 uur.

Een andere mogelijkheid om op tijd te besparen is het 20 min. – 3 kg programma.

De wasresultaten blijven gelijk met het gebruik van deze turbo programma’s. Wel wordt het energieverbruik hoger, omdat het sneller opwarmen van water meer energie kost.

Alle specificatie vind je in deze AEG l6fbberlin handleiding.

Wat vinden andere kopers?

Voor een goed beeld over de AEG L6FBBERLIN in de dagelijkse praktijk, heb ik de ervaringen en bevindingen van 115 kopers geanalyseerd. Wat word, door deze groep, veelvuldig als positief of negatief punt genoemd.

+ plus:
 • goed in schoonwassen
 • stil/weinig geluid
 • snel 20 minuten opfrisprogramma
 • optie voor verkorten van programma’s
 • grote deur opening
 • makkelijke bediening

- min:
 • lange wasprogramma’s
 • laag volume eind signaal

Enkele van deze plussen en minnen zijn ook in onze eigen test naar voren gekomen. Opvallend is dat veel koper de L6FBBERLIN stil vinden, terwijl deze met 75 db tijdens het centrifugeren in vergelijking met andere nieuwe modellen relatief veel geluid maakt.

Conclusie en oordeel

Het oordeel over de AEG L6FBBERLIN is absoluut positief. Deze wasmachine kun je met een gerust hart kopen. Voor een relatief lage prijs, krijg je een betrouwbare AEG die goed is in schoonwassen.

De prestaties zijn vergelijkbaar met de fors duurdere AEG L9FE96CS (1600 toeren).

Zwak punt, ook bij deze AEG, zijn de lange tijdsduur van de wasprogramma’s. Met de beschreven trucjes in deze review, kun je dit wel deels omzeilen, maar dat gaat ten koste van een hoger energieverbruik.

Wat mij betreft is de L6FBBERLIN een aanrader. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Jouw mening kun je altijd hieronder kwijt, daarmee help je andere bezoekers met het maken van de juiste keuze wasmachine.

AEG L6FBBERLIN aanbiedingen op een rij

Dit model is maar bij een beperkt aantal winkels in het assortiment opgenomen.
Hieronder vind je direct de links naar de laagste prijs.

Wat zijn de alternatieven?

In onze top 10 gezinswasmachines vind je een overzicht van van alle grote wasmachine met een trommel van 9 kilo of meer.

Siemens WM16W672NL Zanussi ZWF9147NW Bosch WAW32642NL
Wasmachine review Siemens WM16W672NL Onze favoriete 9kg wasmachine Zanussi ZWF9147NW Prima prijs/kwaliteit Bosch WAW32642NL Luxe 9kg wasmachine

In één keer 9 kg schoonwassen
Uitstekende prijs/kwaliteit
Automatisch dosering
Zuinig
Onze keuze:
Perfect prijs/kwaliteit verhouding
Zeer goed in schoonwassen

Consumentenbond:
beste koop (sept/okt 2017)
Onze keuze:
Zeer goed wasprestaties
Dergelijk en betrouwbaar
Stil
Lage gebruikskosten
1 Reactie
 1. Heel erg spijt van de aankoop van de LR6Berlin. Dacht een 9 kilo wasmachine te kopen. Blijkt dat er bij bonte was slechts 5 kilo in mag en bij 20 minuten opfris wasje slechts 3 kilo. Zit je er net boven dan wordt de tijdsduur meteen langer. Het opfris wasje gaat van 20 naar 30 minuten. Dat is 50% langer. Bovendien kan de centrivuge max op 1200 bij dit wasje. Zou hem niet aanraden.

Laat een reactie achter

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart