Tips voor het schoonmaken van je wasmachine

Aan moderne wasmachines is weinig onderhoud nodig. Ze gaan vaak meer dan 10 jaar mee zonder al te veel problemen. Dat is maar goed ook, want de stapel wasgoed groeit snel bij een kapotte wasmachine.

Door je wasmachine af en toe bewust te reinigen en schoon te maken gaat je wasmachine langer mee, krijg je schonere was en bespaar je geld op onderhoud en energie.

Hieronder heb ik een aantal veel gehoorde wasmachine problemen genoemd, die met wat onderhoud gemakkelijk zijn op te lossen. Hierdoor heb je langer plezier van je wasmachine!

Verhelpen van een stinkende wasmachine

Help mijn wasmachine stinkt! Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door vetluis ruikt je wasgoed niet fris als deze uit je wasmachine komt. Ook ontstaan vaak vieze grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur vieze grijze smurrie zit.

Vetluis is een bacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. Bij lage temperaturen lost het wasmiddel niet altijd goed op en er kan een bacterie ontstaan die vlekken kan veroorzaken en de was(machine) zuur en muf laat ruiken.

Klacht:

Oorzaak:

Tips om stinkende wasmachine te voorkomen

Gebruik vloeibare wasmiddelen i.p.v. waspoeder. Vloeibare wasmiddelen lossen beter op bij lage temperaturen, zodat het ontstaan van vetluis wordt voorkomen. Veel vloeibare wasmiddelen zijn tegenwoordig geschikt voor het wassen op lage temperaturen (30-40 graden). Deze wasmiddelen zijn ook steeds vaker geconcentreerd, zodat een kleine dosering voldoende is voor een wasbeurt.

Echter heel vaak wordt gewassen met veel te veel wasmiddel, wat duur is en waardoor te veel schuimvorming optreedt. Dit schuim blijft achter in slangen en rubbers van de wasmachine. Hierdoor krijgt vetluis (zeepbacterie) een kans, waardoor de wasmachine gaat stinken en een vieze smurrie in de rubbers van de deur van je wasmachine blijft staan.

Vaak wordt dan gedacht: ik ga nog iets meer wasmiddel toevoegen, want de was stinkt. En zo wordt het probleem verergerd en in stand gehouden.

  • Om zeepbacterie (vetluis)  te voorkomen is het belangrijk de juiste dosering wasmiddel te gebruiken.
    Gebruik de dosering die door de wasmiddelleverancier wordt aangegeven. Bij geconcentreerd wasmiddel is een dosering van eetlepel wasmiddel voldoende voor een volle wasmachine.
  • Heb je eenmaal last van vetluis draai dan eens twee wasbeurten met oude theedoeken op 90 graden met een paar vaatwastabletten. En voila: je hebt weer je heerlijk ruikende was terug.
  • Door verder maandelijks beddengoed of handdoeken op 90 graden te wassen voorkom je dat vetluis terugkeert.
  • Geef je machine een opfrisser met een wasmachinereiniger.

Tips voor het schoonmaken van je wasmachine

Een wasmachine schoonmaken klinkt een beetje onlogisch, maar is dat zeker niet. Door je machine met enige regelmaat schoon te maken voorkom je dat je wasmachine gaat stinken door vetluis. Verder helpt regelmatig onderhoud dat je te maken krijgt met verkalking van de verwarmingselementen.

Schoonmaken van het wasmiddelbakje

Veel mensen weten niet dat het wasmiddelbakje bijna bij  alle wasmachines wel uit de machine kan halen. Hierdoor wordt het schoonmaken van het zeepbakje een stuk makkelijker.
Je kan de zeepresten gemakkelijk verwijderen onder de kraan.
Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van je wasmachine hoe je het wasmiddelen bakje bij jouw machine kan verwijderen en kan schoonmaken.
Op internet zijn alle handleidingen van wasmachines wel terug te vinden. Hieronder vind je de handleidingen van wasmachines van de meest bekende fabrikanten.

Schoonhouden van de trommel

Vandaag de dag wordt veel gewassen op lage temperaturen.  Veel wasmiddelen zijn hiervoor geschikt en het is goed voor het milieu en je portemonnee.  Echter voor het goed schoonhouden van de trommel is een kookwas op 95 graden gewenst .
Maak er daarom een gewoonte van om één of twee wasbeurten per maand (bijvoorbeeld een trommel met handdoeken) te wassen op 95 graden. Hierdoor worden oude zeepresten opgelost en je trommel optimaal gereinigd.

Schoonmaken van het wasmachine filter (pluizenfilter)

Een wasmachinefilter filtert losse kleine voorwerpen en pluizen die in de wasmachine zijn gekomen. De filter zit meestal aan de onderzijde aan de voorkant van je machine.

Ontkalken van je wasmachine

Door het ontkalken van je machine voorkom je dat er een kalklaag gaat afzetten op het verwarmingselement. Door kalkafzetting kost het mee energie om het water in je machine op temperatuur te krijgen. Ook kunnen de verwarmingselementen eerder kapot gaan.

Het huidige wasmiddelen bestaat uit 2/3  waterontharders om te voorkomen dat er kalkresten hechten aan je wasgoed. Voor het grootste deel van Nederland zijn dus geen extra waterontharder (zoals Calgon en Dr Becker) nodig.

Op www.waterhardheid.nl kun je zelf nagaan hoe hard het leiding water in jouw woonplaats is en of een speciale waterontharder in jouw regio nodig is.

Ontkalken met Calgon, azijn, soda of vaatwastablet

Het leidingwater is op enkele plaatsen in Nederland zo hard, dat speciale waterontharder (bijvoorbeeld Calgon) voor de wasmachine geen overbodige luxe is.  Het effect van dit soort waterontharders kun je ook verkrijgen met azijn, soda of vaatwastabletten.

Ontkalken wasmachine met azijn:
Giet 1 fles natuurazijn in je lege wasmachine.  Vervolgens laat je de LEGE wasmachine draaien op 90-95 graden.

Ontkalken wasmachine met vaatwastablet of soda:
Ontkalken van je machine kan ook met een vaatwastablet of handje vol soda.  Ook hier de wasmachine LEEG laten draaien op 90-95 graden.

Wasmachine Pagina
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart